ITGWO14: Beginners begint nu echt ITGWO14: Beginners begint nu echt

Indie all stars presenteren debuutplaat op ITGWO

, Sjoerd Huismans

ITGWO14: Beginners begint nu echt

Indie all stars presenteren debuutplaat op ITGWO

Sjoerd Huismans ,

Het is een belangrijke dag voor Beginners, dat vandaag het album September Sunburn presenteert. Jammer dat het zo’n bewolkte dag is, anders was het bruggetje nog makkelijker te leggen. De band is ook duidelijk zenuwachtig voor de show, zo leren we van tevoren van de presentatrice. Gelukkig gaat dat het allemaal goed, tot – je zult het altijd zien – het allerlaatste nummer.

HET CONCERT:
Beginners, Into The Great Wide Open, Bospodium, vrijdag 5 september 2014

DE ACT:
Beginners was in augustus nog Hollandse Nieuwe van de Maand bij 3voor12 en bracht net voor het festival het debuut uit: de verfijnde indieplaat September Sunburn. Hoewel de bandnaam suggereert dat het hier om een stel newbies gaat, zijn de bandleden in feite ervaren rotten in de Nederlandse indiescene: ze speelden bij acts als Hospital Bombers, Seedling, Johan, Caesar, Fatal Flowers en Awkward I. Frontvrouw Susanne Linssen (violiste Hospital Bombers) heeft nu voor het eerst haar eigen project. Haar ex Rishi Dhir (Elephant Stone) speelt zijn karakteristieke gitaar in het nummer Green Lights.
 
HET NUMMER:          
Single I Need To Sleep is vanavond de afsluiter en in alle opzichten het beste liedje van Beginners, vooral door de fijne leadgitaar en een mooie dynamiek tussen de rustigere coupletten en het up-tempo refrein. Eigenlijk een oer-Nederlands indienummer in de beste traditie van Bettie Serveert, hoewel Beginners er vandaag een wat te gejaagde, zenuwachtige versie van speelt…
 
HET MOMENT:
… want oei, daar gaat het helemaal op het laatst toch nog even fout bij Susanne Linssen. De presentatrice onthulde voorafgaand aan het optreden al hoe nerveus Linssen was voor deze belangrijke show (“Vioolspelen kan ze kotsend, maar over die gitaar is ze nog een beetje zenuwachtig”). Ze slaat zich er voor het grootste deel van het optreden uitstekend doorheen, maar bij afsluiter I Need To Sleep blijkt haar elektrische gitaar niet ingeplugd te zijn. Gelukkig staat de roadie, de broer van de violiste waarover ze eerder nog opschepte (“Dit is de eerste keer dat iemand mij een gitaar aangeeft. Totaal niet indie”) op scherp. En zo kwam het toch nog goed met single I Need To Sleep, het beste liedje van Beginners.
 
OOK OPMERKELIJK:
De nummers waarop Linssen geen gitaar speelt maar letterlijk tweede viool, gaan gesmeerder. En dat levert soms hele mooie momenten op, zoals tijdens The Strike waarin de tegen elkaar opboksende violen voor een fraai intermezzo zorgen.
 
HET PUBLIEK:                      
Sommigen nemen de tekst van I Need To Sleep wel heel letterlijk. En ook de andere bezoekers blijven naar goed Bospodium-gebruik het hele optreden zitten, net iets te ver van het podium. Dat is jammer tijdens de up-tempo nummers als This Is Where I Got Off. Tijdens het akoestisch gespeelde Miss You More valt bovendien op dat de mensen achterin de kuil er uitbundig doorheen lullen. Als er aan het eind gratis tasjes uitgedeeld worden zijn ze er als de kippen bij, dat dan weer wel.  
 
HET OORDEEL:
Nee, Beginners krijgt het publiek nog niet mee. Daarvoor kabbelt dit optreden ook net iets te veel, net als de tweede helft van de plaat overigens. De veteranen van Beginners kunnen desondanks terugkijken op, een over het geheel, geslaagd ‘debuut’. Nu is het vooral een kwestie van meters maken in het clubcircuit en ervoor zorgen dat mensen die sprankelende liedjes leren kennen. Maar dat gaat ongetwijfeld lukken. 

DE FOTO:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12