Hollandse Nieuwe van de Maand Maydien: “Rappen met zachte g is verschrikkelijk” Hollandse Nieuwe van de Maand Maydien: “Rappen met zachte g is verschrikkelijk”

Brabander met Amerikaanse tongval bereikt breed poppubliek

, Sjoerd Huismans

Hollandse Nieuwe van de Maand Maydien: “Rappen met zachte g is verschrikkelijk”

Brabander met Amerikaanse tongval bereikt breed poppubliek

Sjoerd Huismans ,

Iedere maand kiest 3voor12 de Hollandse Nieuwe van de Maand. Welke artiest van eigen bodem maakt indruk, van welke act wordt het meest verwacht? Deze maand: Maydien (spreek uit: Mee-die-en). Waar andere rappers op de afgelopen editie van Noorderslag de zalen leeg speelden, overtuigde Maydien met een liveshow die helemaal hiphop van nu is en het poppubliek kon overtuigen. Datzelfde deed hij op Best Kept Secret, ook bepaald geen hiphopfestival. Ga Maydien dus bijvoorbeeld zien in het Vondelpark dit weekend voor vloeiende rap, met Amerikaanse straattaal die hij opdeed tijdens een jaar highschool in de VS. “Mijn slang is nu alweer van 10 jaar geleden.”

Het jaar begon voor Maydien op Noorderslag, waar hij speelde op het 3voor12 podium in de bovenzaal van de Oosterpoort. Daar deed de Brabantse rapper goede zaken. “Ik had niet verwacht dat Noorderslag zo veel impact zou hebben”, zegt Maydien. “Producer Mitchell LC Yard, mijn band en ik worden sindsdien vaak voor dat soort festivals geboekt”. Zo kwam Maydien op Best Kept Secret terecht, voor hem het hoogtepunt van het jaar tot nu toe. “De vibe was heel relaxt, mensen kwamen er duidelijk om muziek te ontdekken. Veel mensen kennen het soort hiphop en soul dat wij spelen nog niet, dus dan staan ze met een schuin oog te kijken. Ik snap dat. Maar op Best Kept Secret kregen we iedereen meteen mee, we hoefden niemand over te halen. Het is inderdaad geen een hiphopfestival, maar misschien kwamen ze juist voor de afwisseling naar ons. En dat beviel.”

Sowieso slaagt Maydien er in navolging van Amerikaanse rappers als Kendrick Lamar in de crossover naar het poppubliek te maken. Zo heeft de Brabander een soulvolle band bij zich die de tracks live een hoop dynamiek meegeven. “Zolang we dit soort muziek blijven maken en die goed kunnen vertalen met een band, blijven we het zo doen. Misschien verschuift dat nog in de toekomst. Als het bijvoorbeeld nóg elektronischer wordt dan zou het zonder drummer kunnen, ik roep maar wat.” Na afloop van elke show wordt deze meteen uitgebreid geëvalueerd door Maydien en band. “Elke keer bedenken we weer, wat ging goed, wat is niet goed gegaan? Bijvoorbeeld de opbouw van de tracks, of momenten om het publiek erbij te betrekken.”

Hoewel hij normaal gesproken een zachte Brabantse tongval heeft, merk je daar niets van zo gauw Maydien gaat rappen. “Ik vind mijn stem verschrikkelijk in het Nederlands. Als ik met een zachte g ga rappen is het gewoon niet mooi.” Bovendien kijkt Maydien de grens over. “Ik kan redelijk goed Engels, dus waarom zou ik me tot Nederland en België beperken als ik ook in Japan of de VS zou kunnen optreden?” Zijn taalbeheersing en Amerikaanse tongval deed de rapper op toen hij in de VS woonde. “Ik heb daar een jaar high school gedaan, dus daar leer je het nog extra goed. Vooral de straattaal ook. Hoewel mijn slang nu alweer van 10 jaar geleden is, haha.”

Toen hij terugkeerde uit de VS, besloot Maydien om zich serieuzer op de muziek te gaan richten. “Ik ben ooit begonnen met goede vrienden uit de buurt die gingen schrijven. Toen ik terugkwam uit de VS, dacht ik fuck it, ik doe het. Daarvoor basketbalde ik op hoog niveau en lag de focus nooit op de muziek. Ik verhuisde naar Amsterdam en ontmoette artiesten als Gery Mendes die zeiden dat het zonde was als ik niets met mijn muziek deed. Onbewust gaven zij mij het laatste zetje. Vlak nadat ik mijn eerste single Be Me uitbracht was ik al bij Juize FM: een ontzettende adrenalinekick.”
 

We slaan even wat singles over om bij de laatste uit te komen die Maydien recent uitbracht, getiteld U. Het nummer is het resultaat van verhalen die hij hoorde van de mensen om hem heen. “Het gaat over het gevoel dat liefde soms niet van twee kanten komt, dat de ander het niet zeker weet.” Het nummer gaat niet over een specifieke ‘U’. “Als ik schrijf, stop ik verschillende verhalen en herinneringen uiteindelijk in één tekst.” Waar de track rustig begint met piano en zang, barst hij in het refrein los met felle raps en een gitaar die bijna post-rockachtig aandoet. “We hebben dat heel bewust gedaan”, aldus Maydien, die eraan toevoegt dat hij bij het schrijven van de song beïnvloed werd door The Weeknd.

Het nummer blijft waarschijnlijk een losse release en komt dus niet op de nieuwe EP (zijn vierde) uit die voor oktober gepland staat. “We zijn druk bezig met nieuw werk en hebben nu oktober in gedachten, maar het kan ook langer duren. We willen 100 procent zeker weten dat het goed is en onszelf geen deadline opleggen waar we met haast naartoe gaan werken.” Want dan wordt het afgeraffeld? Maydien lacht: “Een week na een release hoor je altijd dingen die beter konden. Maar met U hebben we dat helemaal niet.” Na de volgende EP staat in 2015 de eerste langspeler op de planning. Maar ook dat mag geen haastklus worden.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12