#ESNS14: Niemand is zo dankbaar als Maydien

Brabantse-rapper-met-VS-tongval verdient een groter publiek

Timo Pisart ,

'May-die-en! Nogmaals: May-die-en!' Over het uitspreken van z’n naam moet geen misverstand bestaan, maar de Brabantse man die al shows deed met Jay-Z en Frank Ocean is verder zo down-to-earth als maar kan. 'Focus on the right thing, weet je wel? Gebruik drugs, zuip, máár: focus!' De ambitie straalt ervan af.

HET CONCERT
Maydien, Noorderslag, Bovenzaal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT
Maydien, dat is die gast met wie je een potje basketbal wilt spelen, een biertje drinken en veel te laat blijven hangen in de kroeg waar ze net zo graag Fleetwood Mac draaien als Jay-Z. Maydien maakt hiphop van nu, met omlaag gepitchte crunk vocals, af en toe een stiekeme dubstep-bas die onder de jazzy electro door glijdt en een keur aan culturele knipogen: van OutKast tot Jay-Z. Op plaat is producer Mitchell LC Yard (met een gigantische afro!) verantwoordelijk voor de sound, vanavond heeft het duo ook nog een uitgebreide backingband meegenomen. Eigenlijk werkt dat meestal niet: slimme hiphopproducties die vervolgens live met drums en overstuurde gitaren worden gebracht. Zo goed als op plaat klinkt het inderdaad niet, en zo’n sterke band als bijvoorbeeld Kendrick Lamar heeft Maydien nog niet, maar slecht is het ook zeker niet.

HET NUMMER
Het beste spelen ze 'Long Way From Home', een trage glijer met een sample uit 'Little Lies' van Fleetwood Mac, over mooie vrouwen die dansend de nacht door gaan, flirtend met champagne en coke. 'I bet she can dance,' kreunt Maydien. En dat doen de meisjes in de bovenzaal écht wel.

HET MOMENT
'Ze noemen me een geluksvogel,' grijnst Maydien. Hij bekijkt het Noorderslag-logo achter hem nog eens, glimmend van trots. Hij begint laconiek over de zenuwen die hij zou voelen. Niets van te merken: wat een heerlijke gast, en wat een show. Vervolgens doet ie een spoken word, roemt hij Stef, een vriend uit Oss die speciaal op z’n verjaardag naar Groningen is gekomen om Maydien te supporten.

HET PUBLIEK
Stef staat er dus, de meisjes vooraan staan naast ‘m te heupwiegen en dansen. Wanneer Maydien zijn tong speels uit z’n mond hangt terwijl hij ze een voor een aankijkt en zegt 'this is for you', smelten ze spontaan. Maar stiekem raakt het langzaam wel wat leger in de Bovenzaal…

 HET OORDEEL
…en dat is zonde, want Maydien blijft SUPER-dankbaar, hij geeft handjes, knipoogt, hijgt vleiende woorden naar de jongelui vooraan en stuurt uiteindelijk íedereen met een goed gevoel naar huis. In ‘t hart gesloten, hoor, en een veel groter publiek waard. Zeker in een tijd dat acts als Kendrick Lamar de brug kunnen slaan tussen hiphop en hipster.

DE FOTO: