#ESNS14: Boaz van de Beatz slaat Binnenzaal K.O.

MC met een hoge irritatie-factor

Bas van Duren ,

Hij mag worden gerekend tot de absolute top van de hedendaagse producers en dat terwijl de beste man nog maar net 25 jaar is. Boaz de Jong, beter bekend als Boaz van de Beatz is nog maar drie jaar actief, werkt samen met Diplo en kon drie jaar op rij naar het kantoor van State toe om de prijs van ‘beste producer’ op te halen. Op Noorderslag mag Boaz een uurtje dj’en en ook dat gaat hem verre van onaardig af.

HET CONCERT
Boaz van de Beatz, Binnenzaal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT
Boaz staat achterin op het podium, ver van het publiek en buiten het bereik van flink wat lampen. Het is Bigboss Rildo die als mc en hype man de show moet stelen en dat gaat hem niet zo goed af. De oneliners als ‘Oosterpoort, helemaal gestoord’ beginnen snel te vervelen. Laat dan lekker de beats van Boaz voor zich spreken. Die gooit alles in de gehaktmolen, pepert wat eruit komt, gooit dat in de blender en smijt het goedje zo hard als het kan de Binnenzaal in. Het eerste half uur is het lomp beuken wat de klok slaat. Een kleine tien minuten moombahcore kan als ‘rustpunt’ worden bestempeld, maar daarna gaat het tempo onverminderd keihard omhoog. Het is een uitputtingsslag die zelfs bij Rildo erin hakt. Gelukkig maar.

HET NUMMER
‘Lomp’ is een onderkwalificatie van Boaz’ remix van Diplo’s ‘Revolution’. Grote genade. Even lijkt het alsof de Noord/Zuidlijn onder de vloer van de Binnenzaal wordt geboord. Sommige tracks zijn bedoeld om te voelen. Dit is er eentje.

HET MOMENT
Met de halve Nouveau Riche-clique aan de zijkant is het een kwestie van afwachten voordat Mr. Polska en Jebroer het podium opspringen. Ook Kalibwoy komt erbij en doet een uitstekend nummertje dat hij met Boaz heeft gemaakt.

HET PUBLIEK
Het zal wel aan het tijdstip liggen, maar met een kleine tachtig man in de Binnenzaal, is het net iets te rustig. Toch gaat iedereen volledig uit hun plaat en wordt er gebounced, geheadbangd en gelukkig niet getwerkt. Het is een volslagen gekkenhuis waarbij iedereen linkse en rechtse hoeken ontvangt en vervolgens om een uppercut vraagt. Boaz gaat voor de knock-out.

HET OORDEEL
Een tornado aan hits laat een ravage achter in de Binnenzaal van de Oosterpoort. Ja, het is helemaal gestoord, maar daar hebben we geen mc voor nodig om ons daar aan te blijven herinneren. Alleen de Bigboss staat een hoogst memorabele afsluiter in de weg en dat is zonde en doet afbreuk aan Boaz.