#ESNS14: Ballet School goed voer voor schoenenstaarders

Internationaal trio meer dan Bloody Valentines-fans

Bas van Duren, foto's André Eggens en Bas van Duren ,

Bands die de legendarische shoegazeband My Bloody Valentine proberen te imiteren, zijn er meer dan genoeg. Het wordt pas echt interessant op het moment dat, zoals het goede kunst betaamt, het genre bij de kloten wordt vastgepakt, er een stevige draai aan wordt gegeven en er iets nieuws wordt gemaakt. Dat lukt Ballet School in een tot de nok toe gevulde Beurs.

HET CONCERT
Ballet School, De Beurs, vrijdag 17 januari 2014

DE ACT
Als er een band op Eurosonic is die de meeste Airmiles heeft gespaard, zal het wel Ballet School zijn. Het trio is woonachtig in Berlijn, maar de bandleden komen uit Ierland, Engeland en Brazilië. De opstelling is vrij basaal: drums, gitaar en zang, maar wat knalt iedereen individueel zeg. De drummer is voorzien van electronische onderdelen en kan eindeloos variëren, net zoals de gitarist die minstens acht knoppen heeft om op te drukken en de zangeres. Oh, de zangeres. Een manic pixie dream girl met een dijk van een stem. Dit alles smelt samen tot een mix van shoegaze, jaren 80 pop en trap. Ja, trap. Drummer Louis McGuire tovert echt van alles uit zijn drumstel en speelt met de soepelheid van een jazzdrummer.

HET NUMMER
Single ‘Heartbeat Overdrive’ wordt met luid gejuich ontvangen en door een grote groep woord voor woord meegezongen. Het is ook het sterkste nummer: Smithsiaanse gitaarlijnen met veel gebruik van de jengelhengel, dikke galm op de drums en een hyperactieve Rosie Blair die van vrolijkheid alle kanten op gaat. Ze bedrijft de liefde met de microfoonstandaard en flirt met alles wat vooraan staat.

OOK OPMERKELIJK
Je ziet het zelden op Eurosonic: een band die een toegift doet. Ballet School stopt tien minuten eerder dan gepland, wacht aan de zijkant en komt even later weer op. Dat heeft deze band helemaal niet nodig. En wat deed die roos nou eigenlijk op de gitaarspeaker?

HET PUBLIEK
Het is hutje mutje in De Beurs en tot buiten staat er een rij. Er wordt gedanst, gemijmerd en zelfs gezoend. Fijn sfeertje.

HET OORDEEL
De buzz rond Ballet School is niet van de lucht, maar waar bijvoorbeeld Circa Waves de avond ervoor niet kan tippen aan de opgebouwde hype, lost dit drietal de verwachtingen moeiteloos in. Een aanrader voor iedereen die van een beetje neoshoegaze houdt.