#ESNS14: The Vagary war mega #ESNS14: The Vagary war mega

Vlieguren zijn gemaakt, nu mag de debuutplaat wel komen

, Petra Huijgen, foto's André Eggens

#ESNS14: The Vagary war mega

Vlieguren zijn gemaakt, nu mag de debuutplaat wel komen

Petra Huijgen, foto's André Eggens ,

Dat de heren van The Vagary komen om te spelen moge duidelijk zijn; de nummers worden bij voorkeur achter elkaar door gespeeld om er zo veel mogelijk doorheen te knallen in het halfuurtje dat ze hebben. Wanneer er toch een pauze valt, verontschuldigt frontman Thijs Havens zich. 'Deze spelen we normaal door,' legt hij uit, 'maar het is warm hier, en ik krijg een droge bek.'

HET CONCERT
The Vagary, Noorderslag, Bovenzaal, 18 januari 2014
 
DE ACT
De Amsterdamse indierockers van The Vagary willen vooral graag spelen. Vlieguren maken, vertelde frontman Thijs Havens eind december in een interview. En met succes: het viertal bouwde de afgelopen paar jaar live een flinke reputatie op, onder andere in voorprogramma’s van Kurt Vile en Pete Doherty. Ondertussen leverde hun catchy indiewave ze de Amsterdamse Popprijs op. Misschien dat een debuutalbum daarom zo lang op zich laat wachten: met een paar jaar aan ervaring op zak, is het debuutalbum ‘eindelijk af’ verzucht Havens opgelucht.

HET NUMMER
Het ontbreekt de heren niet aan catchy nummers, maar bescheiden hitje 'Time Machine' maakt het meeste los in de zaal. Dit kennen jullie misschien wel,’ begint Havens,  wanneer hij het aanstekelijke synthesizer-intro inzet. Springerig als de Two Door Cinema Club, maar met een aanzienlijk grotere hoeveelheid peper. Fans zingen mee, en toeschouwers die eerst nog schuchter heen en weer bewogen, kunnen het niet laten om voorzichtig te dansen.
 
HET MOMENT
Of Rod Stewart weet dat er een indiewavecover van 'Young Turks' bestaat is onbekend, maar het is best de moeite waard om een linkje te sturen, want 'Young Turks' met een indierock-metamorfose mag er best zijn. Wanneer Havens het refrein inzet, slaan twee jongens vooraan gebroederlijk hun armen om elkaar heen: 'Young hearts, be free tonight / Time is on our sides.'
 
HET PUBLIEK
Er staat veel publiek in de bovenzaal, en tegen het eind van de set is het nog voller: aan de geluiden te horen komt een groot deel speciaal voor de Amsterdammers. Knap werk. Tegen het eind van de show  hebben ze zelfs Duitse harten gewonnen: nadat de laatste noot gespeeld is, knikt een man enthousiast: ‘Der letzte war mega’.

HET OORDEEL
De liefde The Vagary heeft voor optreden werkt aanstekelijk. Tussen de nummers die ze al eerder uitbrachten op een ep'tje zit ook een aantal nieuwe nummers die stuk voor stuk erg goed klinken. De vier zijn enorm goed op elkaar ingespeeld, en leveren in de Bovenzaal een onwijs strakke set af. Hopelijk is de bak energie van vanavond niet verloren gegaan in de studio. Nu de opnames achter de rug zijn kunnen ze in elk geval Nederland bestormen met hun muziek. Noorderslag was een uitstekend visitekaartje. 
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12