#BKS14: Best Kept Secret doet geen water bij de wijnbar #BKS14: Best Kept Secret doet geen water bij de wijnbar

‘Sprankelend wit, commercieel, spannend, een beetje Franz Ferdinand’

, Tekst Jenny Janssens, foto's Jostijn Ligtvoet

#BKS14: Best Kept Secret doet geen water bij de wijnbar

‘Sprankelend wit, commercieel, spannend, een beetje Franz Ferdinand’

Tekst Jenny Janssens, foto's Jostijn Ligtvoet ,

Een chique wijnbar op een festival? Best Kept Secret doet het gewoon, en heeft naast een food line-up vol biologisch en organisch voer ook met veel zorgvuldigheid een gevarieerde drink line-up samengesteld. Tussen de Ballentent, de bio-Killerrr Kapsalon en de veganistische hamburgers van Just Like Your Mom valt de strakke, modern aandoende wijnbar Grapedristrict niet gelijk op. Maar maakt u zich geen zorgen over de omzet van deze tent, want festivalgangers kunnen weldegelijk wijnliefhebbers zijn. Over verschillende druiven en de muziek die daar het beste bij smaakt.

Diep in gesprek zitten drie vriendinnen te genieten van een flesje rood. Wat ze precies drinken weten ze niet; voor hen was er de keuze tussen wit, rosé en rood. "Op festivals hoef je niet alleen bier te drinken, wij houden juist meer van wijn." Alledrie zijn ze het meest fan van rood, daar zijn de meiden het over eens, maar als ze de vraag krijgen om hun wijn aan een BKS-act te koppelen, zijn de meningen verdeeld:"‘Ik vind deze wijn wel passen bij Franz Ferdinand, maar misschien is dat omdat ik hun muziek sowieso associeer met wijn drinken." De ander vindt het meer een Lykke Li-wijn, "hij heeft een sterke afdronk en Lykke Li is ook een sterke, stoere vrouw."

Aan de andere kant van hetzelfde tafeltje drinkt een Belgisch stel een rosé. Een GdeG Gris, om precies te zijn. Best Kept Secret trekt een boel Belgische bezoekers, de Belgische grens bevindt zich dan ook maar een klein half uurtje van het festivalterrein. Als zij dezelfde vraag voorgeschoteld krijgen, moeten ze toch even goed nadenken. "Eigenlijk komen wij alleen voor de Pixies." Maar na even diep nadenken proeft mevrouw toch wat Samaris in de wijn: "Hij is heel zacht en soepel, dat past wel bij de lieflijke muziek van Samaris."

Aan het tafeltje ernaast staat een viertal jolige landgenoten dat zichzelf al van meerdere wijntjes heeft voorzien. Drie drinken rode ‘Vinot Grand Moustache’ en één is aan de GdeG Gris rosé. "Deze rode wijn doet me echt denken aan Interpol, een beetje zacht, enigszins toegankelijk. Deze wijn zou zo een headliner kunnen zijn, het is geen moeilijke wijn. Als het wel een moeilijke wijn was geweest, was het meer een Fat White Family." Over de rosé moet langer worden nagedacht. "Hmm, zacht, gemoedelijk, een béétje slappe hap, maar toch fijn om te drinken. Een folkband, zou ik zeggen, in dit geval I Am Oak."

Grapedistrict staat hier voor de eerste keer, maar voelt zich wel thuis in de food- en drink-line-up van Best Kept Secret. "Het mooie aan dit festival is de diversiteit aan eet- en drinkgelegenheden, wij zijn met onze wijnen net zo divers." Maar dan rijst de vraag: is een wijnbar eigenlijk niet veel te elitair voor een festival? "Grapedistrict wil wijndrinken juist toegankelijker maken voor een groot publiek", vertelt Rutger. "Het zijn niet de échte wijnkenners die bij ons aan de bar staan, maar juist mensen die wijn 'gewoon lekker' vinden en verder niet echt verstand hebben van de druif, het jaar of de streek waar de wijn vandaan komt. Wijn drinken gaat tegenwoordig veel meer om het moment en het gevoel dat je erbij hebt en juist dat valt zo goed te combineren met een festival met een verscheidenheid aan acts." Rutger geeft wat wijn-tips aan de hand van de BKS-acts. Bij een lichte, frisse witte wijn die ietwat zomers aandoet noemt hij Franz Ferdinand. "Deze Arca Nova Vinho Verde is commercieel op een spannende manier." Daarnaast heeft hij een hele collectie aan rode wijnen. George Ezra zou een Celistia Tierra Tinto zijn, een zachte, dieprode wijn die heerlijk zou zijn op een zwoele zomeravond, met uiteraard George Ezra’s Budapest op de achtergrond. Wij proosten erop.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12