#BKS14: Tomatenkassen, drijfbarren, plasbomen en Panther-hot dogs #BKS14: Tomatenkassen, drijfbarren, plasbomen en Panther-hot dogs

De randverschijnselen van Best Kept Secret

, Tekst Bas van Duren, Foto's Connor Clerx

#BKS14: Tomatenkassen, drijfbarren, plasbomen en Panther-hot dogs

De randverschijnselen van Best Kept Secret

Tekst Bas van Duren, Foto's Connor Clerx ,

Bijna ieder zichzelf respecterend alternatief festival heeft altijd wel iets aan randprogrammering. Lowlands, Solar, Into The Great Wide Open; allen bieden zij naast acts en voedsel nog een keur aan vermaak in heel veel diverse vormen. Best Kept Secret is vooralsnog vrij van theatergroepen, performance art, filmvoorstellingen en dergelijke, maar dat wil niet zeggen dat er buiten de muziek niets te ontdekken valt. Integendeel zelfs.

"Wij zijn eigenlijk de grootste tomatennerds van Nederland", zo klinkt het in een heuse tomatenkas op Best Kept Secret. Aan het woord zijn twee telers van tomatenteler Agro Care. Helemaal aan de overkant van Stage One hebben zij daar een Pop-Up-Kas waar om het half uur tomatencollege's worden gegeven. Dat komt neer op een proeverij met onder andere een overheerlijke tomatenconfiture, tomatenumamipasta, kleurloze tomatenketchup, tomaten, tomaten en tomaten. Het trekt veel bekijks en besmaaks. Kopen, dat wordt wat lastiger, want waar laat je al die potjes? 

Nieuw op Best Kept Secret is de Lakeside Bierbar: een bar gebouwd op een ponton die in het meer ligt. De grootste attractie is niet eens de bar zelf, maar meer het prachtige zicht dat je vanaf de constructie hebt op Stage One en Three. Veel mensen laten zich verleiden tot het maken van plaatjes vanaf de buitenste ring die niet veel later op Instagram zijn terug te vinden. Wie zich laat verleiden tot een biertje, moet binnen zijn waar het geheel gezellig is ingericht met banken. Enige nadeel: de bar deint mee op de golven en wie last heeft van zeeziekte, doet er verstandig aan zich hier niet tegoed te doen aan een pilsje. Wellicht dat daarom de reddingsbrigade zich voornamelijk ophoudt rondom de bierbar...

Nú al het meest besproken onderwerp van Best Kept Secret 2014: de Pee Tree. Was vorig jaar de urine nog een heet hangijzer, dit jaar heeft de organisatie een geniale oplossing gevonden met urinoirs die aan diverse bomen zijn opgehangen. Bezoekers kunnen zelfs een Pee Tree winnen door een foto te taggen op Twitter of Facebook. Wie daadwerkelijk daarnaar zoekt, hoeft vooralsnog weinig schunnigs te verwachten, maar het festival is nog jong.

De woordgrap is lekker flauw, het resultaat gewoon lekker. Tegenover Stage Four staat de 'Worst Kept Secret', inderdaad; een stand waar je worsten kan kopen, en dan voornamelijk hot dogs. Diverse bands zijn benaderd om een eigen topping samen te stellen en de spits wordt op vrijdag afgebeten door de Amerikanen van Tijuana Panthers. De surf-punkers komen uit Californië en bassist Daniel Michicoff gaat dan ook voor een echte typische West Coast Hot Dog. "Het bestaat uit Siracha saus, mais, salsa, mayonaise, koriander en jalapeno pepertjes. We houden van spicy, net zoals onze muziek." De topping viel zo in de smaak bij de rest van de band dat zelfs drummer en vegetariër Phil Shaheen een hot dog op heeft. Daniel: "Hij was gewoon zo onder de indruk dat wij onze eigen hot dog hebben, dat hij het ook heeft gegeten. Of hij nu zich schaamt? Ja, waarschijnlijk wel."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12