ADE14: Modeselektor dé beste speler van de selectie

Met Henrik Schwarz als goede tweede

Tim Schakel ,

Het feestje van Modeselektor, genaamd Modeselektion, is door velen vooraf getipt. Terecht want het is een bijzonder gevarieerde elektronische avond met voor elk wat wils. Het Duitse producerduo treedt niet alleen zelf op maar neemt ook haar favoriete act’s zoals Henrik Schwarz, Dark Sky en Nosaj Thing mee. En ondanks alle tips is het tóch niet uitverkocht, maar rustig is het zeker niet. Het loopt voor twaalven al lekker vol en de avond begint hoopgevend met Alex Banks.

Wanneer Alex Banks rond middennacht achter de draaitafel staat wordt er al behoorlijk gedanst op zijn stevige house-tracks. Op dit relatief vroege tijdstip draait hij met kloten. De zaal wordt niet rustig opgewarmd, maar klaargestoomd voor een avondje zweten. De sfeer zit er dus vanaf het begin al goed in bij het gevarieerde publiek. 

Dan is het de beurt aan Nosaj Thing die na een sfeervol intro het nummer Pyramid Lake van Airhead draait. De subbas in deze track laat je ademsappel vibreren. Ook hier wordt niet rustig opgebouwd. Vooraan in de zaal gaat het al lekker los, maar na het explosieve begin wordt er toch gas teruggenomen door de producer uit LA. Hij draait veel tracks uit de hiphop, zo komt o.a. "Can’t Tell Me Nothing" van Kanye West voorbij. Dark Sky speelt dan al in de kleine zaal. Zij zijn naast Modeselektor de enige met een live-set. Dat wil in hun geval zeggen dat er live wordt gedrumd en dat er een gast zangeres aanwezig is. Het optreden begint veelbelovend, maar de ingetogen elektronica wordt na een tijdje een tikkeltje saai. Ze hebben dit keer geen technische problemen, zoals dat het geval was bij Lowlands, maar écht imponeren doen ze vannacht niet. Toch maar even terug naar Nosaj Thing dat bezig is met zijn laatste vrolijke plaat "Bongo Bong" van Manu Chao. Henrik Schwarz staat op dat moment klaar om het over te nemen.

Gisteren was Henrik Schwarz nog te zien in een enigszins vreemde setting met een jazz pianist in het Muziekgebouw Aan’t IJ. Vandaag staat de Duitse producer, bekend van Innervisions gewoon achter de decks. De sfeer in het publiek is nog altijd goed en er wordt ontspannen gedanst. Na een uur spelen kan er geconcludeerd worden dat Schwarz de eerste van de avond is die een hele set weet te boeien. Hij eindigt zijn optreden met een experimenteel karakter, wat resulteert in een hoogtepunt. Tegen het einde aan wordt het steeds drukker, want uiteindelijk lijkt iedereen toch echt voor Modeselektor te komen.

Modeselektor begint direct scherp met tracks als "I’m Not Into Twerk, I’m Into KrafTwerk" , dat ze in april uitbrachten, en  "A New Error" uit 2010. Maar er wordt ook nieuw werk gespeeld. In 3voor12 Radio kondigden de Duitsers al aan dat ze tijdens hun show de overleden Britse elektronicapionier Mark Bell van LFO zullen eren. Hij is een grote inspiratiebron voor de dj’s en daarom draaien ze vannacht een speciale remix van LFO-track "Frea"’. Ook het nummer "Default" van supergroep Atoms For Peace (o.a Thom Yorke en Flea) wordt door de mangel gehaald. Modeselektor sluit de set af met de populaire track "Berlin", die luidkeels wordt meegezongen door het publiek. Een mooi einde van een zeer sterk optreden. Het gros van de mensen vertrekt na de show naar huis of een ander feestje. De echte die-hards blijven nog even knallen bij L-vis 1990.