ADE14: Afrojack neemt American Dream mee naar Ziggo Dome

Dure productie, fanatiek ATEAM, weinig muzikale inhoud

Tim Schakel ,

“The sky is not the limit, dus ik wil met deze show alles wat ik hiervoor heb gedaan overtreffen,” aldus Afrojack voorafgaand aan het concert in Ziggo Dome. Volgens Mojo concerts gaat de dj vanavond een optreden geven dat qua productie ongeëvenaard is in Nederland. Dat belooft wat! Na ADE-shows in Paradiso (2012) en HMH (2013) staat de dj in een zaal waar zo’n 12.000 feestende ATEAM (naam voor de fans van Afrojack) mensen in kunnen. Het concert wordt ook nog eens wereldwijd live gestreamd. Een zeer belangrijk moment dus voor het winstgevende muziekexportproduct van Nederland.

Er heerst voor aanvang van het optreden van Afrojack een voelbare opwinding die met name gecreëerd wordt door het bloedfanatieke ATEAM, dat bestaat uit kinderen van 15 jaar oud die voor het eerst oordopjes in doen. Gerard Joling staat er ook tussen. Gekscherend vraagt iemand uit het publiek zich af hoe laat De Toppers eigenlijk beginnen. Is Afrojack dan De Toppers van de dancewereld? Goede vraag! Het mag duidelijk zijn dat we geen abstract en obscuur werk hoeven te verwachten. Een paar tienermeisjes scanderen iets voor half tien de naam van Afrojack en niet veel later wordt er in de zaal “heee-hoo” ingezet. De feestende massa is er klaar voor.

Afrojack start het optreden met de hit “Ten Feet Tall” die hartstochtelijk wordt meegezongen door het publiek. Niet veel later wordt “Turn Up The Speakers” gedraaid en begint de grond van Ziggo Dome te trillen. Na elke drop springt het publiek fanatiek op en neer. Productioneel gezien vallen meteen de enorme LED-schermen op. Elk track heeft zijn eigen video en voor het gemak worden de teksten er ook op geprojecteerd zodat iedereen mee kan zingen. Karaoke extra large zullen we maar zeggen. Michael Lang vertelde op een ADE-conferentie onlangs dat op Woodstock niet de artiesten de sterren waren maar het publiek. Dat is bij de show van Afrojack niet anders. Het moet ook wel, want het is behoorlijk saai om twee uur naar een dj te kijken in zo’n grote zaal als deze. Daarom wordt alles uit de kast gehaald om het publiek te entertainen. Rookmachines en vuurwerk hebben we al gehad en dan komen er drie vuurspuwende mannen op die een enigszins ongemakkelijke choreografie uitvoeren.

Dennis van Leeuwen van Kane komt ook nog even op het podium om een gitaarsolo te spelen. Voegt dit wat toe? Neuh. Dan volgen er nog een paar productietrucjes: Twee vrouwen hangen in de touwen boven Afrojack, groene laserstralen en witte slierten worden het publiek ingeschoten. De dj kijkt achter zich naar de schermen en schudt met zijn handen om het publiek te laten weten dat hij de beelden supertof vindt. Dan komt Martin Garrix het podium op tot enthousiasme van het publiek. Dit lijkt echter meer te gaan om de exposure dan dat het daadwerkelijk muzikaal iets toevoegt. De gastoptredens zijn tot nu toe meer commerciële bliksembezoekjes. Niet veel later komen er drie “Mission Impossible-achtige” mannen van boven naar beneden het podium op, gewapend met zaklantaarns. Een vreemd tafereel dat vakkundig wordt genegeerd door het publiek. Er volgt nog een aantal gastoptredens: Spree Wilson komt o.a. met een dansgroep het podium op voor het nummer “The Spark” en Wrabel zingt de track “Ten Feet Tall”, die voor de tweede keer deze avond wordt gespeeld.

Het optreden is mede door het publiek en de productie te behappen vanavond. Hier zijn flink wat Amerikaanse dollars ingestoken. Maar de verwachtingen die van te voren zijn gewekt, waren misschien iets te veel van het goede. Op het gebied van muzikale inhoud is de show zo’n 60 euro te duur. De muzieksnobist komt vanavond niet aan zijn trekken. Ergens hoop je dat het live - muzikaal gezien - interessanter wordt. Maar helaas, het blijft “marktgericht” en er worden geen risico’s genomen. Elke gastzanger bijvoorbeeld zingt live mee met een track waarop de opgenomen zang al is te horen. De dj uit Spijkenisse weet echter wél wat entertainment is, de toeschouwers gaan er keihard op en dús is er opnieuw een “American Dream” voor de dj uitgekomen.

Laden

#afrojack #ade14

Weergeven op Instagram