ADE14: Modeselektor over de overleden Mark Bell, een derde Moderat-album en Thom Yorke

Duits producersduo in 3voor12 Radio geïnterviewd voorafgaand aan hun show in de Melkweg

Timo Pisart ,

Het treurigste muzieknieuws van deze week: helaas is de Britse elektronicapionier Mark Bell van LFO overleden. Het was dé muzikale held van het Duitse producersduo Modeselektor, vertelden ze vanavond in 3voor12 Radio vanuit Amsterdam Dance Event, en ze zullen hem in de Melkweg eren met een speciale remix van LFO-track Freak. Verder schijnen Gernot Bronsert en Sebastian Szary in de uitzending hun licht op het nieuwe album van Thom Yorke én een derde Moderat-album dat in de maak is.

Een van de grootste inspiratiebronnen van Moderat overleed vorige week: Mark Bell van LFO. Bronsert: "Dat was een grote schok. Hij is een constant onderdeel van ons muzikale leven. We hebben het geluk gehad hem een paar keer te ontmoeten. Zijn muziek en geest zullen altijd bij ons blijven, maar ik ben ontzettend verdrietig over zijn heengaan." Modeselektor zal de man eren met een speciale remix van LFO-track Freak, die ze vanavond voor het eerst laten horen op hun Modeselektion-avond in de Melkweg. "Pfadfinderei heeft ook de videoclip van Chris Cunningham geremixt. Dat is onze ode aan hem."

Zoals Modeselektor werd geïnspireerd door LFO, inspireerde het Duitse duo zelf Thom Yorke, frontman van Radiohead. In eerdere interviews zei Yorke te zijn gaan dj'en door Modeselektor. Natuurlijk hebben ze zijn nieuwe album Tomorrow's Modern Boxes gehoord, dat plotsklaps en zonder enige aankondiging werd uitgebracht via BitTorrent. Szary: "Wat ik er zo briljant aan vindt: het album is uitgebracht zónder big bang. 'Dit is het, het is af, luister het, je mag het hebben.' Het is heel verrassend. Tegenwoordig heb je niet meer zo vaak zulke verrassingen in de muziek. De meeste releases worden voorafgegaan door grote marketingcampagnes." Bronsert: "Het U2-schandaal, waar ze gebruikers forceerden om het album te downloaden? Niemand heeft het nog over het album, maar over de PR-campagne. Voor Jay-Z geldt hetzelfde: hij bracht zijn album in eerste instantie uit voor een miljoen mensen met bepaalde telefoons. Het is bijna sarcastisch. Hoe Thom Yorke zijn album heeft uitgebracht, dat is de enige manier die zinvol is. Het is heel mooi dat mensen nog bereid zijn om dít te doen. Dat is heel belangrijk voor de muziekindustrie."

Ondertussen zit Modeselektor alweer in de studio met Apparat voor een derde Moderat-album. Vandaag nog sms'te Apparat naar de mannen met de grap dat hij een nieuw nummer had gemaakt 'waarop ik zing als George Michael'. Szary en Bronsert lachen erom. "We zitten nú in de studio en doen ons best om een nieuw album op te nemen. We sms'en non-stop, hij maakt er nu allerlei grappen over. We weten nog niet welke richting het op gaat. En wanneer het uitkomt? Nog geen flauw idee."