3voor12 Checklist (week 28) o.a. Damon Albarn, Eno & Hyde en The Acid 3voor12 Checklist (week 28) o.a. Damon Albarn, Eno & Hyde en The Acid

Elke week de beste nieuwe muziek

, Ralph-Hermen Huiskamp

3voor12 Checklist (week 28) o.a. Damon Albarn, Eno & Hyde en The Acid

Elke week de beste nieuwe muziek

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Wat een timing. Een vol festivalweekend staat op het punt te beginnen en de zon breekt opeens weer door. Om je je weekend extra goed in te laten gaan, hebben we weer alle muziek die je deze week volgens ons moet horen in een Checklist geplaatst. En natuurlijk ook weer in een playlist, zodat je met één klik van bijna een uur aan goede muziek voorzien wordt. Maar liefst 11 (semi)nieuwe binnenkomers deze week, dus genoeg te ontdekken.

1. (-)Damon Albarn, live @ Down The Rabbit Hole
Het concert dat de oudfrontman van o.a. Blur en de Gorilaz afgelopen weekend in Beuningen gaf was, net als zijn onlangs verschenen album, misschien niet helemaal wat mensen verwacht hadden. Geen typische headlineshow met vuurwerk, lasers en meer van dat soort spektakel, maar een ingetogen show waar het vooral om de liedjes ging. Door zijn mededeling dat Bobby Womack was overleden en het opdragen van Heavy Seas of Love aan die legendarische soulzanger, kreeg de show nog meer impact en bleef hij nog lang naspoken in de hoofden van de aanwezigen. Dat moment, en drie andere nummers zijn hier terug te zien. Mocht je even even helelemaal in je Damon Albarn-fase zitten, check dan meteen ook even dit nieuwe nummer van afrobeat legende Tony Allen waar hij een bijdrage aan levert. 

2. (-) Eno & Hyde – High Life (album)
Alweer een plaat van Brian Eno en Underworlds Karl Hyde? Begin mei verscheen nog het album Someday World van de twee elektronicapioniers en dat was op zijn zachts gezegd nogal teleurstellend. Niemand zat er dus ook echt op te wachten om amper twee maanden later weer een album van ze op te zetten. Gelukkig hebben we het wel gedaan, want het is een ongelooflijk goed album. Het hele album is opgenomen in vijf dagen en heeft misschien daardoor wel een enorm losse live-feel. De tracks lijken minutenlange verkenningen van een simpel, klein idee. Een kort melodietje, een Afrikaans aandoend ritme, en dan maar gewoon gaan. Waarschijnlijk het mooiste wat Eno in lange tijd heeft afgeleverd.

3. (-) Chet Faker- Gold (Flume remix) (track)
Flume blijft zijn hitremixen in een noodtempo afleveren. We waren nog maar net goed en wel bijgekomen van zijn Lorde mix, en nu is hij al weer een eiland verder gaan kijken: De Australische electrocrooner Chet Faker is aan de beurt. Misschien niet zo’n instant hit als de Lorde-mix, maar vast wel een die Chet Fakers carrière een extra boost kan geven.

4. (2) Typhoon – Lobi Da Basi (album)
Twee weken geleden nog op 1, vorige week op 2, nu nog iets gezakt, maar nog steeds in de top van de Checklist. Na zeven jaar is er eindelijk weer een solo-album van Typhoon. En meteen is hij Album Van De Week bij 3voor12. Ga hem dit weekend vooral zien op Pitch, in één van zijn instores of op Wooh Hah!, want live zullen de tracks vast ook als de brandweer gaan.

5. (-)The Acid – Liminal (album)
Ry Cuming is een druk baasje. Met Frank Wiedemann touren als Howling, solo als Ry X, en met zijn band als The Acid. Met die laatste heeft hij nu ook een album uit. Trage, slepende tracks, met soms verwoestende synths die overal doorheen bulderen. Een kruising tussen James Blake en Bon Iver, maar een stuk spannender dan al die acts die de laatste tijd opduiken en datzelfde proberen. Overigens ook net uitverkozen tot Album van de Week, voorlopig te luisteren op de Luisterpaal, en dit weekend te zien op Pitch.

6. (-)Spoon – Do You (track)
Twee weken terug hadden we Rent I Pay, de eerste single van het nieuwe Spoon album al in de Checklist, en nu de tweede uit is duikt die ook meteen op in de lijst. En weer hebben ze de balans weten te vinden tussen een strakke swingende begeleiding en nonchalante, maar dwingende zang die meteen de aandacht weet te grijpen. Het achtergrondkoortje en de claps maken het een perfect zomernummer.

7. (-)Usher – Good Kisser (Disclosure remix)
Disclosure die Usher onderhanden neemt klinkt dus vooral heel erg als, uhm ja, Disclosure die Usher onderhanden neemt. Precies hoe je het zou verwachten dus. Als je van Disclosure houdt vind je het waarschijnlijk een banger, ben je een beetje klaar met die sound dan kun je hem overslaan zonder wat te missen.

8. (-) Warpaint, live @ Down the Rabbit Hole
In een halflege tent (voorbeschouwing oranje?) vond Warpaint zondag de perfecte balans. Tussen professioneel en plezier, tussen alle verschillende genres die ze samen laten gaan en tussen spannend en toegankelijk. Een heel klein deel van het DTRH-publiek dacht daar gelukkig ook zo over; de oranjefans hadden er weinig boodschap aan. Het concert is hier terug te zien.

9. (-) Jack White, live @ Heineken Music Hall
Zelfs als je niet onder de indruk was van White’s laatste album bood hij bij zijn concert genoeg om je twee uur te vermaken. Hij ging zijn hele catalogus bij langs, White Stripes, Raconteurs, solowerk, het kwam allemaal voorbij. En dus kreeg het publiek blues, garagerock, country, en meer voor de kiezen. Door een band die bijna zo virtuoos was als hij zelf kwam het allemaal uit de verf. Daar had hij geen visuals of andere trucs voor nodig. En die drummer? Die was misschien wel de grootste held van de avond.

10. (-) Meridian Brothers – Salvadore Robot (album)
Jungle By Night is fan, dus dan weet je misschien al een beetje wat kan verwachten. Ondanks dat het nogal oud klinkt is het gewoon een album dat net verschenen is. Psychedelica uit Colombia, dansbaar, gek; het soort muziek dat als een DJ het draait je om je heen iedereen massaal ziet shazammen. Luister het hele album op de Luisterpaal.

11. (-) Royal Blood – Figure it Out (track)
Op Eurosonic en London Calling blies het hardrockduo ons al omver, en het debuutalbum zit er nu eindelijk aan te komen. Dit is alvast een nieuwe single van die plaat.

12. (-)Earthless Meets Heavy Blanket – In a Dutch Haze (album)
Een live opgenomen jam op Roadburn 2012 van J. Mascis, Graham Cluse en de earthless. Dan weet je wel wat je krijgt. Gitaren over gitaren en flinke drumpartijen en ach kom, nog een gitaarsolo. Het hele album staat op de luisterpaal. Omdat het 1 nummer van 58 minuten is hebben we hem maar uit de playlist gelaten.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12