The Future’s Dust zweeft tussen The XX en James Blake

Debuut-EP nu op de Luisterpaal: “Into The Great Wide Open heeft hét perfecte publiek voor ons”

Tim Schakel ,

Ze gooiden al hoge ogen op Incubate, Into The Great Wide Open en de Popronde terwijl ze officieel nog geen noot hadden uitgebracht. Nu wel: debuut-EP Marrakech staat nú op de Luisterpaal. The Future’s Dust is een nieuwe opwindende band uit ‘het IJsland’ van Nederland: Friesland. De muziek leent zich namelijk uitstekend voor uitgestrekte landschappen en wordt vaak vergeleken met artiesten als The XX, Daughter, Amatorski en James Blake. Ze maken sfeervolle indiepop en vaak eindigen hun songs in een prettige climax. 3voor12 in gesprek met zangeres/gitarist Rosan Rozema: “Wij schrijven voor de liefhebbers en niet per se voor de radio.”

De bandleden van The Future’s Dust zijn inmiddels bijna twee jaar bij elkaar. De basis voor de band is gelegd op de popacademie in Leeuwarden. “Ik had al een tijd een idee wat voor muziek ik wilde gaan maken, namelijk muziek in de richting van bands zoals Foals. Op de academie leerde ik Jochem en Nick kennen en zij waren weer bevriend met Abel en Olaf. Zo is de band bij elkaar gekomen”, vertelt Rosan. Wanneer je de muziek hoort, denk je niet meteen aan bijvoorbeeld Foals, maar eerder aan een act als The XX. “Dat komt natuurlijk ook omdat er sprake is van een samenzang tussen man en vrouw. Ik kan me er echter wel in vinden. De mooiste opmerking die ik over onze muziek heb gehoord is: het lijkt op The XX, maar dan meer een band.”

The Future’s Dust is echter meer dan dat. Wie naar de muziek luistert, hoort een eclectische stijl van verschillende invloeden. “Uiteindelijk is het wat anders geworden dan dat ik in mijn hoofd had, maar dat is juist goed, want zo creëer je een eigen geluid. We willen dat elk bandlid zoveel mogelijk vrijheid heeft in de muziek. We zijn niet meer zo bezig met inspiratiebronnen, hoewel je dat onbewust nooit kunt voorkomen.”

De EP van The Future’s Dust was eigenlijk in april al klaar, maar de band heeft bewust gewacht met uitbrengen. “Om het destijds uit te brengen, was niet handig in verband met de naderende zomervakantie. Nadeel van zo lang wachten is dat er in de tussentijd veel veranderd. Sommige dingen spelen we live anders dan op de EP. Aan de andere kant is dat leuk voor het publiek, want zo krijgen ze wat extra’s.” Voor de opnames werkte The Future’s Dust samen met verschillende producers: Johan Kooi (oud-toetsenist The Black Atlantic) en Snoet & Smoel. “De laatstgenoemden zijn kennissen van ons en kwamen we dus makkelijk in contact mee. We hebben ze gekozen voor de goede sounds van hun geproduceerde platen. Met Johan Kooi gingen we juist meer experimenteren.” Bang voor een verschillend resultaat was Rosan niet. “We zijn erg perfectionistisch, dus we gaan net zo lang door totdat we de goede sounds te pakken hebben. In onze ogen kan het altijd beter. Een nummer als The Fields bijvoorbeeld hebben we als eerste geschreven en zijn daar uiteindelijk een jaar mee bezig geweest.”

Inmiddels kunnen ze de nummers van de EP eindelijk met rust laten, en is het vizier op de toekomst gericht. “We zijn druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers. Het is anders dan voorheen. In het begin konden we eindeloos experimenten, nu hebben we meer te maken met tijdsdruk. Iedereen is buiten de band ook nog is harstikke druk. Daarbuiten kiezen we ervoor om perfectionistisch te zijn en nemen we alle tijd die nodig is. Bovendien moet achter alles wat we doen een uitgedacht idee zitten en daarmee maken we het onszelf niet per se makkelijker.” Verder is The Future’s Dust veel bezig met optreden. Zo stonden ze laatst nog op Into The Great Wide Open. “Ons absolute hoogtepunt. Er was veel aandacht voor onze muziek en we kregen zelfs een staande ovatie na afloop. De mensen waren heel stil en respectvol en daarmee zijn ze het ideale publiek voor onze muziek.” Op een mooi buitenpodium, op een eiland spelen is wel iets anders dan in een café. “Het is weer een andere ervaring, omdat mensen in een café een biertje willen drinken en met elkaar praten. Wij maken luistermuziek, dus dat is niet de meest ideale combinatie. Maar we laten ons daardoor niet uit het veld slaan. Uiteindelijk moet je muziek overal goed overkomen.”

De EP van The Future’s Dust is te beluisteren op de Luisterpaal. In het kader van de Popronde spelen ze op 10 oktober in Vera, Groningen, 17 oktober in Ekko, Utrecht, 18 oktober in 013 Tilburg en 9 november op I AM THE CITY.