3voor12 Essentials: Facts, figures en eigenaardigheden

Nineties verslaan de sixties

Norbert Pek ,

Het is zover. De 312 Essentials van 3voor12 zijn compleet. De lijst is gevuld met 312 nummers die volgens ons essentieel zijn geweest voor de popmuziek. Omdat ze vernieuwend waren in hun tijd, invloedrijk op de muziek erna, een stroming vertegenwoordigen of een tijdgeest vertolken. Roosmarijn Reijmer heeft in elke aflevering van 3voor12 Radio op 3FM een nummer toegevoegd tot we nu bij de definitieve lijst zijn aangekomen. Morgenavond van 22.00 tot 01.00 uur staat de hele uitzending in het teken van de Essentials, maar wat valt er allemaal eigenlijk te zeggen over deze 312 Essentials? We zetten de facts, figures en eigenaardigheden op een rij.

-Het oudste nummer in de lijst komt uit 1954: Rock Around The Clock van Bill Haley & His Comets. Een jaar later werd het nummer opnieuw uitgebracht.
-Het nieuwste nummer uit de lijst is Higher Ground van TNGHT. Het duo Hudson Mohawke en Lunice bracht deze in 2012 uit.
-Alle nummers uit de jaren ’50 (13 in totaal) komen uit Amerika. Het duurt zelfs tot 1964 dat Engeland een bijdrage levert aan de essentials met House Of The Rising Sun van The Animals en You Really Got Me van The Kinks.
-De strijd tussen Amerika en Engeland wordt in het voordeel van de eerste beslecht. Meer dan de helft van de 3voor12 Essentials komt uit Amerika: 53,5% in totaal. Het land van The Beatles vertegenwoordigt 28,9% van de lijst.
-Eigenlijk doet Amerika het elk decennium beter dan Engeland. Behalve in de jaren ’80. Daarin leveren beide landen 25 nummers af. Engeland blinkt uit in new wave met o.a. Human League, Soft Cell, XTC en The Jam.
-De 3voor12 Essentials zorgen voor een herwaardering van de jaren ’90. Het decennium wordt op muzikaal vlak weleens bekritiseerd, maar levert met 22,8% het grootste aandeel in de lijst. We zien de opkomst van grunge (o.a. Nirvana, Pearl Jam), gloriedagen van American alternative (o.a. Afghan Whigs, Beck, Eels), de Britpop-revival (o.a. Blur, Pulp, Suede), hiphoplegendes (o.a. 2Pac, Dr Dre), triphop (o.a. Portishead, Massive Attack) en boeiende ontwikkelingen op de dansvloer (o.a. Jaydee, Underworld, The Prodigy).
-De twee nummers die België bijdraagt aan de 3voor12 essentials zijn ook allebei afkomstig uit de nineties: Suds & Soda van dEUS en Conversation Intercom van Soulwax.

-Nederland doet voor het eerst mee in 1969 maar meteen met drie nummers: Appleknockers Flophouse van Cuby & The Blizzards, Little Green Bags van George Baker Selection en Venus van Shocking Blue.
-Nederland bezet met 17 nummers 5,5% van de lijst. Er zitten vijf nummer één hits bij: Radar Love (Golden Earring), Zij Gelooft In Mij (André Hazes), De Bom (Doe Maar), No Limit (2Unlimited) en Watskeburt?! (De Jeugd van Tegenwoordig). Venus van Shocking Blue en Sorry van Kyteman kwamen tot nummer twee.
-Jamaica levert in totaal vier nummers af. Hier zit ook een nummer één hit bij. Nee, niet van Bob Marley. Het gaat om Cokane In My Brain van Dillinger.
-De jaren ’70, ’80 en ’00 ontlopen elkaar niet veel met bijdragen rond de negentien procent. Opvallend is dat de glorieuze sixties met 14,4% minder essentials afleveren dan deze drie decennia. The Beatles & The Stones zitten er natuurlijk wel tussen.
-Eén nummer komt twee keer voor in de lijst. Heartbeats werd in 2004 uitgebracht door The Knife en in 2006 gecoverd door José González.
-Dankzij deze beide Heartbeats zijn de 00’s het beste decennium voor Zweden. Drie van hun vier bijdragen worden hier gemaakt. Ook Hate To Say I Told You So van The Hives doet mee. Wie die vierde Zweedse bijdrage levert, kan iedereen wel raden. Een popgroep van twee mannen en twee vrouwen. En nee, het is niet Ace of Base.

-Zuid-Amerika en Afrika leveren geen 3voor12 Essentials af. Australië in totaal vier. Azië wordt alleen vertegenwoordigd door de Sri Lankees/Engelse M.I.A.
-Duitsland gaf Nederland geen stemmen bij het Eurovisie Songfestival, maar wij geven het buurland er wel één. Deutschland wordt vertegenwoordigd door Computer Love van Kraftwerk, meteen de Essential die als eerste werd toegevoegd. 
-Schotland is in de jaren ’80 op z’n essentieelst. Drie van de zes nummers worden in dit decennium afgeleverd. De makers: Blue Nile, Simple Minds, The Jesus & Mary Chain. Het nummer Loaded van Primal Scream is net te laat voor de eighties. Deze verscheen februari 1990.

Verdeling per decennium:
Jaren ’50: 4,2%
Jaren ’60: 14,4%
Jaren ’70: 19,2%
Jaren ’80: 19,2%
Jaren ’90: 22,8%
Jaren ’00: 18,3%
Jaren ’10: 1,9%

Medaillespiegel per land:
167x Amerika
90x Engeland
17x Nederland
6x Schotland
4x Canada
4x Jamaica
4x Zweden
2x Frankrijk
2x IJsland
2x België
1x Wales
1x Ski Lanka/Engeland
1x Schotland/Canada
1x Noord-Ierland
1x Frankrijk/Spanje
1x Duitsland

Donderdag voegt Roosmarijn in 3voor12 Radio de laatste paar Essentials toe, maar welke tracks mis jij nog? Geef het door middels dít formulier en luister donderdag naar de Nacht van de Essentials, vanaf 22.00 uur in 3voor12 Radio op 3FM.