Single-collectie Da Capo's Michel Terstegen te koop Single-collectie Da Capo's Michel Terstegen te koop

Unieke sixties-verzameling omvat zo'n 14.000 singles

, Atze de Vrieze

Single-collectie Da Capo's Michel Terstegen te koop

Unieke sixties-verzameling omvat zo'n 14.000 singles

Atze de Vrieze ,

Twee jaar geleden overleed Michel Terstegen, een icoon in de Nederlandse platenzakenwereld. De eigenaar van Da Capo in Utrecht was een groot verzamelaar van allerhande sixties pop. Zijn collectie singles en EP's - zo'n 14.000 stuks - staat nu te koop. Niet in losse schijfjes, maar alles of niets. Jeroen Vedder van Plato Utrecht - belast met de verkoop - waarschuwt: "Dit is niet iets wat je zomaar koopt met een extra leninkje bij de bank. Er zullen vooral grote handelaren en veilinghuizen komen kijken."

Utrechtse muziekliefhebbers kenden het zaakje aan het eind van de Oudegracht wel, en sixties verzamelaars uit de verre omtrek wisten het te vinden: Da Capo was een aparte zaak, waar de tijd stil leek te staan. Cd's waren er wel, maar het draaide toch vooral om het vinyl. Pinnen kon je er niet - "modern gedoe" - en tot het eind had Terstegen een massieve bakelieten telefoon met draaischijf. Aan het excentrieke zaakje kwam abrupt een einde toen Terstegen in juli 2011 plotseling overleed aan kanker.

Volgens Jeroen Vedder is de verzameling die nu te koop staat zonder meer een van de mooiste die hij ooit gezien heeft. "Als je ze netjes op planken uitstalt is het makkelijk een kamer vol. Michel was een ontzettende sixties fanaat. Hij had Engelse beat, veel nederbiet ook, Franse EP'tjes die hij vooral vanwege de vormgeving mooi vindt. Ergens eind jaren zestig is hij begonnen met verzamelen, in de jaren zeventig werkte hij in een tweedehands platenzaak en ging hij steeds meer reizen, in de jaren tachtig begon hij zijn eigen winkel. Je kunt wel spreken van een echt levenswerk."

De collectie in losse delen verkopen was volgens Vedder geen optie. "Dan zou je er iemand een paar jaar op kunnen zetten. Er zitten echt bijzondere dingen tussen. Een EP van Tony Jackson, de eerste zanger van The Searchers, die alleen in Portugal uitgekomen is. Liefhebbers weten dat ie bestaat, maar bijna niemand heeft hem ooit gezien. Een EP'tje van 13th Floor Elevators dat zelden onder de drie cijfers opduikt op eBay, als het al te vinden is. Het is echt een hele grote, en bijzondere collectie."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12