#lgw13: Zeven tips van Adam & the Relevants

Hollandse Nieuwe van de Maand over bloed in de mond bij Deerhunter, crowdsurfen bij King Tuff en de liedjes van Mikal Cronin

Redactie 3voor12 ,

Aanstaande zaterdag vindt de tweede editie van de Le Guess Who? May Day plaats in Utrecht, en wie kan beter de weg wijzen in het programma dan Utrechts gitaarpopwonder Adam Quann van Adam & the Relevants? De Hollandse Nieuwe van de Maand vist de krenten uit de pap: "Moeilijkdoenerij, ik trek het heel slecht. Ik wil gewoon een refreintje horen."

“Le Guess Who? May Day dus. Ik moet gaan vertellen waar jullie heen moeten gaan. Nou ja, waar je mij gaat vinden. Ik heb van die vrienden (inb4 Marco Muhring), die van hot naar her fietsen om van alles wat mee te pakken. Ik ben zo’n persoon die met moeite knopen doorhakt en zich daar vervolgens totaal niet aan houdt. Nou, here goes.”

1. Overtuig me maar Merchandise
“De dag begint met Merchandise in de Oudegracht. Typisch zo’n band waar iedereen helemaal lyrisch over is en die ik zelf allemaal maar ‘een beetje mwa’ vind. Wie weet overtuigt het me live wel. Precies hetzelfde verhaal had ik bij DIIV vorig jaar.”
  
2. Mikal Cronin: Fuzzpop met drie gitaren 
“Ik houd van popmuziek. Rechttoe, rechtaan popmuziek. Coupletje, refreintje, keertje herhalen, brug, refreintje en klaar. Je mag prima spelen met de structuur van je liedjes maar ik wil gewoon een refreintje horen dat nog eens terugkomt. Dan kan ik het tenminste meezingen als ik het de volgende keer hoor. Moeilijkdoenerij als Animal Collective, Fuck Buttons, the list goes on: ik trek het heel slecht. Ik kan er met mijn hoofd niet bij waarom mensen dat in godsnaam leuk of mooi kunnen vinden. Hooguit knap of interessant. Maar een hond die kan schaatsen is dat ook. Mikal Cronin, die snapt het. Hij maakt tenminste een schaamteloze popplaat vol fuzz en ander lawaai. Hoeveel lagen noise er ook overheen zitten, het is gewoon POP in capslock. De enige keer dat ik hem eerder gezien heb, had hij net iets te diep in ’t glaasje gekeken. Mijn eerste zekerheidje van de dag.”
 
3. Tanden breken bij Deerhunter
“Daarna als een wervelwind richting Deerhunter. Die voorlaatste plaat was fantastisch en ik vertrouw erop dat het kwartje wat betreft Monomania ook nog wel gaat vallen. In de Melkweg twee jaar terug was ik er ook al niet bij. Scheen wel speciaal te zijn toen frontman Bradford Cox ineens met een bek vol bloed stond.”

4. Of toch The Intelligence?
“Ik ben met The Relevants altijd erg bezig met 90’s britpop, maar we halen ook veel inspiratie uit Amerikaanse garage. Sinds mijn kennismaking met The Strange Boys in 2009 heeft de garagescène in mijn beleving veel overgenomen van britpop. Gewoon jonge gastjes die lekker de versterkers op standje elf zetten en popliedjes schrijven over seks, bier, verveling, wilde dromen en kutbaantjes. Maar dat dan allemaal heel erg rauw, veelal lo-fi en op hippe, onafhankelijke labels. Precies dat doet The Intelligence heel lekker. Ik heb niet zoveel mensen gehoord over die plaat uit 2012 maar die was gewoon weer superlekker.”
 
5. Thee Oh Sees: optreedles van John Dwyer
“De rest van de avond is gelukkig overduidelijk. Thee Oh Sees, één van de beste livebands in de garagewereld, kan ik gewoon niet missen. Dit filmpjevan John Dwyer’s oude band Coachwhips, waar hij een programmeur een fikse tik geeft met zijn gitaar, is ook geinig.”

6. Bier gooien bij Bass Drum Of Death

“De garagescene uit Amerika zal niet zo snel een prediker of een ‘stem van een generatie’ voortbrengen. Dat zou de scene ook niet sieren. Er is simpelweg te weinig om je echt tegen te verzetten als young adult, tegenwoordig. Niks mis met de leventjes van deze generatie. We hebben alle muziek en alle films die ons hartje begeert met een klik op de muis binnen. Dat beseffen we misschien niet iedere dag, maar het is natuurlijk echt fantastisch. We hebben niet veel geld, maar we zijn niet arm. En al helemaal niet zielig. Er hoeft niks baanbrekends gezegd te worden als er niks baanbrekends te melden is. En dat doen we dan ook niet. Je bent een beetje onzeker, je bent bang om ouder te worden, je kan een meisje niet krijgen of je verveelt je gewoon. Dat zijn doorgaans de problemen van deze generatie. Niks geen teen angst. Gewoon lekker allemaal met bier gooien in de pit bij Bass Drum Of Death.”

7. King Tuff: crowdsurfen en balkonnetje springen

“Nog nooit gezien. Ik kon mezelf achteraf wel voor mijn kop slaan dat ik ze had gemist in Amsterdam. Ze speelden in de Nieuwe Anita en daar ben ik altijd meer bezig met mijn cocktail dan met het kijken naar bands. Natuurlijk liep het uitgerekend bij King Tuff ouderwets uit de hand. Mensen die het balkon opklommen, crowdsurfen, de hele mikmak. Je kent het wel.”

Adam & the Relevants is deze maand Hollandse Nieuwe van de maand bij 3voor12 en speelt komende zaterdag zelf op Le Mini Who?. Vanavond is de band live in de studio bij 3voor12 Radio. De band staat dinsdag 21 mei in het voorprogramma van Palma Violets in Doornroosje en op donderdag 11 juli in het voorprogramma van Warm Soda in 013. Tevens zijn ze in het najaar te bewonderen tijdens de Popronde.