Junkie XL heeft eerste eigen Hollywood blockbuster binnen

Tom Holkenborg maakt muziek bij 300: Rise Of An Empire

Atze de Vrieze ,

Junkie XL maakt een belangrijke stap in zijn carrière. De Nederlander maakt de muziek bij de film 300: Rise Of An Empire. Eerder al maakte hij muziek voor onder meer Inception en The Dark Knight Rising, maar dat deed hij nog onder de vleugels van de bekende filmscorecomponist Hans Zimmer.

Holkenborg noemt het eigen project een grote stap. "Het is een droom die uitkomt om de muziek voor zo'n grote film te maken en daarmee miljoenen mensen wereldwijd te bereiken. Bovendien is het een eer om met Zack (Snyder, regisseur, red.) te werken. Hij is een regisseur en producer met een geweldige staat van dienst, die bovendien alle ruimte laat voor mijn creativiteit en ideeën." Snyder maakte naast de film 300 (waarvan dit de opvolger is) ook een remake van zombiefilm Dawn Of The Dead. Holkenborg leerde hem kennen toen hij meewerkte aan zijn film Man Of Steel.

Holkenborg woont en werkt al een paar jaar in de VS, waar hij zich vrijwel volledig richt op muziek voor films en games. In eigen land deed hij intussen ervaring op met volledig eigen projecten, maar dan op een kleinschaliger niveau. Zo was hij verantwoordelijk voor de muziek van New Kids Turbo, De Heineken Ontvoering en De Gelukkige Huisvrouw. Eind vorig jaar verscheen ook nog een studio-album, genaamd Synthesized.