Tien tips voor Bevrijdingsfestival 2013

Met o.a. de opera van Spinvis, Kytopia meets Zuid-Afrika en een 120-koppig koor voor Roos Rebergen (Roosbeef)

Timo Pisart ,

Vrijheid vieren of niet: behalve het jezelf volgieten met bier valt er op de Bevrijdingsfestivals heel wat muzikale pracht te zien. 3voor12 kijkt verder dan helikopteracts Miss Montreal, Dio en Chef'Special en vist de krenten uit de pap. Van fijnproeversprogrammering tot de acts waar je benieuwd naar bent, maar éigenlijk geen kaartje voor wil kopen. De hoogtepunten van tien steden, met o.a. bijzondere projecten van Spinvis, Kytopia en Roos Rebergen.

1. Utrecht: Roos Rebergen (Roosbeef) met nieuw materiaal, studentenkoor en orkestleden
Stel het je eens voor: 120 gouden keeltjes en orkestleden die Roos Rebergen (Roosbeef) ondersteunen? Na het officiële startsein van premier Mark Rutte, die de vrijheidsvlam aansteekt op het Bevrijdingsfestival Utrecht, treedt Rebergen op met het 120-koppige Utrechts Studentenkoor en Orkest. Inderdaad, Neerlands excentrieke zangeres met een stel uiterst geschoolde musici. Ze brengen een aantal speciaal voor de gelegenheid geschreven liederen ten gehore. Een dag eerder doet Roosbeef hetzelfde in de Domkerk, voor de officiële dodenherdenking. Verder op Bevrijdingsfestival Utrecht o.a.: Fresku, John Coffey en 12van3voor12-acts Mozes And The Firstborn en Mister and Mississippi.

2. Den Haag, Flevoland en Utrecht: Kytopia meets Zuid-Afrika
Veteraan DJ DNA (je kent 'm nog van Urban Dance Squad) reisde naar Kaapstad, Zuid-Afrika om de roots van de Kwaito te ontdekken. Dat gaat verder dan Die Antwoord, zo bleek, en hij kwam terug met een aantal obscure lokale rappers met klinkende namen als Daddy Spencer en PinKi. Stop hen samen met Pax, ReaZun en een stel muzikanten uit de Kytopia-stal. Et voilà: Kaapstad meets Kytopia, dat voor het eerst is te zien op Bevrijdingsfestival Den Haag, Flevoland én Utrecht.

3. Amsterdam: Spinvis met Opera-Mystique en vrijheidslunch
Klinkt spannend: Spinvis voert op 5 mei in het Openluchttheater Vondelpark een zogenaamde 'opera-mystique' uit. De dag begint met een vrijheidslunch, waarna Spinvis het werkje 'Dub, Holland, Dub' speelt met een tienkoppig orkest. Hij belooft een fantasievolle reconstructie tussen een Ethiopische keizer en koningin Juliana. Geen fan van opera? Vervolgens speelt Spinvis ook nog een 'gewone' set én komt Pien Feith langs voor een show.

4. Groningen: The Opposites, Blaudzun, Villagers, Cold War Kids, Ebo Taylor
Traditiegetrouw een behoorlijk alternatief feestje met klinkende namen, dat Bevrijdingsfestival in Grunn. Blaudzun en The Opposites oefenen vast voor hun shows op Pinkpop, maar ook de Ierse succesfolkers Villagers, Cold War Kids en Afrosensatie Ebo Taylor komen langs én je kunt genieten van 12van3voor12-acts Posij en Guerilla Speakerz.

5. Wageningen: fijnproeversprogrammering met o.a. I Am Oak, Palio Superspeed Donkey, Jacco Gardner en Suit and Tie Johns
Een echte fijnproeversprogrammering (binnen de enorme line-up van Bevrijdingsfestival Wageningen) vind je bij de studentencultuurclub in Wageningen. Tegenover Trijntje en Sef programmeren zij onder andere sixties wunderkind Jacco Gardner, meditatiefolkies I Am Oak, de jongehondenrockers van Palio Superspeed Donkey en de nieuwste Gelderse garagesensatie Suit and Tie Johns.

6. Nijmegen: !!! en Gnucci
Geen officieel Bevrijdingsfestival, wél een puik programma samengesteld door Doornroosje met o.a. dancepunk-mastodonten !!!, die weer 'n plaat uitbrengen op Warp. Ook Gnucci, de gestoorde Zweedse exotische electro-hiphop-dame die ons al verblijdde met uitstekende shows op de-Affaire, Eurosonic en de IFFR Filmnacht. Ook noemenswaardig: rapper Nosa van Zo Moeilijk komt een thuiswedstrijd spelen.

 7. Zwolle: Hanggai, Villagers, The Coup, Nobody Beats the Drum
De Mongoolse keelzang-rockers van Hanggai duiken de studio in met niemand minder dan JB Meijers, producer van o.a. Carice van Houten, Acda en de Munnik, De Dijk en ook Daryll-Ann. Of er ook Nederpop in de keelzang is geslopen? Ze komen het ongetwijfeld laten horen op Bevrijdingsfestival Zwolle Overijssel, waar ook Villagers, Nobody Beats The Drum, Mozes And The Firstborn en The Coup staan.

8. Haarlem: Neerlands trots-parade met o.a. The Kik, Kraantje en Mister & Mississippi
Wij adviseren je op 4 mei thuis te blijven (dan speelt Van Velzen in Haarlem) en een dag later vooral wel te gaan. Veel van Nederlands alternatieve topacts komen langs. Wat dacht u van The Kik, Mister and Mississippi, Mozes And The Firstborn, Skip&Die en een thuiswedstrijd voor Baskerville?

9. Assen: Go Back To The Zoo en Postmen
Geen zin om een kaartje te kopen voor de reünieshow van Postmen in Paradiso? Of kun je niet wachten totdat Go Back To The Zoo een nieuwe plaat uitbrengt? Maak er een dagje Drenthe van. Verder zie je daar onder andere hardrockers Navarone, en niemand minder dan master of the wheels of steel: Dj Jean.

10. Vlieland: Here Comes The Summer
Je kunt natuurlijk óók het gehele vrijheidgebeuren ontvluchten en naar Vlieland reizen. Daar is 3 en 4 mei het kleine broertje van Into The Great Wide Open: Here Comes The Summer. The Beatles komen níet langs, Villagers, The Silhouettes, Jacco Gardner, Ebo Taylor, Eefje de Visser, Sticks Bukowski, Bombay Show Pig en Beans & Fatback wel. Dan heb je zondag 5 mei de hele dag om wadden te lopen.