Unheard 2013: de verloren hits uit de eerste helft van het jaar

Met o.a. Warm Soda, La Femme, Skaters en Empress Of

Atze de Vrieze ,

Blurred Lines, Thrift Shop, Get Lucky: 2013 kende al een paar immense hits. Maar er waren nog veel meer liedjes die in het grote aandachtcircus ondersneeuwden. 3voor12 redacteur Atze de Vrieze vroeg op Twitter en Facebook om jullie favoriete flops van het voorjaar, werd bedolven onder de tips en koos de beste dertig.

1. Vance Joy - Riptide (getipt door Maurice)
Als platenmaatschappij Warner hier nu even serieus aan gaat trekken, kunnen we Vance Voy aan het eind van het jaar zomaar in het rijtje Mumford and Sons en Lumineers voegen. Folkpophit.

2. Warm Soda - Waiting For Your Call (getipt door Joris Rietbroek)
Het Amerikaanse garagepop/powerpop kwartet Warm Soda bracht afgelopen week een uitgebreid bezoek aan het Nederlandse clubcircuit (en Valkhof Festival), maar hun debuutplaat Someone For You ligt nog niet fatsoenlijk in de winkels. Ga dat eens snel regelen!

3. Le Femme - It's Time To Wake Up (2023) (getipt door Alt-Jeen)

Psycho Tropic Berlin. Met zo'n titel kan het eigenlijk al niet meer misgaan. Het is de debuutplaat van La Femme, een arty groep uit Parijs die Velvet Underground linea recta naar het synthpoptijdperk katapulteert. Very hipster.

4. Skaters - I Wanna Dance (But I Don't Know How) (getipt door Rik ten Wolde)
Wie goed opgelet heeft op Best Kept Secret heeft deze band wel degelijk langs zien komen, ergens in de middag op het kleinste podium. Daar speelden ze vast ook deze uitstekende single I Wanna Dance. Voor liefhebbers van The Strokes.

5. Sophie – Bipp (getipt door Randy Thijssen)

Ze vallen als rijpe appelen, de househits uit Engeland. Deze kakelverse van de mysterieuze producer Sophie is er een in de buitencategorie. Zonder het cross-over potentieel van Disclosure of Duke Dumont, maar een killer op de dansvloer.

6. Empress Of - Champagne (getipt door Job de Wit)
Debuut-EP Systems van de New Yorkse eenvrouwact Empress Of verschijnt op Terrible Records, bekend van dat uitstekende mini-album van Solange. Da's een flinke aanbeveling voor wie van zeer hippe elektronische popliedjes met gevoel voor soul houdt.

7. Rhye - Open (getipt door Melissa Domacassée)
Zangeres Pien Feith toonde zich op Twitter fan van deze plaat, maar ondanks wat positieve recensies gebeurde er met dit album eigenlijk weinig. En dat terwijl Woman voor liefhebbers van dreampop en elektronische indie heel wat te bieden heeft.

8. Fat Tony - Hood Party (getipt door Jan van der Plas)
"I'm at a hood party. Even white people know that it's a good party." Rapper Fat Tony uit Houston heeft een ziekelijk aanstekelijke beat tot zijn beschikking, waarvan je niet weet of ie nou old school of juist heel futuristisch is. Kool A.D. van Das Racist doet ook mee. It's ain't a hobby, it's a way of life.

9. The Growlers - One Million Lovers (getipt door Stefan Klein Koerkamp)
Na dat aanstekelijk leuke optreden op Motel Mozaique hoorden we eigenlijk niets meer van The Growlers, een band uit Dana Point, Californië die met One Million Lovers een uitstekende rammelpopplaat maakten. Misschien toch iets minder blowen, jongens.

10. Eleanor Friedberger - When I Knew (getipt door Jasper Willems)

Friedberger, Friedberger, Friedberger, waar kennen we die naam van? Juist: Fiery Furnaces, een alleraardigst broer-zus indieduo. De familie van Alex Kapranos kent haar ook als dat meisje waar ie een paar keer mee aankwam. Maar ondertussen is Eleanor ook toe aan haar tweede soloplaat, met daarop dit goede liedje.

11. Capital Cities - Safe And Sound (getipt door Michiel Veenstra)
Beetje smokkelen: Safe and Sound van Capital Cities - een indiepopduo uit Los Angeles - kwam al uit in 2011. Het werd geen hit, in elk geval niet in Nederland. Wel in Duitsland, waar het liedje zelfs op 1 stond. Laten we het er op houden dat het ook op hun debuutalbum staat, dat nu pas uit is. Herkansing!

12. Low Vertical - Epic Slaughter (getipt door Albert Faber)
Goeie titel, Epic Slaughter. Voor een metalplaat. Of iets anders keihards. Maar deze song van het Belgische Low Vertical zet je het mes niet op de keel, al heerst in deze tweede plaat van deze band wel degelijk een onheilspellende sfeer. Maar dan wel een uitnodigende.

13. Ian Clement - Little Knife (getipt door Joost Slijkoort, Violet Kroese en Jan van Thiel)
Nog een Belg: Ian Clement kennen we als frontman van Wallace Vanborn, een stokebrand die niet heel veel succes heeft in Nederland, maar bij de weinige bezoeken wel indruk maakte. Zijn soloplaat Drawing Daggers is een ingetogener aangelegenheid.

14. Man Man - Head On (getipt door Suzanne Hennephof)
Een experimentele band uit Philadelphia met een aanstekelijk liedje. Head On zal verschijnen op het vijfde album On Oni Pond van Man Man, dat op 10 september wordt uitgebracht. Met name het meezinggehalte van het refrein maakt dit nummer sterk.

15. Deon Custom - Aurora (getipt door Thierry Lauhaut)
Ach, Boaz van de Beatz komt uit Gorinchem, dus we kunnen er moeilijk van opkijken dat Deon Custom een energiek beattalent uit Dordrecht is. Zijn debuutalbum Ametrine verscheen begin dit jaar bij het bescheiden Amsterdamse labeltje Basserk, Deon stond op de Hollandse Nieuwe sampler en leverde deze minimix voor Dansen Met Delsing. En hey, dit mag gehoord worden!

16. Maja Gödicke - Ligga Still (getipt door Joris Gillet)
Zo moeilijk is Zweeds niet. Ligga Still betekent gewoon: stil liggen. Met zo'n titel moet het welhaast een kwetsbaar liedje zijn, en dat is het ook. Belangrijkste troef is een fraai arrangement met meerdere orgeltjes en sterke gelaagdheid in het geluid. Als je Maja Gödicke al kent, is het vermoedelijk via Lo-Fi-Fnk.

17. Holydrug Couple - Countring Sailboats (getipt door Melissa-Sue)
Misschien niet helemaal op uw radar: de Chileense krautrockscene. Jazeker, die bestaat. Er waren zelfs twee bands uit die hoek die de oversteek waagden dit voorjaar. De meeste aandacht ging uit naar Follakzoid, maar ook dit Holydrug Couple maakt een sterke plaat.

18. Javelin – Airfield (getipt door Randy Thijssen)
Javelin is een neven-duo uit Brooklyn dat zich vernoemd heeft naar een Brits vliegtuig-afweergeschut. Hun debuut werd drie jaar geleden door Pitchfork redelijk opgepikt (hij haalde net de jaarlijst niet), maar opvolger Hi Beams is toch wat geruisloos uitgekomen. Check vooral dit elegante Airfield, voor liefhebbers van Toro Y Moi.

19. Clean Bandit - Mozart's House (getipt door Ries van den Bovenkamp)
Ja, deze is wel een beetje cheesy, hè? Je tipte eigenlijk opvolger Dust Clears, maar die staat nog niet op Spotify. Deze novelty hit - een catchy dance tune met Mozart-knipoog - haalde in Engeland de subtop van de charts, maar deed in ons land nog helemaal niets.

20. Banks - Before I Ever Met You (getipt door Vincent Reinders)

Even op adem komen met Banks, een elektronica-zangeres die het zeer subtiel houdt. Je kunt je best voorstellen waarom zoiets als dit er in het geweld tussen Jay Z en Kanye West op het grote toneel niet aan te pas komt.

21. The Men - The Brass (getipt door Martijn Vileers)
Druk dat gaspedaal maar in! Van dit nummer ga je beslist harder rijden. The Men is een post-punk groep, die ontstaan is in 2008. In de traditie van punkbands als Buzzcocks wordt er ouderwets gerockt.

22. Dessa – Warsaw (getipt door ClubCircuitNL)

Zou de mond van Dessa groot genoeg zijn om opgewassen te zijn tegen Azealia Banks en Angel Haze? Dat zijn de leading ladies op haar terrein: pittige hiphop met een scherpe edge. Warsaw is de leadsingle van haar debuutalbum, dat eind juni uitkwam.

23. JJ Grey & Mofro - Tame A Wild One (getipt door Maarten)
JJ Grey & Mofro maken een combinatie van soul, funk en R&B. Het is een beetje slick hier en daar, maar voor degene die hier niet vies van zijn, is dit een lekker nummer.

24. William Arcane - Want Somebody (getipt door Vincent Reinders)
William Arcane noemt zich eerst singer-songwriter en dan pas electronic producer. Die volgorde heeft hij gemeen met iemand als James Blake, die een hoge standaard gezet heeft in het genre. Want Somebody is een buitengewoon delicaat liedje, dat halverwege toch even kittig uithaalt.

25. Matias Aguayo – Rrrr (getipt door Derek van Winsen)
Op de 3voor12 redactie is er altijd wel iemand die de rrrrrrrrrrrrr fanatiek meezingt. Nou ja, zingen? Wat is het eigenlijk? Meer een soort kreunen. Een dansbare track met een knipoog.

26. Alejandro Paz - El House (getipt door Jaimy Buckert)

De titel van het nummer verraadt het genre al. Dit wordt nog eens extra benadrukt door de zanger, die het woord veelvoudig herhaalt, met een elektronisch basloopje als extra troef. House dus. El house.

27. Shannon and The Clams – Rip Van Winkle (getipt door Stephan van Peursem)
We gaan even terug in de tijd met Shannon and The Clams. Rip Van Winkle is een typische jaren zestig surfsong uit de Burger Records-hoek. Niet vernieuwend, maar voor de liefhebbers van dit soort tijdloze muziek een schot in de roos.

28. Heavy Times – Ouija Board (getipt door Jan Kooi)
Een lo-fi garagerockband uit Chicago. Kort maar krachtig, het duurt slechts één minuut en tweeënvijftig seconden. In Ouija Board worden twee gitaarrifjes constant herhaald, waardoor het in je hoofd blijft hangen. En soms is dat gewoon genoeg.

29. Sweet Baboo – If I Died. . . (getipt door Atze de Vrieze)
If I Died is een nummer dat gegarandeerd je humeur zal opvrolijken, ondanks de wat sinistere titel en tekst: Het is springerig en up-tempo. In de bridge zijn er zelfs spelcomputer-geluidjes te horen!

30. Sticky Fingers – Caress Your Soul (getipt door Roosmarijn Reijmer)

Is het, nu de zomer laat is, nog op tijd om deze Australiërs te bombarderen tot de strandhit van 2013? Feelgood, laidback, catchy. Het hele album staat nu op de Luisterpaal.