Organisatoren technofeest Time Warp scheiden voor de rechter Organisatoren technofeest Time Warp scheiden voor de rechter

Dancewereld in beweging, powermoves in de maak?

, Atze de Vrieze

Organisatoren technofeest Time Warp scheiden voor de rechter

Dancewereld in beweging, powermoves in de maak?

Atze de Vrieze ,

Dance-organisator Evotions staat binnenkort oog in oog met oude partner Cosmopop in de rechtszaal. De twee organiseerden vijf jaar lang het gestaag groeiende technofeest Time Warp, een event dat zijn wortels heeft in Duitsland en in Nederland uitgroeide tot een feest voor 19.000 technoliefhebbers. Maar het Duitse Cosmopop meende het dit jaar ineens zelf te kunnen. Evotions mikt op een forse schadevergoeding. Ondertussen kondigt Time Warp een ambitieuze reeks avonden aan tijdens Amsterdam Dance Event, in samenwerking met… Welcome To The Future en Studio 80 (gelieerd aan ID&T). Een powermove in de maak? Wat betekenen deze verschuivingen?

Vijf jaar lang investeerde Evotions in het neerzetten van een omvangrijk techno-evenement in Nederland onder de Time Warp vlag. Dat begon in de Maassilo voor zo'n 4.000 bezoekers, en groeide via de Sporthallen Zuid in Amsterdam en de Brabanthallen in Den Bosch uit naar een feest in de Jaarbeurs in Utrecht. Een succesvolle reeks dus, en dat zorgde voor verbijstering bij Evotions toen de Duitsers de samenwerking plotseling opzegden. "Het kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel", vertelt Frenk Wiersma van Evotions. "Wij zijn het daar niet mee eens en hebben het bij onze advocaat neergelegd. We hebben altijd groei doorgemaakt, het afgelopen jaar was zelfs een echte knaller. De cijfers waren ook op orde. We hebben wel vaker rare dingen meegemaakt in de Nederlandse dance, maar hier keken we wel van op."

Inzet van het geschil is het eigendom van het merk Time Warp. Er was geen aparte bv Time Warp Nederland, en Cosmopop exploiteert het merk al jaren in Duitsland. De Duitsers menen dus het recht te hebben eenzijdig de samenwerking te beëindigen. Robin Ebinge van Cosmopop wil over de rechtszaak niets kwijt. Hij spreekt van een stukgelopen huwelijk. "Het was tijd om uit elkaar te gaan, we houden er een verschillende filosofie op na." Hij wil wel wat zeggen over de reeks evenementen op ADE. Het gaat om vijf avonden in het Warehouse aan de Elementenstraat, een locatie die oude ravers zich herinneren van de legendarische Multigroove feesten. "Het is een geweldige locatie", vertelt Ebinge. "Studio 80 benaderde ons om samen deze ADE evenementen te hosten. Zij organiseren, wij verbinden onszelf eraan en produceren een deel. We krijgen veel verzoeken vanuit allerlei landen om samen te werken, maar we proberen het merk Time Warp goed te beschermen. We willen een grote mate van controle hebben over onze events. Komend jaar bestaan we 20 jaar, een belangrijke mijlpaal."

Volgens Ebinge is de samenwerking met Studio 80 en Welcome To The Future alleen bedoeld voor dit Amsterdam Dance Event, hoe hard in de wandelgangen ook gespeculeerd wordt dat ID&T (of diens koopgrage Amerikaanse eigenaar SFX) jaagt op Time Warp. Van een vergaande samenwerking met ID&T is op dit moment geen sprake. Bij het evenement in de Jaarbeurs in december is Studio 80 in elk geval niet betrokken. Gert van Veen van Studio 80 ziet de samenwerking op ADE ook als eenmalig. "We werken met ADE met ontzettend veel partijen samen. Iedereen wil daar vertegenwoordigd zijn. Time Warp kon voor ons dingen voor elkaar krijgen."

De dancewereld is volop in beweging. Dankzij de grootse doorbraak van EDM in Amerika is het zwaartepunt van de macht langzaam naar de andere kant van de oceaan aan het verschuiven. Het grote Amerikaanse bedrijf SFX - een van de twee grote spelers naast Live Nation - voor $102 miljoen een meerderheidsbelang in ID&T. Ook in ons land is beweging zichtbaar. Tijdens Amsterdam Dance Event organiseert ID&T bijvoorbeeld voor het eerst een groot evenement in de RAI met Alda Events, een ambitieus nieuw pact. En dan zit er nog meer aan te komen: ID&T is momenteel in gesprek met Air over een belang in de club bij het Rembrandtplein en festivals als Amsterdam Open Air en Buiten Westen. Dat pact ligt voor de hand omdat ID&T en Air met elkaar in zee gaan voor de exploitatie van de Shell toren in Amsterdam noord, waar een ambitieuze nieuwe club moet komen. Het moet de definitieve hereniging worden van oud-partners Duncan Stutterheim en Sander Groet.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12