Hydroboyz: "We hebben doolhof gelopen" Hydroboyz: "We hebben doolhof gelopen"

Bijlmer rappers met nieuwe single terug naar Appelsap

, Atze de Vrieze

Hydroboyz: "We hebben doolhof gelopen"

Bijlmer rappers met nieuwe single terug naar Appelsap

Atze de Vrieze ,

Vorig jaar was Hydroboyz een van de absolute hoogtepunten van het Appelsap festival, vooral dankzij hun banger hit Hindabuilding, een track over een drugsroof. En dat terwijl naamgever Hydro sinds eind 2011 in de gevangenis zat. Pas anderhalf jaar later stond hij weer buiten. De groep is hongerig, dropt vrijdag zijn eerste officiële single Kill De Bitch en maakt zich op voor een stormachtig tweede halfjaar van 2013. "Je bouwt iets op, en dan ga je naar binnen", zegt Hydro. "Maar de jongens hielden het geloof."

Artiestenmanagers die tijdens interviews aan tafel blijven zitten, dat is meestal slecht nieuws. Het zijn bemoeials, die in de gaten willen houden of hun pupillen niets doms zeggen of de journalist niets stoms vraagt. Dat is anders bij Angelo Diop, beter bekend als Rotjoch van 101Barz, het hiphopplatform van BNN. Hij nam Hydroboyz onder zijn hoede, regelde hun boekingen, hun overige zaken, geeft ze zakelijke en persoonlijke adviezen, en doet als een soort mascotte mee bij optredens. "We willen onszelf opnieuw bewijzen", zegt hij typerend in de wij-vorm. Om vervolgens verder te gaan: "Ze komen binnenkort met een nieuwe mixtape, Hindabuilding volume 2."

"Eerlijk", zegt Hydro, een van de twee rappers van de groep. "Rotjoch heeft mijn leven veranderd. Ik ben wie ik ben, maar doordat hij in mijn leven gekomen is, is er toch iets veranderd. Wat hij doet gaat dieper dan muziek. Zie je Kees de Koning al met een mic naast je op het podium staan?" "Ik weet: hij gaat al zijn kennis met me delen", zegt zijn collega Mocromaniac. "Ik weet inmiddels: ze willen je altijd dom houden, maar Rotjoch brengt je naar zijn connecties toe. We komen uit dezelfde wijk, hij woonde bij mij om de bocht. Hij heeft dezelfde struggles gehad als ik, maar hij heeft het al gered. Met zijn hiphopplatform maakt hij mensen bekend. Als hij praat luister ik. We kunnen huilen en lachen."
 

Kun je iets vertellen over de wijk waarin jullie opgroeiden?
Mocromaniac: "Ik heb er altijd gewoond. Toen ik voor het eerst mijn ogen open deed in Kraaiennest zag ik Hydro. Op een gegeven moment gingen we wel ieder met onze eigen vriendengroep om, vooral jongens uit onze klas. Maar los daarvan waren we allemaal 'lost souls on the block', we wisten niet wat we moesten doen, we stonden letterlijk op een hoek en onze toekomst was wazig. We hebben doolhof gelopen."
Hydro: "Wat we deden: beetje jointje roken, mensen vervelen, kattenkwaad uithalen."
Mocromaniac: "Hoe ouder je wordt, hoe extremer dat kattenkwaad wordt. Op een gegeven moment zegt een vriend: laten we dit of dat van die en die afpakken. We waren verdwaald, maar Rotjoch had het al gered."
Rotjoch: "Hydroboyz is echt een project van mij geworden. Al mijn vrienden heb ik begraven. Letterlijk, bijna iedereen van de jongens waarmee ik elke dag hing is dood."
Mocromaniac: "Bij hem gaan ze echt dood. De een kreeg aids, de ander werd geschoten, weer een ander struggelt voor zijn leven op straat."
Rotjoch: "Toen ik met muziek bezig was had je nog geen uitlaatkleppen als YouTube. Het was heel moeilijk om jezelf gehoord te krijgen. Met 101Barz wilde ik een ingang maken. Ik heb er heel wat zweepslagen voor gekregen in Hilversum. Met de knowledge van nu zou ik nog wel eens een keer nadenken voor ik er aan begon. Je kunt ook bij wijze van spreken stalen buizen verkopen zonder stress. Het is een vies spelletje, de entertainmentwereld, en echte vriendschap is er niet. Maar ik had destijds nooit iemand in mijn buurt die het begreep. Die zei: he, die kant moet je op, zo haal je het beste uit jezelf. Ik wilde heel graag een paar mensen begeleiden."
Hydro: "Iemand stuurde me laatst een filmpje van een meisje in Bloemendaal die onze muziek meerapt. Ik had nooit gedacht dat dat ook mijn fans zouden worden. Vanaf het begin waren dat naast onze eigen mensen ook het Jimmy Woo publiek. We zijn geaccepteerd, dat waarderen we heel erg."
Rotjoch: "Ik denk dat mensen in eerste instantie ook helemaal niet door hadden waar Hindabuilding over gaat. De clip (met o.a. Kees de Koning als corrupte agent, red.) kwam pas een jaar later. De track werd populair door het refreintje en de bliepjes, maar het gaat over een drugsroof."
Mocromaniac: "Wij zijn nu een voorbeeld voor de buurt. Vroeger keken we ook naar anderen. We hoorden Kempi en dachten: wie gaat die shit voor Kraaiennest doen. Rappers deden wel hun best, maar ze klonken bagger. De hood had niet veel te bieden. Maar ik heb liefde. Ik wilde ook profvoetballer worden, maar ik kreeg omin panna's. Ik kwam gewoon niet bij de goal. Met muziek lukte het wel. Financieel sta ik misschien niet aan de top, maar we treden met onze eigen muziek op voor mensen. Mijn dochter is drie, ze snapt er nog niets van, maar ik laat CV achter op YouTube. Soms denk ik zelf ook wel eens: we praten over hoeren, maar we hebben dochters thuis. Als ze oud genoeg is zal ik haar uitleggen waarom ik rap over bitches. Ik zal haar zeggen: ik hoop dat je een dame wordt. Ik weet dat ik invloed op haar heb, ze is gek op mij, ik wil haar dingen leren."

Het lijkt me moeilijk geduld te hebben. Je hebt ineens een YouTube en club-hit met Hindabuilding, dan denk je toch: het moet NU gebeuren. Iedere dag kan er iemand anders opstaan die het overneemt.
Hydro: "Natuurlijk zijn er steeds nieuwe mensen die muziek maken, maar meestal is het geen clubmuziek. Wij gaan echt voor de clubs. Als wij een liedje aan een dj geven, weet hij: dat wordt een banger."

Hoe kijk je naar Nouveau Riche, met Polska en Boaz van de Beatz? Zij zitten ook heel duidelijk op de club vibe.
Rotjoch: "Hun zijn goed bezig, we zien ze als familie."
Mocromaniac: "Hun grote formule: ze hebben een goede beatmaker. Boaz is een monster."
Hydro: "Stel dat wij bij elkaar in huis zouden wonen met een beatmaker. Voor je je tanden gepoetst hebt sta je 's morgens al te rappen. Wij hebben nooit een goede producer gehad, en een Boaz vind je niet zomaar. Die jongens zijn met elkaar opgegroeid."
Rotjoch: "Nouveau Riche is een grote inspiratie voor ons. Hun werkethiek is groots. Wij hebben niet de middelen, en we komen uit een andere situatie. Wij zijn alle drie vader, bij Nouveau Riche is niemand vader. Wij kunnen niet vier dagen van huis blijven. Ik had gewild dat de mixtape voor de zomer af was, maar dat is niet zo. Voor ons is het zaak om langzaam een team te bouwen. Maar we doen het niet slecht. Hydroboyz had op een gegeven moment vier, vijf boekingen in de week."

Voor jou moet dat frustrerend geweest zijn, Hydro. Je miste alles.
Hydro:
"Ken je de Amerikaanse groep Migos? Zij hebben nu een grote hit met Versace, Versace. Bij hen zit ook een van die jongens vast, het lijkt precies op onze situatie. Het is heel frustrerend. Ik wist natuurlijk: zolang ik hier binnen zit, kan ik niets voor ze betekenen. Het duurde anderhalf jaar. Mijn geluk was dat zij het geloof gehouden hebben. Ze gingen door, dat zijn echte kameraden, echte broeders."

Maar zodra jij vrij kwam verdween rapper RQS uit de groep. Dat had ongetwijfeld met elkaar te maken.
Mocromaniac:
"Hij was er niet bij, dus laat mij het maar uitleggen. RQS is iemand met andere denkpatronen. Sommige mensen willen te snel, ze willen keuzes maken. Ik zeg dan: doe je ding, ik support je. Maar als RQS weg ging toen Hydro vast zat, zou Hydroboyz niet meer bestaan. Wij moesten gewoon vasthouden tot Hydro vrij kwam, dat is zo afgesproken. Je hoeft niet te denken dat hij de liefste was, er was 'iets', maar dat houden we onderling. Ik gun hem zijn succes. G bro, no spang, doe je thang."

Kon je het succesverhaal meekrijgen vanuit de bajes?
Hydro:
"Je mag er geen internet, maar je kunt van alles."
Mocromaniac: "Een goon van mij, een mattie, zit nu vast. Ik ping nu met hem. Heb je beltegoed nodig? Geef me een half uur. Een geile foto? Die mannen zitten binnen met Blackberry's, dat kan gewoon als je gevorderd bent. Hij heeft anderhalf jaar gezeten, het is niet the place to be, maar hij kwam niks tekort."
Hydro: "Ik heb daar meer gerookt dan buiten. Op een gegeven moment kwam Mocro ook even binnen. Hij moest een oude straf uitzitten, van voor de doorbraak. Ik baalde, want ik wist: het bedrijf is in zijn handen."
Mocromaniac: "Dat was ook zo. We riepen 'free Hydro', maar ondertussen werden we wel gewoon geboekt. We konden gewoon door."

Waarom zat je eigenlijk vast?
Hydro:
"Ik zat voor iemand anders. Ik was op het verkeerde moment op de verkeerde plek, en ik wilde niet praten. Ik kon vertellen wie de mensen waren die ze zochten, maar dat heb ik niet gedaan. Maar ze vonden bij mij wel spullen die ik niet had moeten hebben, en dan krijg je het maximale cadeautje van mevrouw de rechter. Maar je weet nooit waar het goed voor was. Je kunt wel denken: ik wil naar buiten, maar wie weet krijg je buiten een kogel door je hoofd. Soms is het beter even rust te nemen, cool down. Zo zie ik dat."

Maar nu moet het neem ik aan zonder omkijken vooruit, volle kracht de goede kant op. Hoe staan jullie er volgend jaar voor?
Mocromaniac:
"Dan hoop ik dat het album uit is. We gaan genieten. Misschien zit ik zelfs al wel te chillen in Marokko na een jaar optreden. We gaan in elk geval bewegen. God weet wat we doen. God weet wat we over drie uurtjes doen, wij niet. Het leven is vol verrassingen, maar ik zal in elk geval niet in de bajes zitten."

En nu eerst zaterdag Appelsap. Kijken jullie er naar uit?
Mocromaniac:
"Ik kom veel mensen tegen die zeggen: 10 augustus, ik kom voor jou. Maar de show zal anders zijn, met Hydro in plaats van RQS. We gaan nieuwe nummers doen. We zijn muzikaal geëvolueerd. We zien wel of het los gaat."

Naar wie kijk je uit?
Hydro:
"Waka Flocka Flame is een turn-up, ik heb veel naar hem geluisterd. We gaan bij een tattooshop met hem chillen, beetje inken. De datum staat al. We hadden via Instagram contact met hem gekregen, hij wil dat ik vijf truitjes voor hem maak. Reken maar dat ons embleem er ook op komt."
Rotjoch: "Het wordt sowieso een wilde dag."
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12