Het Pinkpop-gevoel van... Triggerfinger: vervanging Wolfmother werd doorbraak

"Pinkpop is legendarisch"

Paul Bijkerk ,

De Belgische rockers van Triggerfinger staan dit jaar weer op het Pinkpop Festival. Na een tour van bijna drie jaar zijn ze klaar voor het nieuwe festivalseizoen. De zuiderburen zullen de zondag afsluiten op het 3FM stage. 3voor12 sprak met drummer Mario Goossens van het rocktrio over zijn legendarische Pinkpop momenten.

Hoeveelste keer Pinkpop wordt dit voor de band?
"Dit wordt onze derde keer Pinkpop, de eerste keer was in 2005 of 2006, de tweede in 2010. Ik ben zelf rond mijn 19e of 20ste geweest. De leeftijd dat je alle festivals begint te ontdekken. Het is nu niet meer zoals het festivalseizoen toen was. Want op elke hoek van de straat is er nu een festival aan de gang. Zo extreem was het nog niet, je had toen alleen Pinkpop en Rock Torhout, wat later Werchter werd. Ik ben al iets ouder, wat inhoudt dat het festival wel belangrijk is. Het festival heeft een historie, ik zat als klein jongetje al de hele dag voor het tv-scherm te kijken naar de optredens en interviews van Pinkpop. Pinkpop is net zo groot als Rock Werchter in België, als je daar dan uiteindelijk speelt, dan is dat wel heel bijzonder. Pinkpop is zo legendarisch, en als je ziet wie daar allemaal gespeeld hebben,  dan is het heel bijzonder dat wij nu ook in dat rijtje van optredens staan."

Wat is je mooiste moment op Pinkpop?

"Dat was in 2010, het moment dat we te horen kregen dat wij Wolfmother mochten vervangen. Zij waren op een groter podium geprogrammeerd, maar cancelden hun show, en wij mochten op hun spot staan. Toen stonden we vlak voor Skunk Anansie en The Pixies. We waren net twee dagen terug uit Amerika. We hebben die set op Pinkpop toen geoefend in Los Angeles, eerst zou het 40 minuten zijn, en toen mochten we een uur spelen. Dat was wel te gek. Ja toen waren we wel een stuk kleiner, veel mensen wisten niet wie wij waren. Wij hebben daar toen de kans gekregen om ons in de kijker te spelen. Ik kan me nog goed herinneren dat de regen met bakken uit de hemel kwam. En ik weet nog dat wij als band niet supertevreden waren met de set, maar de mensen om ons heen waren dolenthousiast."

Wat is je slechtste moment op Pinkpop?

"Dat was in hetzelfde jaar, we moesten met de tourbus vanuit België naar Landgraaf en ik herinner me dat er ontzettend veel heisa was: toestanden met de buschauffeurs en crew. Ik was zelf eigenlijk meer als manager aan het functioneren. We hadden allemaal een jetlag. We hadden van 10 uur in de ochtend tot een uur voor het optreden allerlei promo's en interviews gehad.  We waren hard opgedruipt zoals je dat noemt. Toen wisten we eigenlijk al dat we voor zo'n festivaloptreden zoveel mogelijk rust moeten hebben."

Gaan jullie nog iets speciaals doen dit jaar?

"Nee, we hebben er heel lang over nagedacht, we hebben niets nieuws uitgebracht dit jaar.  We spelen dus het verlengde van onze vorige plaat. We spelen wel een twee- of drietal nieuwe nummers. Niet dat we nu met groot vuurwerk aankomen. We houden het voorlopig even simpel. We hebben ook geen nieuwe plaat uit, dus het wordt het verlengde van de tour die al drie jaar bezig is en die eind februari stopte. Vanaf donderdag beginnen we aan het festivalseizoen. Met een stuk of dertig tot vijfendertig optredens."

Welke bands op de line-up wil je niet missen?

"Ik had gezien dat Trixie Whitley optreedt, die wil ik wel checken. Het is ons Belgische talent. En ik wil eigenlijk ook Stereophonics zien. En verder moet ik je eerlijk bekennen dat ik niet weet wie er nog meer allemaal op het programma staan."

Naast wie zou je in je tent wakker willen worden?

"Naast mijn vrouw!"