Jan Smeets: "Megaland is net de ZiggoDome, maar dan zonder dak"

Festivalterrein klaar voor Pinkpop

Redactie 3voor12 ,

Pinkpop staat op het punt om te beginnen. Grote baas Jan Smeets kreeg vanmiddag nog een fikse regenbui over zich heen, maar hij zag dat het terrein daar niet onder geleden heeft. Roosmarijn Reijmer belde met de festivaldirecteur aan de vooravond van zijn evenementen. "Megaland is net de Ziggo Dome, maar dan zonder dak. Het is zo perfect, er is geen spatje modder, geen stukje stof, het ligt er werkelijk als een biljartlaken bij."

Morgenochtend vroeg ontvangt Pinkpop de 32.000 campingbezoekers, die voor drie dagen tekenen. Zij zullen dit jaar niet geplaagd worden door teken en processierupsen of ander ongedierte. Het weer lijkt goed te worden, en het programma is al even duidelijk. Toch klinkt her en der wat verontwaardiging over het feit dat Queens Of The Stone Age - met een geweldige nieuwe plaat op zak - zondag het hoofdpodium niet mag afsluiten. Die eer is weg gelegd voor Green Day, dat zijn drie albums zag floppen.

"Dat is voortschrijdend inzicht", zegt Smeets. "Als we vandaag hadden moeten samenstellen, hadden we dat misschien wel gedaan. Maar je kunt moeilijk tegen Green Day zeggen: jongens, Queens is op dit moment net even wat hotter, willen jullie even ruilen. Zo werkt dat niet, belofte maakt schuld."

De eerste bands zijn gesignaleerd op het terrein, de apotheek is gevuld met pijnstillers en tampons, en Jan Smeets gaat zich rustig voorbereiden op het lange weekend. "Tussen vijf en zeven was het even mis hier. De temperatuur zakte in een keer 11 graden. Ik ga zo maar eens een heel warm bad nemen."