Het Pinkpop gevoel van… Will and the People: Een festival waar je vlinders van in je buik krijgt

"Vanuit een kraan springen staat nog op mijn bucketlist"

Paul Bijkerk ,

Vorig jaar stonden ze voor het eerst op het oudste festival van Nederland voor een grote doorbraak bij het publiek. Will kwam op met soepjurk, kisten en een hoed. Die laatste kledingstukken twee raakte hij kwijt tijdens het crowdsurfen tijdens het spelen van de hit Lion In The Morning Sun. Will belooft dit jaar weer een spetterende show neer te zetten.“Vanuit een kraan springen zoals de legendarische act van Eddie Vedder, staat nog op mijn bucketlist!”

Wat is het Pinkpop gevoel voor jullie?
"Het is een van de grote festivals waar je vlinders van in je buik krijgt. We wisten totaal niet wat ons te wachten stond. We kregen een ontzettend dankbaar publiek voor ons te zien. We bivakkeerden in onze caravan en maakte er een groot feest van. We stonden naast het podium toen Ben Howard optrad. Ik wou zou op het podium springen om hem te ondersteunen. Er was zoveel positieve energie op dat festival."

Wat is je mooiste Pinkpop moment?
"Om voor het eerst voor zo'n groot publiek te staan, dat was machtig! Dat optreden was toch wel een van de key-moments in onze carrière. We hebben enorm genoten van dat optreden. Er zat zo ontzettend veel energie in ons allemaal, en dat kwam van alle bandleden mooi tot uiting. Ik verloor tijdens de show mijn hoed en schoenen. Backstage hebben we daarna een enorm feestje gebouwd. We eindigden de avond met dj's en andere artiesten op het terrein. Ik kan me nog herinneren dat  we nog in een golfkarretje tot 4 uur s'nachts over het terrein reden, op zoek naar de feestjes die nog op diverse stages aan de gang waren."

Wat is je slechtste Pinkpop moment?
"Onze drummer Charlie was totaal de weg kwijt, hij kon op een gegeven moment niet meer lopen. Hij was pas 17 jaar, door de combinatie van zeer goede Nederlandse wiet en alcohol was hij niet meer aanspreekbaar. Het was een ontzettend mooi weekend, maar die avond moesten we hem toch wel uiteindelijk op handen dragen naar onze caravan."

Pinkpop is je visitekaartje voor een groot publiek, ga je iets speciaals doen?
"We proberen altijd iets specials te doen. We zullen altijd het vuur in ons optreden proberen te brengen. Maar geen vuur uiteraard, enkel zweet! We hebben een paar nieuwe nummers die we zullen spelen. Vanuit een kraan springen zoals de legendarische act van Eddie Vedder, staat nog op mijn bucketlist. We zullen ongetwijfeld net zoveel energie als vorig jaar in ons optreden willen leggen."

Welke band wil je niet missen dit jaar?
"Sowieso Queens of The Stone Age wil ik niet missen. Het is altijd leuk om daar rond te lopen en nog meer nieuwe bands te ontdekken. De beste bands van de wereld mogen op zo'n festival aantreden. Ik zal daar blijven tot de beveiliging van me van het terrein moet trekken."

Naast wie zou je willen wakker worden in je tent?
"Naast Lianne La Havas, maar ze moet me wel wakker zingen. En Billy Joe van Green Day die in de hoek van de tent ligt met een zware kater. "

Bekijk hieronder de liveshow terug op Pinkpop 2012.