#PP13: 3,5 uur wachten voor tien seconden met Jared Leto

De ware handtekeningjager gaat ver

Door Bas van Duren, foto's Nadia Hagen ,

Hoe lang kan een fan wachten voor een handtekening van een van zijn favoriete artiesten? Antwoord: héél, hééééél lang. Nog een vraag: hoe lang kan een band op zich laten wachten voordat ze bij de sessie zijn? Ook best lang. 30 Seconds To Mars begon laat aan het eten, de sessie liet op zich wachten, maar de gekte binnen, voor en naast de Plato-stand op Pinkpop werd er niet minder om.

Je zou bijna denken dat de teruglopende cd-verkoop verleden tijd is als je de rijen bij de stand van platenzaak Plato op het Pinkpopterrein ziet. Cd's worden er zeker verkocht, maar de drukte heeft meer te maken met wie er straks handtekeningen komt uitdelen. Het zijn de mannen van 30 Seconds To Mars, maar iedereen weet dat het voornamelijk om die frontman gaat, zanger en acteur Jared Leto. 

Dat blijkt vooral links van de tent, waar zes meiden door een kier in het hek gluren. 'We komen voor Jared Lèh-to om zijn mooie blauwe ogen te zien!' Naar hem schreeuwen gaan ze niet doen, want 'dat ziet er dom uit hoe we hier erbij staan.' De handtekeningsessie schuwen ze, want het geloof is er niet dat het nog lukt. Milou (18) doet niet mee met de sessie, omdat ze dan de cd moet kopen. 'Waarom zou ik dat doen, als ik dat toch kan downloaden?' 

Binnen bij Plato ruikt het naar een combinatie van eindexamens en het galabal: angstzweet en hormonen. Honderden gezichtjes staan op standje 'gaat het me lukken?' en god weet hoe lang ze al hebben moeten wachten. De band arriveert via de achterkant fashionably late en verlaat de wagen vreemd genoeg met latex handschoenen aan. Het gegil zwelt aan, de band neemt in een hoek plaats achter een tafeltje. Inge (28) uit Woerden staat helemaal aan de andere kant, maar baalt niet. 'Een vriendin van mij is verder in de rij, het gaat mij voornamelijk om dat ik een mooie foto van de band kan maken.'

Wie wel bewust de rij zijn gaan opzoeken, zijn Maarten en Mitchell (beiden 16) uit Oss. Al drie jaar fan van de band en zij waren maar liefst 3,5 uur van tevoren al in de rij. Praktisch toen de poorten net open waren. Pijnlijk voor de band Phoenix; die hadden even daarvoor een sessie. Maarten: 'Iedereen die binnen zat, kwam niet voor hun, maar voor 30 Seconds To Mars.' Om de tijd te doden, hebben ze met andere fans van de band lopen kletsen en werd er zelfs getwisterd met platen van de band. Nu, 3,5 uur later glundert het duo compleet. Maarten: 'Ik voel mijn hart nog steeds bonzen.' Valt hun ook op dat de meeste fans vrouwen zijn? Mitchell: 'Ja, die gaan allemaal voor Jared Leto. Maar wij zijn al drie jaar fans vanwege de muziek,' verzekert hij.