#PP13: De grote 3voor12 singer-softwriter test

Hedendaagse troubadours op rapport

Atze de Vrieze ,

De belangrijkste trend op Pinkpop 2013: singer-softwriters. Singer-songwriters met een voorkeur voor de soft touch, en die in hun songs graag kiezen voor romantische lyriek. Die aanpak is momenteel immens succesvol op de radio, en dus boekte Pinkpop Tom Odell, Ben Howard, Passenger, Douwe Bob EN Andy Burrows. 3voor12 brengt de huidige golf singer-softwriters in kaart, en geeft je er meteen een kaas- en een dranktip bij.

Ben Howard
Bijnaam:
Soft wave surfer
Singer: Op de een of andere manier hoort bij zingende surfers het stigma van de weeige pop. Denk aan Jack Johnson, Donovan Frankenreiter. De keurig geschoren Brit Ben Howard ontworstelt zich niet aan dat vooroordeel. De songs op zijn debuutalbum Every Kingdom zijn tot in de puntjes verzorgd.
Songwriter: Het was een absolute slow burner: pas een jaar na de release werd Keep Your Head Up een gigantische hit in Nederland. Op dat moment had de zanger er al shows op Eurosonic, Motel Mozaique, Pinkpop én Lowlands op zitten. De zegereeks van 2012 werd afgesloten met een bekroning tot Song van het Jaar door de VPRO luisteraars. En dat terwijl intussen we ook al kennis gemaakt hadden met prima singles als The Wolves  en The Fear.
Softfactor: 7
Credibility: 7
Hitfactor: 9
Dranktip: Wieckse Witte met citroen
Kaastip: Mozzarella met tomaat en basilicum
 

Ed Sheeran
Bijnaam: Ginger slice
Singer: De rossige jongeling Ed Sheeran viel vooral op door zijn overtuigende solo liveshow. Met een akoestische gitaar een looppedaal wist de Brit flinke zalen te bespelen, inclusief de grootste tent van Lowlands en de Heineken Music Hall.
Songwriter: Zijn gruffy looks en quasi-nonchalante kledingkeuze matchen met de stiekeme ondeugd in Edje Sheeran’s songs. Zijn doorbraaksingle The A-Team gaat bepaald niet over tienerromances: het is het relaas van een jonge straathoer. Ook edgy zijn de sluwe knipoogjes naar hiphop, met zijn ritmische manier van zingen. Sheeran verwerkte in een demoversie van een van zijn songs zelfs een compleet verse van 50 Cent, maar dat vond de rapper geen goed idee. Flauw hoor.
Softfactor: 6
Credibility: 7,5
Hitfactor: 8,5
Dranktip: Murphy’s Red
Kaastip: Chaume (of een willekeurige andere roodschimmel)

Tom Odell
Bijnaam:
Topmodell
Singer: Knappe vent hoor, die Tom Odell. Met zijn sluike blonde haar wist hij zelfs superster Taylor Swift te verleiden tot een avontuurlijke nacht. Wat er tussen die twee gebeurd is laten we maar aan de roddelbladen. Even over die stem dan: Odell probeert in zijn songs een Buckley-achtige snik te leggen, niet vies van larger than life pathos.
Songwriter: Met Another Love schreef Tom Odell een liefdesverdrietballade zo zoet als baklava. Zonder gene pende hij dingen neer als dit: "I wanna sing a song that'd be just ours / but I sang them all to another heart. / And I wanna cry, I wanna fall in love, / but all my tears have been used up". De onvervalste romantiek legde de Brit geen windeieren. Het minder zoete Can't Pretend (horen we daar Elbow?) werd vervolgens lang niet zo'n groot succes, waarmee zijn gelijk maar weer bewezen werd. Odell heeft als basisinstrument de piano. Soms streelt hij die, maar er zijn ook momenten dat hij er tegen schopt en aan sleurt, en dan is het direct een stuk minder soft. Binnenkort verschijnt het debuutalbum van Tom Odell, The Long Way Down.
Softfactor: 7
Credibility: 4
Hitfactor: 7
Dranktip: Mojito
Kaastip: Port salut

Passenger
Bijnaam:
Assurancetouring
Singer: Je kunt zeggen dat de stem van Michael Rosenberg een beetje lijkt op een geit, je kunt het ook gewoon excentriek noemen. De zanger deed er jaren over om voet aan de grond te krijgen - hij trok uit moest zelfs een tijdje genoegen nemen met een bestaan als straatzanger - maar zag het afgelopen jaar zomaar ineens toch gebeuren.
Songwriter: Hit Let Her Go is een echte vijf-sterren tingel-tokkel softpopsong, met zwierige strijkers en diepzinnige tegeltjeswijsheden: "Only know you’ve been high when you’re feeling low / Only hate the road when you’re missing home / Only know you love her when you let her go." Hoewel je hem best op humor kunt betrappen (zie het geestige 'I Hate') overheerst qua sound toch de voorzichtigheid, maar Passenger weet wel hoe je een goede radiopophit schrijft.
Softfactor: 9
Credibility: 3
Hitfactor: 9
Dranktip: Buckler
Kaastip: La Vache Qui Rit

Andy Burrows
Bijnaam:
Razor-light
Singer: Meestal zijn drummers bepaald niet de meest interessante figuren in een band, maar bij Razolight-sticksman Andy Burrows ligt dat anders. Zo staat zijn naam onder hun grootste hit America. Na zijn vertrek uit de band deed hij een project met Tom Smith van Editors, waarin hij kon laten horen zelf ook over een prima stem te beschikken.
Songwriter: Een wereldwijd succes is de solo-excercitie van Burrows nog niet, maar in Nederland werd single Homeland een behoorlijke hit. Burrows ziet er een stuk meer rock 'n roll uit dan je op basis van zijn liedjes zou verwachten. Zijn debuutalbum staat vol akoestische folkpopsongs, met warmhartige songteksten.
Softfactor: 7
Credibility: 7
Hitfactor: 6
Dranktip: Blended Whisky
Kaastip: Blue stilton

Birdy
Bijnaam: Bonnie St. Iver
Singer: Birdy heeft iets wat veel mensen in de basis geweldig vinden: een stem, de jeugd, de looks. Puur, what you see is what you get, alsof ze je knappe buurmeisje op YouTube is.
Songwriter: Als je allemaal credible indiefolkliedjes in een fluwelen etuitje steekt (Bon Iver, Fleet Foxes, Phoenix), jaag je de 'serieuze' muziekliefhebber natuurlijk direct tegen je in het harnas. Afblijven! Birdy's debuutplaat is als de liftmuziekversie van All You Need Is Love die je in elke Liverpoolse hotellounge hoort. Dat neemt niet weg dat de jongedame buitengewoon populair werd met Bon Ivers Skinny Love. En ach, beter goede liedjes in een slap jasje dan slappe liedjes in een slap jasje.
Softfactor: 10
Credibility: 1
Hitfactor: 8
Dranktip: Canei
Kaastip: Babybel

Douwe Bob
Bijnaam:
The Cross-eyed Minstrel Of The Lowlands
Singer: Meedoen aan een tv-wedstrijd is nooit goed voor je straatwaarde, al is het programma van Giel Beelen natuurlijk wel heel wat anders dan X-Factor of The Voice. Douwe Bob wist zich bovendien weer enigszins positief te laden door de back-up band van Tim Knol. Douwe Bob, Tim Knol, het past wel in een goede Hollandse no nonsense traditie, al is Douwe Bob dan wel de knullige variant.
Songwriter: Als liedjesschrijver laat Douwe Bob zich graag inspireren door muziek uit de jaren zestig en zeventig, wat zijn werk een wat ouderwetse tint meegeeft. Gek eigenlijk dat die sfeer Tim Knol – wiens band hij leent – natuurlijker past. Hoe dan ook: debuutsingle Multicolored Angels werd een bescheiden hit, opvolger You Don't Have To Stay is eigenlijk een beter liedje. Een echte klassesong heeft Douwe Bob nog niet uit zijn pen laten vloeien, maar in de zalen trekt hij alvast opvallend veel publiek.
Softfactor: 7
Credibility: 6
Hitfactor: 5
Dranktip: Jonge jenever
Kaastip: Goudse jongbelegen

Justin Nozuka
Bijnaam:
Maplesushi
Singer: De Canadese Japanner (of andersom) Justin Nozuka was eigenlijk wat vroeg voor deze golf singer-softwriters. Zijn debuutplaat Holly (vernoemd naar zijn moeder, aaaaaah) verscheen al in 2007. Gestoken in een hoes met stijlvolle krullen mikt die plaat recht op de koffietafel. Hoe vaak zullen vrienden tijdens het eten niet gevraagd hebben wat er op staat? Een absolute singer-softwriter klassieker.
Songwriter: Justin Nozuka's songs hebben net wat meer edge dan surfgrootheid Jack Johnson, maar mikken wel op hetzelfde publiek. Sober, losjes gearrangeerd, met de akoestische gitaar in het centrum van de aandacht en alle ruimte voor de stem. Opvallend: als je goed naar prijsliedje After Tonight luistert hoor je in het refreintje ineens een invloed van r&b zangeres Aaliyah.
Softfactor: 8
Credibility: 8
Hitfactor: 6
Dranktip: Sake
Kaastip: Sakura

Gabrielle Aplin
Bijnaam:
Golden Delicious
Singer: Het nieuwste appeltje aan de boom: Gabrielle Aplin. Platenmaatschappij Warner meldt zich zo'n beetje nu aan het front voor deze 20-jarige dame uit Bath, Engeland. Ze werd ontdekt door akoestische coverversies van o.a. Paramore, You Me At Six en Katy Perry, door haarzelf op YouTube gezet.
Songwriter: Aplin doet het rustig aan. Ze bracht tot nu toe drie EP's uit, en wachtte geduldig met een album. Dat is er nu wel, maar het ligt nog niet in grote stapels in de winkels (al hebben we natuurlijk niet alle winkels afgelopen om dat statement te verifiëren). Noteer de akoestische folkpopsong Panic Cord maar. "Maybe I'm the one to blame. This meant more to you than it meant to me."
Softfactor: 7
Credibility: 6
Hitfactor: 6
Dranktip: Apfelkorn
Kaastip: Geitenkaas met honing

Michael Kiwanuka
Bijnaam: Homeboy
Singer: Erg diep hoeven we niet te graven naar het voorland van Michael Kiwanuka. Tijdens optredens speelt hij regelmatig werk van Bill Withers, een befaamde singer-soft-soulzanger uit de jaren zeventig. Kiwanuka beschikt over een trefzeker, elegant en rond stemgeluid.
Songwriter: Michael Kiwanuka schreef met het knusse Home Again het ultieme zondagochtend-woonprogramma-anthem: opgekruld op de bank, even de wereld vergeten. Meer ontspannen dan dit tref je ze zelden. Zijn Get Ready is wat donkerder van aard, Tell Me A Tale wisselt psychedelische fluiten af met mierzoete strijkers. Benieuwd wat voor hem de volgende stap gaat zijn: of nog softer, of juist grillig en losgeslagen?
Softfactor: 7,5
Credibility: 8
Hitfactor: 7
Dranktip: Warme chocolademelk
Kaastip: Il Boschetto Al Tartufo