#LL13: Kodaline staat nog op snooze #LL13: Kodaline staat nog op snooze

Maar laat meisjes aandoenlijk meezingen

, Norbert Pek, foto's 3FM

#LL13: Kodaline staat nog op snooze

Maar laat meisjes aandoenlijk meezingen

Norbert Pek, foto's 3FM ,

Op de beeldschermen wordt een dromerig, beeldschoon meisje geprojecteerd. Ze zingt zachtjes mee met ‘All Comes Down’, een nummer uit het nog niet geschreven How To Write A Ballad-boek. Kodaline speelt op zondag als eerste in de Grolsch voor een Lowlands-publiek dat de slaap net uit de ogen heeft.

HET CONCERT:

Kodaline, Lowlands Grolsch, zondag 18 augustus 2013 

DE ACT:

Dit Ierse viertal Kodaline is ontstaan in Swords. Dat is een kwartiertje rijden vanuit Dublin waar een van hun grote invloeden vandaan komt. Inderdaad, die ja. U2. Kodaline luistert nogal graag naar grote namen. Stephen Garrigan zingt met een soortgelijke gekweldheid als Chris Martin en ook zijn band is een softe versie van de early Coldplay, wat dus schijnbaar mogelijk is. Folky Mumford & Sons-tempo’s komen voor, maar zijn ook niet zo ontregelend dat het volume van de radio op het werk wordt teruggedraaid.

HET NUMMER:

Afsluiter ‘All I Want’ wordt zachtjes meegezongen.

HET MOMENT:

Het is erg komisch en erg schattig dat vooral meisjesstemmen uit het publiek komen.

OOK OPMERKELIJK:

Op hitje ‘Love Like This’ is Kodaline een Mumford & Sons light. Een fijn verzetje in de vroege middag.

HET PUBLIEK:

Bij aanvang is de Grolsch angstvallig leeg, maar richting het einde is de tent enigszins gevuld. Er zijn jonge meisjes, er zijn vriendelijke jongens. Zachtjes wiegen ze mee.

HET OORDEEL:

Een optreden hoeft nooit saai te zijn, ook niet als je lieflijk, midtempo songmateriaal hebt als dat van Kodaline. Juist dan moet je laten horen dat je voor die nummers hebt zitten bloeden. Ze moeten intens zijn als een eerste romance. Toch lijkt Stephen Garrigan de man er niet voor. Hij noemt zichzelf halverwege het optreden 'pretty bad talking to crowds'. Nee, het charismatische van voorbeeld Chris Martin heeft hij niet. Of het aaibare van Fran Healy, want live valt extra op dat Kodaline dicht bij Travis zit. Net als het publiek, lijkt ook de band net ontwaakt. Dat levert soms een bijzondere roes op. Afsluiter ‘Love Like This’ wordt met de ogen dicht meegezongen door meisjes die geen vlieg kwaad doen. De glazuren pubertekst leent zich er ook voor: 'But If you love me, why’d you leave me, take my body, take my body, all I want is, all I need is, to find somebody, I’ll find somebody, like you.' Maar als het songmateriaal te onbeduidend wordt (bij een set van negen nummers opvallend vaak) en het spel te bloedeloos, is Kodaline erg saai. De band kán het wel, getuige het prima opgebouwde ‘All Comes Down.’ Dan gaan de tanden op elkaar. Maar het grootste gedeelte van het optreden staat Kodaline jammergenoeg op snooze.
 

DE FOTO:

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12