#LL13: Kendrick Lamar is koning

Van New York, maar ook van Biddinghuizen

Sjoerd Huismans, foto's Jelmer de Haas ,

'I’m Makaveli’s offspring, I’m the king of New York / King of the Coast, one hand, I juggle them both.' Vorige week ontstond er nog een flinke buzz rond rapper Kendrick Lamar door een vileine verse in een nieuwe Big Sean track. Maar eigenlijk is Lamar al sinds vorig jaar de hipste rapper en die status mag hij vanmiddag bewijzen in de Grolsch.

HET CONCERT:

Kendrick Lamar, Lowlands Grolsch, vrijdag 16 augustus 2013

DE ACT:

De Amerikaanse rapper Kendrick Lamar werd vorige week trending topic door zijn verse in de nieuwe track ‘Control’ van Big Sean. In het nummer rapt Lamar dat hij 'the king of New York’ is, ook al komt hij van de West Coast, namelijk uit Compton, Californië. Daarnaast rapt Lamar dat hij de fans wil stelen van grote namen in de hiphop community, waaronder Pusha T, Drake, Wale and A$AP Rocky. Behoorlijk relevante artiest dus, ook voor Lowlands, een festival waar hiphop een moeilijk verhaal is, zoals directeur Eric van Eerdenburg vorige week toegaf in 3voor12 radio. Maar een Lowlandspubliek zou toch wat moeten kunnen met de conscious rap van Lamar, zeker met hits als ‘Swimming Pools (Drank)’, ‘Bitch, Don’t Kill My Vibe’ en ‘Poetic Justice’ van het vorig jaar gedropte album Good Kid, M.A.A.D. City, geproduceerd door Dr. Dre.

HET NUMMER:

Bij ‘Bitch Don’t Kill My Vibe’ gaat de Grolsch het hardst. Wat fantastisch dat Kendrick Lamar een liveband bij zich heeft, een met veel soul in zijn donder nog wel. En dat komt prachtig tot uitdrukking in deze track. Waar hiphop op festivals nog wel eens een statische bedoening kan zijn, is het bij Lamar en zijn band een en al dynamiek. 

HET MOMENT:

Een massaal applaus vormt de opmaat naar ‘M.A.A.D. City’. Lamar maakt nog één keer duidelijk dat het hem niet om de bitches of de money gaat: 'Brace yourself, I'll take you on a trip down memory lane / This is not a rap on how I'm slingin crack or move cocaine / This is cul-de-sac and plenty cognac and major pain/ Not the drill sergeant, but the stress that weighin' on your brain.' Het publiek gaat uit zijn dak, en als die diepe beats er dan eindelijk komen, vormt de hele Grolsch één grote deinende massa, zeker als hij 'Backseat Of A Mercy' (een Kanye West remix) erdoorheen fietst. Indrukwekkend. 

HET PUBLIEK:

Hiphop niets voor Lowlands? Onzin, in elk geval als het om Kendrick Lamar gaat. Al een kwartier voor de show begint, is het stampvol in de tent, en vanaf het eerste nummer gaat het los. Het tweede nummer op de setlist, ‘The Art of Peer Pressure’ wordt al luidkeels meegezongen, en gedurende het optreden blijft die vibe er goed in. Lamar speelt een paar keer een spelletje links tegen rechts, waarbij de linkerkant van het publiek ogenschijnlijk meer herrie maakt.

HET OORDEEL:

‘Is this de loudest city on the tour!?’ schreeuwt Kendrick Lamar naar het publiek. Voor zijn tour is het niet te hopen dat Biddinghuizen de rumoerigste stad is. Even later stelt de rapper zijn verwachtingen bij: 'Is this the loudest CROWD on the tour!?’ Daar doet Lowlands zeker een gooi naar. En dat is natuurlijk de verdienste van Lamar, die als geen ander door heeft hoe je pure hiphop brengt op een alternatief popfestival als Lowlands. Veel beter dan dit wordt het niet. 

DE FOTO:

 Voor wie het nog niet duidelijk was dat Lowlands lekker ging op Kendrick Lamar.