#LL13: Jagwar Ma boeit met weirde Barbapapapop

Madchester-beats als geheim wapen  

Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

Wat een uitstekend idee om de tot nu toe onoverdekte Charlie dit jaar maar eens wel te overdekken. Komt mooi uit tijdens een hoosbui bij Jagwar Ma. Een verdwaasde enkeling kiest toch liever de modderbak naast de tent om helemaal uit zijn dak te gaan…

HET CONCERT:

Jagwar Ma, Lowlands Charlie, vrijdag 16 augustus 2013

DE ACT:

Nu psychedelica in 2013 een welkome comeback maakt met acts als Tame Impala, Jacco Gardner en Unknown Mortal Orchestra, is er maar één band die op het idee kwam dat ook aan beats te koppelen: het Australische Jagwar Ma. Op hun meer dan uitstekende debuutalbum Howlin zappen ze met stijlen heen en weer als een flexibel Barbapappa kleimannetje. De beats die ze gebruiken om het geheel bijeen te houden refereren aan de Madchester house uit de jaren negentig (zoals Stone Roses, Happy Mondays). Een uiterst originele cocktail dus, die op jacht gaat naar de Heilige Graal, de ultieme combi tussen de dance en de rock.

HET NUMMER:

Het blijft moeilijk kiezen tussen het Beck-achtige 'Man I Need' en het met Beach Boys-harmonieën doorspekte 'Come And Save Me'. Vanavond wordt het toch die laatste.

HET MOMENT:

We noteren 21.25 uur. De beat hakt erin na het poppy 'Come And Save Me'. Handen gaan omhoog. En terecht.

HET PUBLIEK:

Door de regen overvallen hipstermeisjes met een groter vertrouwen in hun afgeknipte shorts dan in de Buienradar. Ze hopen zich weer warm te dansen op de beats van Jagwar Ma.

HET OORDEEL:

Tot nu toe speelden ze pas één keer in Nederland, in het voorprogramma van Foals in Paradiso, en daarna zegden ze andere Nederlandse festivals af om hun album te kunnen voltooien. Daardoor wordt er reikhalzend uitgekeken naar dit optreden, een potentiele klapper. Helaas begint het wat rommelig en werkt de simpele lichtshow met alleen rode lichten ook niet in hun voordeel. Maar bij 'Man I Need' komen de heren gelukkig langzaam op dreef. Het verrassende aan hun album is dat om de haverklap de schuif met Madchester-beats wordt opengezet, natuurlijk een potentieel moordwapen bij een liveshow. Ook de andere single 'Come And Save Me' krijgt gelukkig dit welkome extraatje. Het optreden boeit wel, maar bij een betere setopbouw had het een killerset kunnen zijn.

DE FOTO: