#LL13: Science fiction glitterkitsch bij Empire Of The Sun #LL13: Science fiction glitterkitsch bij Empire Of The Sun

Australische zonnekoning levert topentertainment

, Atze de Vrieze

#LL13: Science fiction glitterkitsch bij Empire Of The Sun

Australische zonnekoning levert topentertainment

Atze de Vrieze ,

Nick Littlemore van Empire Of The Sun komt zijn bed niet uit voor minder dan een miljoen. Luke Steele vindt hun nieuwe album Ice On The Dune beter dan Random Access Memories. Hij wijdt het verschil in succes aan het marketingbudget. Ja ja, de Australiërs hebben het hoog in de bol, maar ze gaan een serieuze poging doen die pretenties waar te maken met een over the top spektakelshow.

HET CONCERT:

Empire Of The Sun, Lowlands Grolsch, zaterdag 17 augustus 2013

DE ACT:

Nou ja, ze. Aangezien Lowlands net als ieder andere festival niet van plan is dat miljoen op tafel te leggen, tourt Steele dus zonder Littlemore. Beetje gek voor een duo, maar hij heeft wel de nodige danseressen en decorstukken bij zich. Zo komt het bij album nummer twee eindelijk tot de eerste Nederlandse show van Empire Of The Sun. Dit moet een optreden zijn dat alle andere optredens overbodig maakt. Als een Zonnegod rijst Steele op uit de coulissen.

HET NUMMER:

Het is jammer dat Empire Of The Sun zoveel slechte nummers heeft (oh mijn god, 'Tiger By My Side', wat is dat voor gedrocht), anders zou dit heel erg goed zijn. Maar twee topsongs tellen we wel. Afsluiter 'Alive', waarvoor Steele een speciale goudjas uit de Nieuw-Zeelandse bergen heeft laten hakken. Hij glimt en glittert ons de levenskracht tegemoet. Hij is de Zon, de Oorsprong en het Einde.

HET MOMENT:

Even eerder heeft een vijf meter hoog monster het podium beklommen. Het doet denken aan de grote Chinese draken die in processies door de straten gaan. Zijn rol binnen het verhaal is onduidelijk, maar het gejuich is er niet minder om. Het luidt de andere grote hit in: 'Walking On A Dream', een soort suikerspinnenversie van MGMT.

HET PUBLIEK:

Er zijn mensen die daadwerkelijk spreken over verbroedering, over het heldere licht, over eenheid en innerlijke vrede. Ze hebben zichzelf en elkaar gevonden, en dat is een groot goed. Het grootste deel van de mensen in de overvolle tent zingt 'gewoon' met een grote glimlach de hits mee.

HET OORDEEL:

Hysterische kitsch met een bijzonder hoge entertainmentwaarde, maar ook met een flinterdunne basis. Vergelijk dit eens met The Knife, dat hier morgen zal aantreden. Ook zij pakken flink uit, met dansers, humor, gekke instrumenten. Maar daar zullen we vervolgens ook geniale cutting edge elektronica bij horen in plaats van krampachtige synthesizerprogrock. De muziek wint het uiteindelijk altijd van het concept.

DE FOTO:

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12