#LL13: De Jeugd van Tegenwoordig, ja natúúrlijk!

De Jeugd presenteert nieuw album in afgeladen Alpha

Tekst: Sjoerd Huismans, foto's: Jelmer de Haas ,

Ja Natúúrlijk is de naam van de nieuwe plaat van De Jeugd van Tegenwoordig. In een afgeladen Alpha speelt De Jeugd vanavond een show vol oude knallers en aanstormende hits van het nieuwe album, dat 27 september uitkomt. Een ouderwets nare plaat wordt het, zei label Magnetron Music eerder over het album. Met tracks als Sexuele Wijze en Space Koibois wordt dat wel waargemaakt, blijkt vanavond. Lekker hoor.

HET CONCERT:

De Jeugd van Tegenwoordig, Lowlands Alpha, vrijdag 16 augustus 2013

DE ACT:

De Jeugd is terug, en hoe! 'De Formule' is een partyknaller als vanouds. 'Een Barkie' is weer een heel ander verhaal. Ondanks hun complete eigengereidheid zijn de drie niet te beroerd om trends te omarmen: straight back to the eighties gaat deze bizarre track. Willie Wartaal zei deze week tegen de Volkskrant dat hij het spannend vindt om het nieuwe materiaal te presenteren: ‘Het publiek wil het liefst gewoon Watskeburt?! horen. En als je nieuw materiaal uitbrengt, moet het vooral op het oude lijken. Maar dan val je in herhaling en dat is eigenlijk ook niet goed... Snap je?’ Toch zal De Jeugd zich weinig zorgen hoeven te maken, met zoveel hits op het palmares heb je wel krediet bij het publiek. 
 
 

HET NUMMER:

Nieuwe nummers of niet, je komt er niet onderuit dat de Alpha gewoon het hardst gaat op ‘Sterrenstof’. Woord voor woord wordt die megahit meegezongen, en aan het eind valt er daadwerkelijk sterrenstof op het podium. Voor De Jeugd het moment voor een aankondiging…

HET MOMENT:

Ja, natúúrlijk! We hadden het ook kunnen weten nadat het publiek tot drie keer toe die woorden moest scanderen tijdens nummers. Het nieuwe album van De Jeugd gaat Ja, natúúrlijk! heten en 27 september ligt hij in de schappen. Faberyayo gooit t-shirts met de titel het publiek in, en het publiek zet zich schrap voor een spetterende uitvoering van 'De Formule'. Wat een afsluiter. 

OOK OPMERKELIJK:

Wat is er eigenlijk niet opmerkelijk bij een optreden van De Jeugd Van Tegenwoordig? Nou vooruit, een momentje dan dat er bovenuit springt. ‘Lust er iemand wooodkaaaa!?,’ schreeuwt Faberyayo. Nou zeker, vooral meisjes waarvan het niet zeker is of ze dat wettelijk al mogen. Wat maakt het ook uit, denkt Faberyayo en hij voert de eerste rij dronken terwijl De Jeugd ‘Get Spanish’ inzet.

HET PUBLIEK:

Het is echt afgeladen vol in de Alpha en de sfeer zit er vanaf de eerste seconde goed in. Er wordt hard gejuicht als Vjèze Fur ultradroog het podium komt oplopen om de show te openen met ‘Hollereer’, en aan dat enthousiasme komt geen einde. Ook de nieuwe nummers doen het daarbij goed; bij het opzwepende ‘Gekke Boys’ springt de tent als één man op en neer. Bij 'Een Barkie' mag het publiek het mantra ik gooi tien tientjes op de bar kapot meezingen, op meerdere momenten laat De Jeugd het publiek ‘ja, natuurlijk!’ schreeuwen zonder dat iemand al weet waar het op slaat. 

HET OORDEEL:

In tegenstelling tot het publiek lijken Willie Wartaal, Faberyayo en Vjèze Fur er even in te moeten komen, al is die ongeïnteresseerde houding natuurlijk ook een stijltje. Maar gaandeweg komen ze los en worden de hits in hoog tempo afgevuurd. Ook de albumtracks gaan lekker, vooral het hilarische ‘Tante Lien’ van het vorige album De Lachende Derde. Het nieuwe nummer 'Sexuele Wijze' - zoals de titel suggereert een gladde sextrack - wordt opgedragen aan ‘alle geile mensen in het publiek’, de bonobo’s van Lowlands. Ook 'Space Koibois' en vooral ‘Gekke Bois’ passen naadloos tussen het oude materiaal. Willie Wartaal mag bij de volgende show zijn stress over het nieuwe materiaal loslaten; dit komt helemaal goed. 

DE FOTO:

Faberyayo zet het publiek even op het verkeerde been door een 'special guest' aan te kondigen, uiteindelijk blijkt het gewoon om Willie Wartaal te gaan die 'Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard' inzet.