#LL13: Billen schudden met Buraka Som Sistema

Bravo ontploft, dak eraf, etc.

Sjoerd Huismans, foto's Tim van Veen ,

Nederlanders en tropische beats: dat kan natuurlijk alleen maar fout gaan en dat gebeurt ook bij Buraka Som Sistema. In tegenstelling tot wat er op het podium door de vrouwelijke mc Blaya wordt gedaan, is het op het veld een houterige bedoening. Hoe los je zoiets op? Gewoon lekker gek doen, dat kan altijd nog!

HET CONCERT:

Buraka Som Sistema, Lowlands Bravo, zaterdag 17 augustus 2013 

DE ACT:

Bass met een tropische vibe is het recept van deze Portugees-Angolese band. De combinatie van Europese dancebeats met Afrikaanse varianten van het genre als Kuduro en Zouk Love is een geslaagde cross-over. In 2010 won Buraka Som Sistema (Buraka sound system) een European Border Breakers Award, en ook een Europese MTV Award staat al op het erelijst van de band. In 2009 stond de groep al eens eerder op Lowlands. In de tussentijd is het album Komba (2011) uitgekomen, met daarop meer knallers, zoals ‘Hangover (BaBaBa)’. 
 

HET NUMMER:

Buraka Som Sistema rijgt de nummers in hoog tempo aan elkaar, naadloos wordt alles door de dj in elkaar gemixt. Voor 'Kalemba (Wegue Wegue)' neemt het gezelschap wel uitgebreid de tijd. Het is de grootste hit die Buraka Som Sistema in Nederland scoorde. Op een sleutelmoment, halverwege de set, kondigt mc Kalaf Angelo aan dat er iets bijzonders gaat gebeuren. Hij zegt daarmee niets te veel, de Bravo ontploft.
 

HET MOMENT:

Alsof het feestje vóór het podium nog niet genoeg is, moet er ook een feestje óp het podium. Met alleen maar vrouwen, en één gast, die zich laat schuren door mc Blaya. 
 

OOK OPMERKELIJK:

You wanna hear something sexy?’ vraagt Kalaf Angelo het publiek. Buraka Som Sistema zet het langzame ‘Zouk Flute’ in, terwijl Blaya en Andro Carvalho alias Conductor (de andere mannelijke mc) zich aan een sensueel bedoelde dans wagen. Even later schudt de eerste de billen nog maar eens los; een groot gejuich stijgt op uit het publiek.
 

HET PUBLIEK:

Openingstrack 'Macumba' is eigenlijk het enige nummer dat een beetje subtiel op gang komt. De twee drummers bouwen de spanning op, en als de track overgaat in ‘Eskeleto’ is de hele tent al maf aan het dansen - om daar niet meer mee op te houden. Baraka Som Sistema heeft dan ook een reputatie hoog te houden op Lowlands: in 2009 ging het dak eraf. Hetzelfde gebeurt nu weer, de bezoekers zijn de groep duidelijk niet vergeten.

HET OORDEEL:

Feestje hoor. De multiculturele invloeden binnen Buraka Som Sistema leveren een opzwepend geluid op waar de Bravo zich ruim een uur lang op stukhost. De ongelimiteerde bak energie die de drie mc’s aan de dag leggen doet de rest. Soms lijkt het allemaal wat te plat te worden, maar dan weet de band toch weer te verassen, bijvoorbeeld door uit het niets met de diepe basstrack 'Hangover (BaBaBa)' te komen. Buraka Som Sistema houdt zijn naam op Lowlands hoog en mag vast nog eens terugkomen.

DE FOTO: