#GWO13: Tien tips voor Into The Great Wide Open #GWO13: Tien tips voor Into The Great Wide Open

Met o.a. Broeder Dieleman, Coely, De Tweede Speeldoos, Chic en meer

, Timo Pisart & Tim Schakel

#GWO13: Tien tips voor Into The Great Wide Open

Met o.a. Broeder Dieleman, Coely, De Tweede Speeldoos, Chic en meer

Timo Pisart & Tim Schakel ,

Het festivalseizoen is bijna afgelopen, maar een van de mooiste evenementen moet nog komen. Aanstaande donderdag begint Into The Great Wide Open alweer aan de vijfde editie en is het drie dagen lang genieten op Vlieland. We sturen je weer met een aantal tips naar de Wadden. Ook nu weer een lastige klus, omdat de line-up van dit festival erg sterk is. Bij deze tien tips voor #GWO13.

De Tweede Speeldoos

Het onbetwiste hoogtepunt op Motel Mozaïque 2013? Dat was het waanzinnig speelse optreden van De Tweede Speeldoos, de supergroep rondom De Staat en Roosbeef. Dat Roos Rebergen een komische knipoog niet schuwt, wisten we wel. Maar wie had gedacht dat Torre Florim dat theatrale jasje ook als gegoten zit? Verwacht op Vlieland nog één laatste keer de gekke dansjes en ontroerende teksten geïnspireerd door verstandelijk beperkten, want dit is hun állerlaatste show met De Tweede Speeldoos. Daarna wordt het duimen voor een Derde Speeldoos.

Chic

Nee, Get Lucky gaat gitarist Nile Rodgers niet spelen: hij heeft belooft dat te bewaren totdat hij 'm een keer met Daft Punk kan doen. Maar verder wordt de show van Chic ongetwijfeld één grote hitparade met de beste liedjes waar Rodgers aan bijdroeg. En dat zijn er nogal wat: hij speelde mee op Like a Virgin, Let's Dance, I'm Coming Out, We Are Family en ga zo maar door. De boodschap is in ieder geval duidelijk: "Everybody dance!"

Julianna Barwick

De meest intieme show van Into The Great Wide Open komt dit jaar gegarandeerd níet van een baardige droefneus met akoestische gitaar. Juliana Barwick speelt namelijk zaterdagavond in de Kerk. Of nou ja, speelt: Barwick stapelt veelal woordloze fluisterzangklanken laag op laag, van muisstil tot oorverdovend hard. Haar eerdere werk werd - geloof het of niet - geremixt door Diplo en Lunice, voor haar nieuwe plaat Nepenthe reisde ze naar IJsland. Abstract en intiem tegelijk, en wie ervoor in de stemming is zou zomaar een traantje kunnen laten in de kerk.

The Revival Hour

Van alle singer-songwriters die komend weekend naar Vlieland togen, is D.M. Stith wellicht de meest excentrieke. Zijn stem jammert onbehaaglijk en z'n liedjes pleasen niet, maar wringen venijnig en hebben tijd en ruimte nodig om te doorgronden. Het spookachtige album dat hij met John-Mark Lapham maakte als The Revival Hour loopt over van de ideeën en partijen, maar maak je geen zorgen: live schept hij orde en structuur.

Nouveau VĂ©lo

Naar verluidt moest Nouveau Vélo de platendeals van zich af slaan: gelukkig zit deze healing pop uit Helmond hartstikke goed bij Subroutine. Sinds kort mogen ze Belmont Bookings hun boeker noemen, en een internationale indie charme heeft hun geluid zeker. Noem het Deerhunter light, een wavey Real Estate of de mannelijke Lower Dens: Nouveau Vélo speelt feitelijk felle popliedjes, die worden ingekleurd met noisy gitaarlijntjes. "I wanna be like Marvin Gaye, sexual healing everyday!"

Melt Yourself Down

Een gegarandeerd feestje gaat dit worden. Melt Yourself Down sluit namelijk zondag het festival in de Bolder af, terwijl er nergens anders meer gespeeld wordt. Maar ook zonder dit gegeven heeft deze band het vermogen om de boel op de blazen. De muziek is zeer intens en bevat elementen uit jazz, punk en Afrikaanse muziek. Een heerlijke mengelmoes, waardoor je onmogelijk stil kan blijven zitten. Knallend het eiland af dus.

Coely

Powerwoman muziek uit Antwerpen. Deze fly-girl rapt en zingt en is pas 19 jaar oud. Ze was al te gast bij 3voor12 Radio en heeft daar een uitstekende indruk achtergelaten. Kanye West gelooft in haar, waardoor ze in zijn voorprogramma mocht spelen. Coely heeft nog geen album uit, maar wel een EP met hits als All I Do en Ain’t Chasing Pavements. Een ideale act voor degenen die rap zonder bullshit willen of de gitaren even zat zijn. 

Broeder Dieleman

Niet zomaar een optreden van de Zeeuwse songwriter. Hij neemt een bijzonder gezelschap mee op het podium, dat bestaat uit Vlielandse kinderen, die zullen fungeren als koor. Een prachtig initiatief dat je niet wil missen. Dit is niet het enige optreden wat hij gaat doen, want hij speelt maar liefst twee keer op het festival. Het andere optreden zal hij doen met zijn normale bezetting: Sjoerd Bin en Janine van Osta. 

Parquet Courts

Sinds SXSW zijn deze Amerikaanse punkrockers helemaal hot. Het is extra tof om deze band te zien op IGWO, want zo vaak krijg je de kans niet. Het album Light Up Gold is door critici goed ontvangen en is een redactiefavoriet. Niet voor niets is de plaat Album van de Week geweest. Het is lekkere rafelige muziek voor wanneer je genoeg hebt van al die mannen met baarden in het bos. 

Valerie June

Als iemand de DWDD-factor heeft, dan is het Valerie June wel. Zij mengt folk, blues en soul door elkaar. Bezoekers die niet van dit soort muziek houden, maar wel geïnteresseerd zijn in kapsels kunnen ook hun ei kwijt bij dit optreden: ze heeft namelijk een prachtige haardos. Maar haar voornaamste wapen is de muziek, want ze heeft een prachtige gospel-stem en niemand minder dan Dan Auerbach van The Black Keys heeft haar geholpen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12