#ADE13: Uitverkochte Melkweg zweet op Kraak & Smaaks nieuw album

Korte set smaakt naar meer

Bas van Duren ,

In een volle Oude Zaal van de Melkweg presenteerden de Leidenaren van Kraak & Smaak afgelopen woensdag haar vierde album Chrome Waves. Een toepasselijke titel omdat het drietal met behoud van eigen smoel mee surft op het geluid dat het nu goed doet. Dat gezicht wordt voor een gedeelte bepaald door de gastvocalisten die K&S uitkiest en daar valt niets op aan te merken.

Het zal voor Kraak & Smaak een fijne binnenkomer zijn: een uitverkochte Oude Zaal in de Melkweg wacht in spanning af voor de albumpresentatie van het producerstrio. Eerst worden de vroege aanwezigen opgewarmd met een K&S dj-set waarbij voor degelegenheid de tafel in de zaal is gezet. Geen overbodige luxe, want het podium zelf is bijna te klein voor de keur aan gastvocalisten die deze avond voorbijkomen.

Het is een halve traditie geworden voor de Leidenaren, maar met hun goed gehoor voor de juiste vocalen voor de juiste nummers, blijken ook de nieuwe songs van album Chrome Waves meerdere malen een schot in de roos te zijn. Single "Good For The City" met Sam Duckworth van Get Cape. Wear Cape. Fly op het podium brengt iedereen aan het bewegen tot aan het balkon. Niet verwonderlijk want het is het soort funky disco waar Kraak & Smaak mee groot is geworden en het sluit nog eens naadloos aan bij het geluid dat sinds Daft Punks Random Access Memories weer helemaal bon ton is. Het is prachtig om te zien hoe toetesenist Oscar de Jong compleet los kan gaan op het arsenaal aan synthesizers dat voor hem staat. Ruimte voor dromerige indie dance is er met Room Elevens Janne Schra die zingt op het nummer "Love Inflation", eerder al op de Soundcloud van K&S te horen. De zwijmelende synthesizers gaan goed samen met de zwoele klanken van Schra en de pulserende ritmes van de drums en basgitaar.

Zoals het wel vaker betaamt bij albumreleases, moet het publiek duidelijk wennen aan de nieuwe nummers. Oude hits zoals "Let’s Go Back" met Ivar Vermeulen op zang - in plaats van de helaas te vroeg overleden Romanthony – kunnen rekenen op luid gejoel en bandnar Sebastian daagt zoals gebruikelijk het publiek uit. Een vlammende "Dynamite" met Sebastian en Berenice van Leer is een passend einde, maar laat het publiek redelijk onbevredigd achter. ‘Dat was wel erg kort,’ is de algemene opvatting, maar dat is ADE. Nog een uurtje K&S dj-set en een albumverkoopstand in de foyer en dan moet er alweer worden geruimd voor Nicky Romero.