#ADE13: Arts The Beatdoctor #ADE13: Arts The Beatdoctor

Medicinale beats in de Winston

, 3voor12 Amsterdam / Anne Slump

#ADE13: Arts The Beatdoctor

Medicinale beats in de Winston

3voor12 Amsterdam / Anne Slump ,

Het was een tijdje stil rondom Arts The Beatdoctor. Om precies te zijn was 2008 het jaar dat de Utrechter zijn laatste echte officiële plaat 'Progressions' uitbracht. Begin dit jaar dook Unreleased: Lost track of time 2002-2012 op, een verzameling van niet uitgebrachte tracks. Drie weken geleden was daar dan eindelijk zijn nieuwe EP Lazy Thunder. En nu staat hij samen met Julien Mier, FilosofischeStilte, Halp & Ruwedata in de Winston Kingdom op de showcase avond van het Rotterdamse bass label Lowriders Recordings.

Heel even overwoog hij om helemaal te stoppen met het maken van muziek. Al na zijn eerste album Transitions (2007) en een vervolg EP raakt Arts The Beatdoctor in een dip. In een interview met 3voor12 Utrecht vertelde hij begin dit jaar dat de hooggespannen verwachtingen van zijn eerste plaat wellicht ook hebben bijgedragen aan dat creatieve vacuum waar hij in terecht kwam. Hij kon blijkbaar niet meer het enthousiasme opbrengen om nieuw materiaal te maken en uit te brengen.

Denk echter maar niet dat hij al die tijd op de bank pilsjes heeft zitten drinken. In tegendeel. Een studie muziektechnologie, het ontwikkelen van de liveshow, het maken van reclamemuziek, mixwerk voor andere muzikanten, coachen en het begeleiden van andere producers hebben hem toch nog altijd met twee benen in de muziek gehouden. 

Godzijdank. Want vanavond staat hij live op ADE. De doorsnee nerd zou alleen al blij worden van het arsenaal aan apparatuur dat Arts The Beatdoctor heeft meegenomen. Een APC20, APC40 en NI machine en een Korg r3 midi keyboard: een lust voor het oog. Zeker in combinatie met de mooie projecties en de voorgeprogrammeerde lampjes aan weerszijden.

En dan zijn sound! Die is een stukje rauwer en abstracter dan eerst. Het gelikte randje is er van af. Een uur lang produceert Arts de ene na de andere dikke live track. Hij begint zijn set met veel van zijn vroege - meer oldskool - werk. Maar ook tracks van Lost In Time komen voorbij. Zelfs zijn kale remix van 'I Follow Rivers' van Lykke Li zit in de set.

Juist nieuwe nummers als 'Moebius' Travels' en 'Ghost In The Machine' laten die gruizige nieuw gevonden sound van Arts horen. Zijn werk is super dansbaar: je voelt de invloed van dubstep zonder dat Arts zijn basis van krachtige beats en hiphop uit het oog verliest.

Het is bijzonder om de jarenlange zoektocht van Arts The Beatdoctor in een uur live voorbij te zien komen. Vreemd dat hij ooit de pijp aan Maarten gaf omdat ook vanavond weer de emotie en bezieling van het podium afspatten. Arts heeft een nieuwe weg gevonden met een dijk van een EP als resultaat.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12