3voor12 draait (week 4): Foxygen, Unknown Mortal Orchestra, Toro Y Moi 3voor12 draait (week 4): Foxygen, Unknown Mortal Orchestra, Toro Y Moi

De favorieten van de redactie

, Atze de Vrieze

3voor12 draait (week 4): Foxygen, Unknown Mortal Orchestra, Toro Y Moi

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
Duke Dumont feat. A*M*E - Need U (100%) (Spinnin')
 
3voor12 Album van de Week
Mister & Mississippi - Mister & Mississippi (V2)
 
3FM Megahit
Foals - My Number (Warner)
 
3FM Album van de Week
Biffy Clyro - Opposites (Warner)

1. Foxygen - We are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magic
(Jagjaguwar/Konkurrent)

"Heerlijk speelse en frisse 60s-pop." (Timo Pisart)
"Twee jonge Amerikanen die in 40 minuten er zo ongeveer 40 jaar muziek doorheen jassen." (Stephan van Peursem)
"Een cocktails van hippiestatements, geinige grapjes, muzikale hink-stapspringen en catchy songs." (Atze de Vrieze)
"Ben je nog niet overtuigd na beluistering van het album, check dan de sessie die we met de band opnamen tijdens Le Guess Who? in december." (Derek van Winsen)

2. Unknown Mortal Orchestra - II (Secretly Canadian/Konkurrent)
"Isolation can put a gun in your hand." Zelden opent een plaat met zo'n indringende zin." (Timo Pisart)
"Na het verslavende, duistere pareltje Swim and Sleep laat nu ook de rest van de retro-exercitie me niet meer los." (Ingmar Griffioen)
"Op een prachtige manier komen mijn oude funk- en soul liefde en de mijn zwak voor rammelende en melancholische indie samen." (Stephan van Peursem)

3. Toro Y Moi - Anything In Return (album, Konkurrent)
"Lekker voor op de koptelefoon, deze semi-commerciele elektropop, voer voor producers." (Menno Visser)
"Strakkere liedjes, een vernuftige sound, knuffelbare synthpop die toch iets stoers heeft." (Atze de Vrieze)
"Wat een heerlijke nonchalante popplaat." (Timo Pisart)

4. Föllakzoid - II (Sacred Bones/Konkurrent)
"Dampende psychedelische Krautrock van deze Chileense (!) labelmaatjes van Moon Duo." (Ingmar Griffioen)
"Ik had me tot vorige week blijkbaar nog niet genoeg in de Chilean Psychedelic underground scene verdiept." (Stephan van Peursem)

5. Duke Dumont - I Need You (100%) (Soundcloud)

"Wat een ouderwetse ouderwetse goeie dansvloervuller zeg, poppy house uit de fluortijd." (Atze de Vrieze)

6. Mister And Mississippi - Mister And Mississippi (album, V2)
"Het buzzt al een half jaar rond deze folkpop band en als je dit eindresultaat hoort, snap je waarom: wonderschone onthaasting." (Menno Visser)

7. Dirty Projectors covert Usher's Climax voor Austalische radio
"Iedereen die mij kent weet dat Usher voor mij het nummer van 2012 heeft gemaakt met Climax. Dirty Projectors maakte echt een prachtige cover." (Derek van Winsen)

8. Sky Ferreira - Everything is Embarrasing
En ik weet nu al dat dit 1 van mijn favorieten van 2013 wordt, ook al komt het uit 2012.

9. Retroos (item 3voor12 Radio)
"Deze week is 3voor12 radio gestart met een item dat de hang naar de sixties en seventies koppelt aan het geluid van nu. Is het oud of nieuw?" (Menno Visser)

10. VPRO IFFR Filmnacht @Corso, Rotterdam, 24-01-13
"Een muziekprogramma om heel veel bij af te likken." (Ingmar Griffioen)MENNO VISSER DRAAIT:

Mister And Mississippi - Mister And Mississippi (album, V2)

Het buzzt al een half jaar rond deze folkpop band en als je dit eindresultaat hoort, snap je waarom: wonderschone onthaasting. Het eerste Nederlandse album dat je dit jaar voor je lol opzet.
 
Toro Y Moi - Anything In Return (album, Konkurrent)
Lekker voor op de koptelefoon, deze semi-commerciele elektropop, voer voor producers.
 
Retroos (item 3voor12 Radio)
Deze week is 3voor12 radio gestart met een item dat de hang naar de sixties en seventies koppelt aan het geluid van nu. Is het oud of nieuw? Daarbij kom je tot mooie ontdekkingen zoals Flying Burrito Brothers van toen en  Unknown Mortal Orchestra van nu. Oud of nieuw? Nee, gewoon mooi.


TIMO PISART DRAAIT:

Toro Y Moi - Anything in Return
Wat een heerlijke nonchalante popplaat. Toro Y Moi maakte zijn meest toegankelijke (en gelikte) album tot nu toe, en dat is helemaal niet erg. Er zit wat house in, gladde R&B, een snufje funk, en vooral een hele fijne synthpopsound die het goed doet om kwart over 4 's nachts. Om na het uitgaan thuis nog wat dansjes op te doen.

Unknown Mortal Orchestra - II
"Isolation can put a gun in your hand." Zelden opent een plaat met zo'n indringende zin. En dan ook nog eentje die mede dankzij de magnifieke melodie dagen, zo niet weken, in je kop blijft hangen. Muzikaal mogen we weer van een retroplaatje spreken, die ergens tussen Sly Stone, gruizige indiepop en Hendrix in zit. En frontman Nielson, die zou je zowaar de Cobain van de hedendaagse retrogeneratie kunnen noemen. Lees ook dat prachtige interview dat Atze met hem deed.
 
Foxygen - We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic
Ook retro, ook behoorlijk weird, maar héél wat vrolijker dan Unknown Mortal Orchestra. De hippies van Foxygen zingen je toe alsof ze tegen je aanlullen in de kroeg, of beter nog: in de coffeeshop. Wat dacht je van: "There's no need to be an asshole, you're not in Brooklyn any more"? Of: "I met your daughter the other day, that was weird, she had rhinoceros-shaped earrings in her ears." Heerlijk speelse en frisse 60s-pop. Beter dan dit krijg je het niet.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Föllakzoid - II (Sacred Bones/Konkurrent)
Dampende psychedelische Krautrock van deze Chileense (!) labelmaatjes van Moon Duo. Zwaar aanbevolen.

Unknown Mortal Orchestra - II (Secretly Canadian/Konkurrent)
Ook al een 2e plaat en bedwelmend, maar tikje minder psychedelisch van dit bijzondere trio rond de in Portland residerende Nieuw-Zeelander Ruban Nielson (lees dat interview!) Na het verslavende, duistere pareltje Swim and Sleep laat nu ook de rest van de retro-exercitie me niet meer los. Melancholisch, meeslepend en met Foxygen op tour!
 
VPRO IFFR Filmnacht @Corso, Rotterdam, 24-01-13
Na de meer dan uitstekende typisch Britse zwarte komedie Sightseeers val ik in Corso in een muziekprogramma om heel veel bij af te likken. Jacco Gardner heeft de songs, de look, de wind mee, maar nog niet de podiumuitstraling, Jungle By Night doet dat met 9 man even werelds en aanstekelijk voor, Fresku verenigt rasperformance, slimme, introspectieve en kwetsbare teksten, sterke humor, verkleedpartijen, interactie en de producties van Y'Skid (wow!), Gnucci heeft in eega Spoek Mathambo een minstens zo knappe producer en stuitert nog harder en aanstekelijker over het podium en Guerilla Speaker Daniel TRAPt ons op allerlei verkeerde benen hard door de zaal. W.b. die zaal: sla de tweets van collega De Vrieze er ff op na (paar minuten terugbladeren). Commercieel gedrocht met louter liefde voor 't geld. Klotetent. NOOIT. MEER. KOMEN. Amen


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Unknown Mortal Orchestra - II (Secretly Canadian/Konkurrent)
Hele knappe plaat. Op een prachtige manier komen mijn oude funk- en soul liefde en de mijn zwak voor rammelende en melancholische indie samen. Hele mooie sound, geweldige liedjes (bv Sleep/Swim en So Good At Being In Trouble) en intrigerende teksten (alleen de eerste zin "Isolation can put a gun in your hand." spookt al weken door mijn hoofd).
 
Foxygen - We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace And Magic (Jagjaguwar/Konkurrent)

Twee jonge Amerikanen die in 40 minuten er zo ongeveer 40 jaar muziek doorheen jassen. Verpakt in goede liedjes, fris geluid en en een fijn tongue in cheek gehalte (denk Pavement). Het mooie is: het komt heel natuurlijk, los uit de pols over. Vrolijker werd ik in lange tijd niet van een album.
 
Föllakzoid - II (Sacred Bones/Konkurrent)
Ik had me tot vorige week blijkbaar nog niet genoeg in de Chilean Psychedelic underground scene verdiept. Had ik wel moeten doen, komt namelijk veel moois uit. Afgelopen week op het New Yorkse Sacred Bones label bijvoorbeeld de albums van Holydrug Couple en Föllakzoid, waarbij die laatste mijn favoriet is. fijne krautrock grooves, lekker gruizig en bezwerend. Ik ga me maar eens verder verdiepen in die scene...


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Toro Y Moi - Anything In Return (album, Carpark/Konkurrent)
Met zijn derde album in drie jaar maakt Toro Y Moi weer een bescheiden stap vooruit. Strakkere liedjes, een vernuftige sound, knuffelbare synthpop die toch iets stoers heeft.

Foxygen - We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace And Magic (album, Jagjaguwar/Konkurrent)
De meest kleurrijke plaat van het jaar, een cocktails van hippiestatements, geinige grapjes, muzikale hink-stapspringen en catchy songs.

Duke Dumont - I Need You (100%) (Soundcloud)
Wat een ouderwetse ouderwetse goeie dansvloervuller zeg, poppy house uit de fluortijd. Zal binnenkort ook uit al uw radio's schallen.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

Foxygen - We are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magic
(Jagjaguwar/Konkurrent)

Een bizar album van de week hadden we deze week. Enerzijds doen deze jongens niets heel vernieuwends en kan je soms denken dat het bijna een soort parodie is. Maar punt is dat de nummers van Foxygen heel goed in elkaar zitten. Waar sommige bands die in de psychadelische hoek zitten nog wel eens het 'liedje' uit het oog verliezen heeft Foxygen de formule wel goed verzorgd. Op 6 februari staat de band in Bitterzoet. Ben je nog niet overtuigd na beluistering van het album, check dan de sessie die we met de band opnamen tijdens Le Guess Who? in december.

Dirty Projectors covert Usher's Climax voor Austalische radio
Iedereen die mij kent weet dat Usher voor mij het nummer van 2012 heeft gemaakt met Climax. Dirty Projectors maakte echt een prachtige cover, hoe de band een duet van het nummer maakt en zanger David Longstreth bijna tegen het valse aan zingt levert het nummer een hele nieuwe dimensie op.

Sky Ferreira - Everything is Embarrasing
En ik weet nu al dat dit 1 van mijn favorieten van 2013 wordt, ook al komt het uit 2012. Ik kende Sky Fereira nog niet maar deze track staat al een week op repeat bij mij. En de clip is verder ook niet vervelend om naar te kijken. Het album moet dit jaar uitkomen en het is te hopen dat Sky Ferreira snel de overtocht naar Europa maakt voor een tourtje. Voor de liefhebbers van electro pop met een vleugje RnB is dit zeker de moeite waard.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12