3voor12 draait (week 3): Eurosonic, Pantha du Prince, Villagers 3voor12 draait (week 3): Eurosonic, Pantha du Prince, Villagers

3voor12 Album van de Week is: Foxygen - We Are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magic

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 3): Eurosonic, Pantha du Prince, Villagers

3voor12 Album van de Week is: Foxygen - We Are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magic

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Album van de Week
Foxygen - We Are the 21st Century Ambassadors of Peace and Magic (Konkurrent)
3voor12 Single van de Week
Chvrches - Lies (Universal)
3FM Album van de Week
Mumford & Sons - The Road To Red Rocks (V2)
3FM Megahit
Matt Simons - With You (eigen beheer)

Top 10:

1. Eurosonic Noorderslag
"Dit gaat groot worden. Precies de juiste melodietjes, frisse arrangementjes en live ook prima gebracht met extra percussie." (Menno Visser over Bastille)
"BIER GOOIEN! SYSTEEMPLAFONDS SLOPEN! CROWDSURFEN!" (Timo Pisart over traumahelikopter)
"Het dak ging er af." (Niels de Haan over TDTMCM)

2. Pantha Du Prince & The Bell Laboratory - Elements Of Light
"Een mooie synthese van Pantha's minimale techno en het gerinkel van traditionele bellen." (Laurence Tanamal)
"Tingel Tangel, Kling Klang Klong. PRSTST PETGSTE. Boem, Boem, Bliep! Mooi!" (Stephan van Peursem)

3. Villagers – {Awayland}
"Hier ga je iets meer van swingen en iets minder van huilen." (Judith Laanen)
"Een grillig pareltje." (Timo Pisart)

4. Foxygen - We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace And Magic (album, Konkurrent)
"Wat een weergaloos raar kleurrijk origineel ouderwets retrofuturistisch meesterwerk." (Atze de Vrieze)

5. Foals - My Number (single, Warner)
"Kan er niet stil bij zitten. On repeat. Kan er niet stil bij zitten. On repeat. Beste single van het jaar tot nu toe!" (Menno Visser)

6. Atoms for Peace - Judge Jury and Excecutioner
"Dansbaar ondanks die 7/4-beat. Lekker hoor." (Timo Pisart)

7. Nick Cave and the Bad Seeds - Jubilee Street (single, PIAS)
"Een kalm maar zeer spannend liedje, dat een goed beeld geeft van het sterke nieuwe album." (Atze de Vrieze)

8. José James - No Beginning, No End (Blue Note/EMI)
"
Soms een beetje glad, maar wat geeft het als heel Nederland het over ijspret heeft..." (Stephan van Peursem)

9. The Child of Lov – Give Me
"Spanning en sensatie!" (Judith Laanen)

10. Ulrich Schnauss - A Long Way To Fall
"Fijne blend tussen Schnauss' melodische techno en shoegazy elektronica." (Laurence Tanamal)

Laurence Tanamal draait:

Pantha Du Prince & The Bell Laboratory - Elements Of Light
Van jingle bells naar minimal bells. De samenwerking tussen Hendrik Weber (Pantha Du Prince) en het Noorse The Bell Laboratory resulteert in een mooie synthese van Pantha's minimale techno en het gerinkel van traditionele bellen.

Raime - Quarter Turns Over A Living Line
Een van de betere dark ambient platen van 2012. Minimaal, duister en tribaal.

Ulrich Schnauss - A Long Way To Fall
Fijne blend tussen Schnauss' melodische techno en shoegazy elektronica. Geinspireerd door modernere bandjes heeft hij bij deze plaat gekozen voor open texturen. Een ode aan de synthesizer.

Menno Visser draait:

Bastille (live @ Vera, 9 januari, Eurosonic)
Dit gaat groot worden. Precies de juiste melodietjes, frisse arrangementjes en live ook prima gebracht met extra percussie. Een commerciele versie van Alt-J.

Foals - My Number (single, Warner)
Kan er niet stil bij zitten. On repeat. Kan er niet stil bij zitten. On repeat. Beste single van het jaar tot nu toe!

Luke Sital-Singh (live @ Forum Images, Eurosonic)
Een man. Een gitaar. Een zaal. SPELD=BOEM. Kruising tussen Passenger en Bon Iver uit Londen. Al goed genoeg voor Grey's Anatomy, en geknipt voor Song Bird, Great Wide Open en Motel Mozaique. Zo mooi...

Timo Pisart draait:

traumahelikopter @ Noorderslag (12 januari)
BIER GOOIEN! SYSTEEMPLAFONDS SLOPEN! CROWDSURFEN! Oké, nu ik uw aandacht heb: de show van traumahelikopter op Eurosonic Noorderslag was legendarisch. Toegegeven: het tijdstip (kwart voor 2 's nachts), de locatie (de meest geschikte zaal om te slopen) en het publiek (dronken Groningse jongeren en al even beschonken Volkskrantlezers) werkten ontzettend mee, maar de energie die traumahelikopter vanaf het podium het publiek in zwengelde was weergaloos. Luister vast in met hun album op de Luisterpaal en gaat dat zien in één van de jongerencentra in Nederland. Of eh, in het Klokgebouw, natuurlijk.

Villagers - {Awayland}
Laat me met het minpunt beginnen: skip toch alsjeblieft dat mierzoete openingsnummer van het verder prachtige album {Awayland}. Verder is de plaat namelijk een grillig pareltje dat heen en weer schiet van folky popliedjes die zich al direct in je hoofd nestelen tot meer ondoorgrondelijke krautfolk die je wat tijd moet gunnen. Als je dat doet, openbaren zich steeds meer muzikale én tekstuele vondsten waar je heel erg verknocht aan kunt raken. Lees ook mijn recensie.

Atoms for Peace - Judge Jury and Excecutioner

Door de #ESNS13-hectiek is hij er vorige week bij ingeschoten, maar hierbij alsnog: de nieuwe single van Atoms for Peace. Inderdaad, dat hobbyorkestje van Thom Yorke, Flea, Nigel Godrich, Mauro Refosco en Joey Waronker, die eind februari ein-de-lijk hun debuutalbum uitbrengen. Het is weer een typisch Yorke-nummer: niets dat je echt een refrein kunt noemen, spookachtige vocalen en een stuwende beat waar je die typische Yorke-esque dansjes op wil doen. Want jawel, Judge Jury and Excecutioner is wel degelijk dansbaar te noemen, ook ondanks die ingewikkelde 7/4-maat. Lekker hoor.

Niels de Haan draait:

Noorderslag // TDTMCM
Afgelopen zaterdag was Noorderslag in de Oosterpoort in Groningen. 3voor12 hoste daar de bovenzaal. De afsluiter van de avond was The Don't Touch My Croque-Monsieurs. Een indie/ punk/ hiphop band uit Amsterdam-Noord. Dat optreden was echt een feestje. Het dak ging er af. Als guerilla actie deelde de band overdag ook nog illegale tosti's uit voor de ingang van de Oosterpoort.

Eurosonic // CHVRCHES
Vorige week was Eurosonic in Groningen. Bij de Oosterpoort stond traditie getrouw de 3 On Stage container. In die container stond onder andere CHVRCHES. Ik heb ze daar niet live gezien, maar heb de opnames terug bekijken. Wat een leuke sessie was dat. Ik ben helemaal verslaaft aan het nummer The Mother We Share. Vandaar dat deze band in mijn draait staat.

Enter Shikari // Melkweg, Amsterdam
Volgende week woensdag ga ik naar Enter Shikari in de Melkweg in Amsterdam. Deze band heb ik nog nooit live gezien. Ik had ze dit jaar op Pukkelpop kunnen zien, maar ze speelde tegelijk met de Foo Fighters. Heb toen voor de Foo Fighters gekozen. Ik ben erg benieuwd naar hun live show. Ik hoor van meerdere mensen dat het erg goed is. In het voorprogramma staat de band Cancer Bats. Ik moet mijn oordoppen niet vergeten volgende week!

Judith Laanen draait:

The Child of Lov – Give Me


The Child of hoe? Ik roep graag ‘witlof’ erachteraan. Dat rijmt namelijk zo lekker en benadrukt de Amsterdamse afkomst met deze uitspraak. Maar even serieus: niemand weet nog precies wie The Child of Lov is, en dat wil de platenmaatschappij ook nog graag zo houden. Hij schijnt in Damsko te resideren. Wel klinkt hij als Prince, gemixt met wat vroege N.E.R.D en r&b-soul en wordt hij de nieuwe Andre 3000 genoemd. Internationale blogs buzzen al een half jaar over deze jongen, die getekend is door Domino Records. Zijn debuutalbum staat vooralsnog gepland voor begin mei. Spanning en sensatie!

Villagers – {Awayland}
De nieuwe Villagers heeft meer sexy baslijntjes, zo ontdekte ik op Eurosonic vorige week. Wat een groove! Conor O’Brien kan nog steeds even ingetogen en bombastisch zijn als op zijn vorige album, maar hier ga je iets meer van swingen en iets minder van huilen.

TDTMCM – Noorderslag sessie @ 3voor12 Podium
Godmiljaar, ik heb de beste sessie van ons hele Noorderslagpodium gemist omdat ik aan het tikken was. Gelukkig kunnen we de branie uit Amsterdam-Noord nog terugkijken op een scherm en hopelijk snel een keer ‘lijf en direk’ in een poppodium bij mij in de buurt.

Atze de Vrieze draait:

Foxygen - We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace And Magic (album, Konkurrent)
Wat een weergaloos raar kleurrijk origineel ouderwets retrofuturistisch meesterwerk.

Nick Cave and the Bad Seeds - Jubilee Street (single, PIAS)
De nieuwe Nick Cave single laat zich het best in de lange versie beluisteren. Een kalm maar zeer spannend liedje, dat een goed beeld geeft van het sterke nieuwe album.

Flume - Flume (album, Transgressive/V2)
In eigen land Australie al behoorlijk succesvol, nu op weg naar Europa. Een spannende elektronische popplaat met cross-over potentieel.

Stephan van Peursem draait:

Tape Cuts Tape - Black Mold (Heavenhotel/Rough Trade)
Spannend, sfeervolle plaat van Rudy Trouvé (ex-dEUS, ex-Dead man Ray) en co. Niet in een keer behapbaar, maar misschien daarom juist wel zo smaakvol.

Pantha Du Prince & The Bell Laboratory - Elements Of Light (Rough Trade/Konkurrent)
Tingel Tangel, Kling Klang Klong. PRSTST PETGSTE. Boem, Boem, Bliep! Mooi!

José James - No Beginning, No End (Blue Note/EMI)
Fijne nu-soul/jazz plaat. Soms een beetje glad, maar wat geeft het als heel Nederland het over ijspret heeft... Fantastische zanger, goede plaat.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12