3voor12 draait (week 1): De 12van3voor12 en TDTMCM - Verkeer EP

3voor12 Album van de Week is: Vox Von Braun - Rich & On Wheels

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
Ben Pearce - What I Might Do (NEWS)
3voor12 Album van de Week
Vox Von Braun - Rich And On Wheels (Subroutine)
3FM Megahit
Tom Odell - Another Love (Sony)
3FM Album van de Week
Daily Bread - Iterum (Excelsior)

Top 10:

1. De 12van3voor12 sampler
"Van de twaalf van 3voor12 - de twaalf Nederlandse act die wij bij 3voor12 wel zien zitten in 2013 - geloof ik persoonlijk het meest in Jacco Gardner, Posij, Mr & Mississippi en Guerilla Speakerz." Atze de Vrieze
"En dan wat betreft de rest van het jaar. (Bijna) alle toffe releases waar ik naar uit kijk bij elkaar op een sampler." Christiaan Walraven
"Januari betekent een nieuw jaar met volop nieuwe kansen voor nieuwe artiesten. Enter de twaalf van 3voor12." Judith Laanen
2. Noorderslag 2013 sampler
"Hele fijne sampler, die maar weer eens bewijst dat er genoeg NL kwaliteitsmuziek is." Ingmar Griffioen
"Al staat hij niet op deze sampler, ik hoop stiekem toch dat Zanger Rinus er ook weer is." Judith Laanen
3. TDTMCM - Verkeer EP
"Als je het lef hebt je eigen band te benoemen tot de BESTE.BAND.OOIT, verdien je sowieso een prijs." Judith Laanen
"Wederom een geweldige conceptplaat van TDTMCM. Een schitterende samenvatting van alles wat er mooi of lelijk is aan het verkeer." Christiaan Walraven
4. Fuzz - This Time I Got A Reason/Fuzz Fourth's Dream
"Fuzz is een zijproject van Segall met (Ty Segall band gitarist) Charles Moothart, dat psych garagerock kruidt met donkere Sabbath-grooves en een inderdaad zware fuzzsound." Ingmar Griffioen
5. Vox Von Braun - Rich & On Wheels
"Nog een keer, omdat ie zo goed is! Mooie, sfeervolle indiepop plaat. Gruizig en warm." Stephan van Peursem
6. Tory Y Moi - Say That
"Lekker hangen op de hei, chillen tussen de varens en liggen op de bomen. You go, Toro!" Timo Pisart
7. Guerilla Speakerz - Trapeze
"Slimme, op bas drijvende muziek om de late uurtjes mee door te komen." Christiaan Walraven
8. Broadcast - Suburbian Sound Studio
"Hun eerste album zonder de overleden Trish Keenan, waardoor de focus komt te
liggen op elektronica en sfeer." Stephan van Peursem
9. Raketkanon in 013, Tilburg
"Raketkanon (check ze woensdag op Eurosonic!) kwam dit jaar met een steengoede plaat op Zeal en giet noiserock met sludge, screams en elektronica in een van de meest opwindende live-shows van het moment." Ingmar Griffioen
10. ... And Darkness Came
"Nooit eerder was een goed doel steunen zo deprimerend." Laurence Tanamal

Laurence Tanamal draait:

… And Darkness Came (ambient, verzamelaar)
Deze week liep ik bovenstaande verzamelaar tegen het lijf: een collectie spookachtig mooie ambient en modern klassiek waarbij onder andere twee van mijn favoriete producers, Lawrence English en Simon Scott, hebben geholpen met het selecteren van de muziek. De coverfoto is genomen toen orkaan Sandy een pier in New York deed overstromen. Niet toevallig, want we hebben te maken met een benefietalbum waarbij de opbrengst naar de slachtoffers van eerder genoemde orkaan gaat. Nooit eerder was een goed doel steunen zo deprimerend.

Witxes – Unlocation (dark ambient/jazz, van album Sorcery/Geography)
Ik betrap mezelf er op dat ik iedere week wel iets in mijn draaitlijst probeer te forceren dat mij aan mijn favoriete regisseur David Lynch doet denken. En weer maak ik mij hier schuldig aan door het album Sorcery/Geography te noemen. Witxes is een Franse artiest, Mazime Vavasseur genaamd, die duistere ambient-muziek maakt en dit met allerlei jazzelementen mixt. Zeer geschikt voor de donkere wintermaanden, vooral nu de kerst- en Nieuwjaarsgezelligheid langzaam verdwijnt en plaatsmaakt voor kou, leegte en een olieboltekort. Zie zijn bandcamp voor meer.

Iroha – The Greatest Healer (shoegaze/doom van album Shepherds & Angels)
Een van mijn favoriete post-metal/shoegaze-bands is Justin Broadricks Jesu. Helaas brengt Broadrick niet zoveel werk met Jesu uit als ik graag zie, maar laat daar nu ook Iroha zijn. Iroha, vernoemd naar een Japans gedicht, is gevormd door Andy Swan, die veel met Broadrick heeft samengewerkt, en dat is te horen. Shepherds & Angels is alweer zijn tweede album, dat wederom erg klinkt als Jesu, maar iets meer richting de melancholische 80’s wave lijkt te trekken.

Ingmar Griffioen draait:

Raketkanon, New Bleeders & Bliksem in Hall Of Fame/013, Tilburg
Mooi feestje in Tilburg vrijdag: het tienjarig bestaan van Bidi Bookings in 013, Sounds en Little Devil. In 013 legt het Belgische Bliksem een best potje classic (thrash) metal met stonergrooves neer. Halverwege de Eindhovense stoners van Candybar Planet moeten we echter naar de Hall Of Fame snellen, waar New Bleeders meteen de post-punk, noise en het gas erop gooit. Toffe set, waar hun landgenoten nog even overheen gaan. Raketkanon (check ze woensdag op Eurosonic!) kwam dit jaar met een steengoede plaat op Zeal en giet noiserock met sludge, screams en elektronica in een van de meest opwindende live-shows van het moment.

Noorderslag 2013 sampler
Hele fijne sampler, die maar weer eens bewijst dat er genoeg NL kwaliteitsmuziek is. Check spannende nieuwe tracks van Pien Feith, Posij, Skip&Die en Tessa Rose Jackson en klasse albumwerk van The Horse Company, Blaudzun, Hef, Mister and Mississippi en Daily Bread. Meer gitaren? John Coffey, Traumahelikopter, TDTMCM en Tenement Kids laten horen waarom je ze zeker live moet gaan zien. Alle reden om het #ESNS13 weekend niet vroegtijdig de rug toe te keren. Je hoort ook meteen een puik deel van onze 12van3voor12 selectie!

Fuzz - This Time I Got A Reason/Fuzz's Fourth Dream
Ty Segall is onvermoeibaar. Na drie releases vorig jaar in drie verschillende bezettingen (een met White Fence) komt de garagepunker deze maand met drie releases: naast twee heruitgaves van z'n surfband The Traditional Fools en een met bandmaat Mikal Cronin op In The Red en nu twee op een single met Fuzz op Trouble In Mind. Fuzz is een zijproject van Segall met (Ty Segall band gitarist) Charles Moothart, dat psych garagerock kruidt met donkere Sabbath-grooves en een inderdaad zware fuzzsound.

Niels de haan draait:

Saybia – The Second You Sleep
Volgende week komt de band Saybia voor twee shows naar Paradiso, Amsterdam. Ze bestaan dit jaar 20 jaar en voor deze gelegenheid spelen ze hun debuutalbum ‘The Second You Sleep’ integraal. Ik heb kaartjes voor dat concert gekocht en heb er erg veel zin in. Het gaat een goede show worden met erg veel hits, hoop ik.

Eurosonic Noorderslag

Volgende week begint het grootste showcase en festival van Europa: Eurosonic-Noorderslag. Wij van 3voor12 doen daar volop verslag van. Dit wordt mijn eerste Eurosonic Noorderslag. Ik heb er daarom erg veel zin in en ben benieuwd wat ik allemaal kan verwachten. Het gaat sowieso tof worden.

Halestorm – The Strange Case Of…
Deze band heb ik dit jaar in het voorprogramma gezien van Slash in de HMH. Ik hoorde van te voren goede reacties over de band. Dat was terecht, want het was een super goed optreden. Deze week ben ik er weer eens na de band gaan luisteren. The Strange Case Of… is een erg goed album vind ik zelf. Ik wordt er erg vrolijk van.

Judith Laanen draait:

Noorderslag 2013 sampler
Ik ben nog maar net bijgekomen van oud en nieuw maar volgend weekend staat Noorderslag alweer voor de deur. Hoogste tijd om me in te luisteren met deze sampler. Al staat hij niet op deze sampler, ik hoop stiekem toch dat Zanger Rinus er ook weer is.

TDTMCM Verkeer EP
Als je het lef hebt je eigen band te benoemen tot de BESTE.BAND.OOIT, verdien je sowieso een prijs. Dat je ook nog een hele gave EP erbij aflevert, lijkt dan gewoon onontkoombaar. Leest ook vooral het ultieme interview waarbij collega Atze de Vrieze ingewijd wordt in the ways of Amsterdam Noord even. Nu al legendarisch.

12 van 3voor12 sampler
Januari betekent een nieuw jaar met volop nieuwe kansen voor nieuwe artiesten. Enter de twaalf van 3voor12. Met oa Jacco Gardner, Tessa Rose Jackson en Thomas Azier een veelbelovend lijstje. Check dus vooral deze sampler en hou ze in de gaten!

Atze de Vrieze draait:

De 12 van 3voor12
Van de twaalf van 3voor12 - de twaalf Nederlandse act die wij bij 3voor12 wel zien zitten in 2013 - geloof ik persoonlijk het meest in Jacco Gardner, Posij, Mr & Mississippi en Guerilla Speakerz. Een nieuw jaar, zin in!

Playlist: Dub reggae (Spotify)
Soms moet je gewoon even de diepte in duiken, even alle nieuwe hippe dingen vergeten en weer boven halen wat onverwoestbaar goed is. 62 tracks dub reggae.

Factory Floor - Fall Back (Soundcloud)
Zou dan eindelijk die langverwachte debuutplaat komen? In mei, zo luidt nu de belofte. Eerst horen, dan geloven. Dit eerste levensteken mag er zijn: duistere maar zeer dansbare elektronica.

Stephan van Peursem draait:

Vox Von Braun - Rich & On Wheels (Subroutine)
Nog een keer, omdat ie zo goed is! Mooie, sfeervolle indiepop plaat.
Gruizig en warm. Ik zweer je: als het uit Brooklyn kwam was het een hype! Maar het komt gewoon uit Groningen... Luisteren dus!

Diminished Men - Capnomancy (Abduction)
Donker, sfeervol plaatje met leden van Master Musicians Of Bukake en Sun City Girls. Klinkt als een soundtrack voor een psychedelische western thriller.

Broadcast - Berberian Sound Studio (Warp/V2)

Nog zo'n spannend plaatje. Ditmaal echt een soundtrack. Hun eerste
album zonder de overleden Trish Keenan, waardoor de focus komt te
liggen op elektronica en sfeer. Goede plaat, maar toch mis ik Trish
Keenan.

Timo Pisart draait:

De 12van3voor12 2013:
Man, wat heb ik weer zin in het nieuwe jaar, en daar dragen de kersvers uitgeroepen Nederlandse beloftes van 2013 zeker aan bij. Stuk voor stuk winnaars. Ik zet mijn geld vast in op Tessa Rose Jackson (dankzij een zeer overtuigend 3voor12 Radio-optreden), dubsteppers Posij en Guerilla Speakerz, én natuurlijk '60s-wunderkind Jacco Gardner.

Toro Y Moi - Say That:
Gelukkig is dat voorheen hippe chillwave-genre al lang en breed dood, en mag ex-vaandeldrager Toro Y Moi nu lekker flirten met oude house en funky synthpop. Eind deze maand komt z'n nieuwe plaat uit, hierbij alvast een single waar ik heel blij van word, met een nonchi dansclip om nog blijer van te worden: lekker hangen op de hei, chillen tussen de varens en liggen op de bomen. You go, Toro!

Procatinator
Behalve een sporadische albumhoes van Wavves of Best Coast (toevallig precies de inspiratiebronnen voor Vox Von Braun, die eind december met een uitstekende plaat kwamen), zijn er maar verdomd weinig kattenplaatjes te vinden op 3voor12. Schande, zou ik zeggen! Daarom speciaal voor u op deze sombere winterdagen: de beste kattengifjes begeleid door Tool, Run DMC en vele, vele anderen. Oh, en wie maakt de eerste Vox Von Braun kattengif?

Christiaan Walraven draait

TDTMCM - Verkeer EP
Wederom een geweldige conceptplaat van TDTMCM. Een schitterende samenvatting van alles wat er mooi of lelijk is aan het verkeer. Er is volgende week zaterdag 12 januari maar één plek waar je kan zijn om 02:00 en dat is in de 3voor12 zaal in de Oosterpoort om heel hard mee te zingen met Straatverlichting of Helikopter.

Guerilla Speakerz - Trapeze
En daarna ren je heel hard door naar de binnenzaal om los te gaan op Guerilla Speakerz. Na Holla heeft het duo opnieuw een te gekke EP afgeleverd. Slimme, op bas drijvende muziek om de late uurtjes mee door te komen.

De 12van3voor12 2013

En dan wat betreft de rest van het jaar. (Bijna) alle toffe releases waar ik naar uit kijk bij elkaar op een sampler. Mijn persoonlijke favoriete tracks van de sampler: Jacco Gardner, Full Crate & Mar, Ronnie Flex, Tessa Rose Jackson, Posij en Mister & Mississippi.