Patrice Bäumel deelt muziek gratis op eigen label EX

Een groter bereik met EX, zijn audiovisuele liveshow en interactie met publiek

Laurence Tanamal ,

Dj en producer Patrice Bäumel is sinds een week eigenaar van zijn eigen label, EX genaamd. De hoofdgedachte achter dit initiatief is dat hij door gratis zelfgeproduceerde muziek van hoge kwaliteit te leveren, effectiever de interactie aan kan gaan met fans en collega's. In ruil vraagt hij aan iedereen om zijn muziek via eigen kanalen te delen met anderen. Op deze manier kan hij meer naamsbekendheid vergaren en daar vanuit een nieuw publiek aanboren. "Het is makkelijker om direct in contact te komen met de fans en je krijgt totale vrijheid qua releases."

Bäumel ziet het label als de mogelijkheid om zijn passie te realiseren: "Een eigen label betekent dat je niet langer met allerlei tussenpersonen te maken hebt, 'cutting out the middleman'. Het is makkelijker om direct in contact te komen met de fans en je krijgt totale vrijheid qua releases." Een andere positief element van zijn EX-label is dat hij nu 'totale economische vrijheid' heeft. De inkomsten die hij verliest door zijn muziek gratis te delen verdienen zich uiteindelijk ruimschoots terug. "De meeste inkomsten ontstaan uit optredens. Ongeveer 95 procent van wat ik verdien genereer ik vanuit mijn live shows. Het beste dat je als dj zoals ik kunt bereiken is een grotere naamsbekendheid. Met ook maar één gig extra zal ik al er al financieel op vooruit gaan."

'Dit label is mijn kindje'
Op EX zal uitsluitend zijn eigen muziek gedeeld worden. "Ik doe dit echt puur voor mijzelf en ben niet van plan om anderen te begeleiden. Dit label is mijn eigen kindje waar ik mijn gevoel volledig in kan leggen." Op de vraag of zijn kindje hard zal groeien is hij duidelijk: "Ik ben niet van plan om het label nog veel grootster aan te pakken. Uiteindelijk is EX maar een facet van de hele machine. De uiteindelijke doelstelling is uiteindelijk om zoveel mogelijk mensen te bereiken."

Opereren onder label Trouw bleek 'tricky'
Zo'n twee jaar geleden bracht hij zijn debuutalbum Vapour uit onder het label van Club Trouw, dat hij samen met Dos Santos, Melon en Olaf Boswijk runde. "Opereren onder dit label bleek achteraf toch wat tricky. Je moet veel meer doen en veel meer geld vrijmaken om de boel draaiende te krijgen. Het nadeel was toch dat het label toentertijd geen core business bij Trouw bleek. Nu ik alles zelf kan doen hoef ik bijvoorbeeld geen mensen aan te nemen. Ik hoef alleen maar voor een pc te zorgen waar ik alles kan uploaden."

Audiovisuele live-ervaring haalt muur weg tussen artiest en fans
De eerste track die hij uitgebracht heeft onder EX heet The Woods en is gratis en in hoge kwaliteit te vinden op Youtube en te downloaden vanaf zijn Soundcloud. Dit nummer gaat gepaard met een audiovisuele live-ervaring. Ook al ontstaat er vanuit zijn muziek en visualisaties al snel een duistere en beklemmende atmosfeer is het vooral de bedoeling om tijdens shows een muur weg te halen tussen de fans en zichzelf. Zo plaatst hij voor een optreden via Twitter en Facebook een oproep aan zijn volgers met de vraag of of zij deel uit willen maken van de show. "Ik wil mensen als extra toevoeging op het podium gebruiken en via een oproep als deze bereik je voorafgaande aan de show een grotere interactie. Ik vraag bijvoorbeeld iedereen om aparte kleding te dragen. Zij kunnen vervolgens op het podium dansen of zitten, dat maakt niet uit. Het samenhorigheidgevoel met je fans is het belangrijkst. Zo merk je dat er vooral veel dialogen ontstaan als je vragen stelt via je social media kanalen, wat vaak de meeste reacties opleveren."

Het is de bedoeling dat Bäumel om de paar weken nieuwe muziek zal uitbrengen onder zijn label. Deze gratis downloads kunnen als WAV of 320 kbs mp3 van zijn soundcloud gehaald worden.