Munchi nagelt Azealia Banks aan schandpaal: geen single release

"@azealiabanks good luck being a dickriding, trackstealing, sorry excuse for a artist"

Ingmar Griffioen ,

Azealia Banks heeft haar single Esta Noche op het allerlaatste moment terug moeten trekken na een hevige (twitter-) ruzie met Munchi. De Rotterdamse producer bracht de track al in 2010 uit en claimt dat de Amerikaanse nooit toestemming heeft gevraagd. "Als je me fokking elf keer disrespect, elf keer!, dan denk ik: laat maar. Het enige dat ik vroeg is of mijn naam er op zou komen, maar zelfs dat was niet geregeld." Gister liet Banks weten dat Esta Noche vandaag uit zou komen. Aangezien Munchi ook een bod van 50.000 dollar weigerde, is het waarschijnlijker dat de track nooit uitkomt. Op de singlehoes die Banks tweette is overigens Munchi's naam wel te zien. Lees alle tweets in de Storify onderaan.

"Als producer heb je geen rechten, dit is hoe het gaat", weet Munchi. De Rotterdammer is niettemin bijzonder kwaad: "Het is echt schandalig, ik wil er niet aan meedoen. Ik ben heel erg geduldig geweest met dit ding. Dan zet zij gister opeens die cover van de single online en zegt dat het vandaag uitkomt, maar we waren er nog niet uit. Elke keer moest haar label Interscope het fixen. Die gast was echt aardig en dan probeert ze mij op Twitter de schuld in de schoenen te schuiven: "k so esta noche won't be being released today because @originalmunchi thinks I'm in the illuminati...". Munchi: "Niks is van haar. Ze heeft er niet eens de tijd voor genomen, maar alleen de lyrics er in een keer opgespit. Dat weet ik omdat Diplo het heeft opgenomen."

Wat de Rotterdammer stoort is dat Banks volgens hem vaker zo "schandalig" te werk gaat. Zo slingerde de Amerikaanse in maart de track Fuck Up The Sun op haar Soundcloud. Dat had ze producer Diplo een uur eerder laten weten, maar ze was wel even vergeten te melden dat de beats van de bubbling-track Mad Drumz van de Nederlandse producer Master D komen. "Dat was Master D's grootste track en ze heeft 'm gewoon gejat. Nu hoor je niks meer van hem, dit heeft hem kapotgemaakt. Die hele tape is op beats van andere mensen. Diplo is degene die alle tracks aan haar gepitcht heeft, maar niemand heeft gezegd of de tracks op haar mixtape zouden komen. De enige die props heeft gekregen is Machinedrum." Volgens Munchi is het Belgische Lazy Jay vorig jaar ook genaaid bij haar track 212. Daarvoor leende ze de beats ongevraagd van hun track Float My Boat.

"Haar team heeft de samples gecleard voor Esta Noche (o.a. van Montell Jordan, red.), de contracten opgesteld, ze moesten alleen nog contact met mij opnemen." Toen Banks de release zonder zijn toestemming aankondigde was voor Munchi de maat vol. "Eerst boden ze 5.000 en op het einde wilden ze me 25.000 dollar geven, maar ik bleef maar nee zeggen. Later wilden ze het verdubbelen. '50.000 dollar is beter dan een publiek excuus', zeiden ze. En dan is het ok om iemand de grond in te trappen? Dit gebeurt natuurlijk heel veel zonder dat het publiek ervan weet. Het is maar het topje van de ijsberg, maar wel echt schandalig." Munchi vond dat hij een daad moest stellen. "Het schijnt dat het de eerste keer in tientallen jaren is dat iemand heeft geweigerd."

Of hiermee de kous af is, weet Munchi niet. "Ik heb natuurlijk wel wat schepen verbrand richting Universal en zo. Zij hebben vijftig mensen in dienst die hier aan werkten en die krijgen hun deel niet. Montell Jordan ook niet voor de sample die ze gecleard hadden. Maar dat zat allemaal niet in Azealia's hoofd toen ze zei dat de single ging uitkomen en vervolgens mij de schuld gaf. Ik ben helemaal niet zo moeilijk en één misverstand is zo uit de wereld. Maar als jij als een bitch wil doen, dan ben ik een klootzak. Simpel als dat. We zullen zien waar dit naartoe gaat, maar ik hoef niet meer met Azealia Banks samen te werken." Spijt heeft hij zeker niet. "Soms moet je gewoon stelling nemen. Als ik het voor het geld had gedaan was ik wel voor Pitbull gaan produceren. Het gaat niet om geld maar om muziek maken. Dit slaat helemaal nergens op. Ik snap niet wat zij probeert te bereiken, maar straks heeft ze niks meer. Azealia; de beats zijn uitgekozen voor jou, je stijl is gemaakt voor jou en de muziek is niet eens van jou."

Op Facebook heeft Munchi een verklaring geplaatst over de 'Azealia situation'.

Selegna Records en Amsterdam Dance Event @Jimmy Woo

Munchi heeft inmiddels een eigen label opgericht: Selegna Records. Daarop verscheen eerder deze maand de eerste release in de vorm van zijn mixtape Trap Bubbling met daarop onder meer Rick Ross, Big Sean ft. Nicki Minaj en Waka Flocka Flame. Munchi heeft drie maanden rust gepakt om aan nieuw materiaal en zijn label te werken en treedt dus even niet op, maar is zaterdag 20 oktober wel tijdens Amsterdam Dance Event in Jimmy Woo te zien. "Met The Flexican. In 2010 zou ik met hem en Bomb Diggy op een acid-feest draaien, maar door een sneeuwstorm kwam ik drie uur te laat. Iedereen boos, en terecht. Jammer dat het zo is gelopen en ik denk dat dit wel een goede manier is om het recht te zetten."

Update:
Vandaag trekken de twee verder ten strijde op twitter en inmiddels heeft Dj Afrojack zich er ook in gemengd. Tweets hieronder in de Storify, die vind je ook via deze link.