3voor12 draait (week 39): Muse, Moon Duo en 90's request

3voor12 Album van de Week is Muse - The 2nd Law

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
Daily Bread - The River (Excelsior)
3voor12 Album van de Week
Muse - The 2nd Law (Warner)
3fm Megahit
Douwe Bob - Multicoloured Angels
3fm Album van de Week
Muse - The 2nd Law (Warner)

Top 10:

1. DJ Sandeman's grote 90's Flashback mix
"Geweldig hoe Daft Punk mixt met Dominator en overgaat in dikke vette gabber kicks (Fenix & Sjaak), Speedy J (poing) en dan via Joey Beltrams Energy Flash in Fools Gold van The Stone Roses!" (Ingmar Griffioen)
"Ben niet zo'n fan van nostalgisch terugkijken, maar dit is zeker een positieve vrucht. Via de knappe Sandeman knip-en-plek-methode zijn de sappigste danceherinneringen aaneengeregen tot een mix vol inventiviteit en humoristische momenten. Mis het niet!" (Menno Visser)
2. Muse - the 2nd Law (album, Warner)
"Waar Green Day en The Killers de mist ingaan, zegeviert Muse. Bombastisch als altijd, maar spannend door de muzikale risico's die durven ze nemen en de vooruitgang die ze boeken. En natuurlijk zondermeer audiofiel het best klinkende album dat er dit jaar uitkomt." (Menno Visser)
"Op deze nieuwe plaat gaan ze weer een totaal andere richting op, met als klapper het snufje dubstep dat erin is gestopt. Moest ik ook erg om lachen. Heel gek, maar toch heel vet." (Judith Laanen)
3. Daily Bread - The River (single, Excelsior)
"De wederopstanding van Daily Bread begint hier. Nederland heeft nu haar eigen elektropop band die zich kan meten met internationaal repertoire. Lykke Li versus New Order = Daily Bread." (Menno Visser)
"Deze track komt vrijdag om 17 uur online te staan, erg de moeite van het checken waard. Denk Ting Tings meets Joy Division. Zoiets. Volgende maand het hele album, als dat vol staat met zulke tracks als deze The River, ben ik verkocht." (Roosmarijn Reijmer)
4. 90s Request
"Deze week was 90s Request week op 3FM, dus in 3voor12 Radio hebben we veel gebeld met oude 90s helden die destijds de Song Van Het Jaar lijsten domineerden: Caesar, Urban Dance Squad, Claw Boys Claw en Blue Guitars. Verhalen te vinden op de site, uiteraard. Voor de muzikale omlijsting deze spotifylijst met 90s pareltjes." (Roosmarijn Reijmer)
"Afgelopen week was het 90s Request op 3FM, en Roosmarijn pakte de gelegenheid aan om met Nederlandse Song van het Jaar-coryfeeën te bellen. Dat leverde een paar hele mooie gesprekken op, met DJ DNA (Urban Dance Squad) die openhartig over de problemen binnen de band vertelt, Peter te Bos die gewoon werkt aan wéér een nieuwe plaat en Roald van Oosten (Caesar) die best positief staat tegenover een reünie." (Timo Pisart)
5. Moon Duo - Circles (album, Souterrain Transmissions/Sacred Bones/Konkurrent)
"Yesssssss: zwaar groovende psychedelische en spacende rock kun je me altijd voor wakker maken." (Ingmar Griffioen)
"Fuzzy grooves en psychedelische rock om lekker even mee uit de werkelijkheid te stappen. Bedwelmend en hypnotiserend." (Stephan van Peursem)
6. Loscil - Sketches From New Brighton (Konkurrent/Kranky)
"Fuzzy grooves en psychedelische rock om lekker even mee uit de werkelijkheid te stappen. Bedwelmend en hypnotiserend." (Stehan van Peursem)
"Elk album van Loscil is naar mijn idee raak. Ook al is het soms moeilijk om precies de verschillen aan te wijzen tussen de albums (die er wel zijn, zoals strijkarrangementen) bewijst Scott Morgen iedere keer weer een van de grootste te zijn op het vlak van minimal techno. Vooral de ambient die door de productie heen vloeit neemt snel grip op je." (Laurence Tanamal)
7. Flying Lotus - Until The Quiet Comes (Warp/V2)
"Een modern en vintage klinkende plaat tegelijk die er in slaagt je op emotioneel vlak geleidelijk uit balans te brengen. Vooral tijdens de melancholische nummers als Hunger. Dit is sampelen 2.0." (Laurence Tanamal)
8. John Frusciante - PBX Funicular Intaglio Zone
"Hij zou zoveel mooi werk kunnen afleveren voor de Pepper/Frusciante-fans, maar hij brengt vervolgens een avant-gardistische breakcore/techno/chiptune plaat uit met zang die soms weer doet denken aan zijn Niandra Lades periode." (Laurence Tanamal)
9. Clock Opera - Ways To Forget
"Uitstekend debuutalbum van deze Londense band, waarvan de zanger en frontman voordat hij een band bij elkaar had onder dezelfde naam al gave remixes maakte van o.a. Metronomy." (Judith Laanen)
10. Rangda - Formerly Extinct (Drag City/Munich)
"Minder heftig dan het debuut False Flag, maar minstens zo spannend. Het trio Sir Richard Bishop (Sun City Girls), Ben Chasny (Six Organs of Admittance) en Chris Corsano (Flowers-Corsano Duo, Björk en meer) brengen weer een album lang spannende noise, impro en rock op het scherpst vamn de snede. Totaal in controle terwijl ze zo vaak mogelijk uit de bocht vliegen." (Stephan van Peursem)

Ingmar Griffioen draait:

DJ Sandeman's grote 90's Flashback mix
Kwam zaterdagnacht al voorbij bij Dansen Met Delsing en de hele (90s Request) week bij 3voor12 Radio. Geweldig hoe Daft Punk mixt met Dominator en overgaat in dikke vette gabber kicks (Fenix & Sjaak), Speedy J (poing) en dan via Joey Beltrams Energy Flash in Fools Gold van The Stone Roses! Tracklisting hier. Ga hier heel hard op en zou best 150 euro neertellen voor een festival in een bungalowpark waar ze alleen deze mix draaien! Oh wacht...
Moon Duo - Circles (album, Souterrain Transmissions/Sacred Bones/Konkurrent)
Yesssssss: zwaar groovende psychedelische en spacende rock kun je me altijd voor wakker maken. Moon Duo doet best een beetje aan Wooden Shjips denken, maar dat kan kloppen want Ripley Johnson gitaart in beide San Fran spacebands. Met vriendin Sanae Yamada vormt hij Moon Duo, wat inderdaad buitenaards goede psychrock oplevert.
Nosaj Thing - Eclipse/Blue feat. Kazu Makino (Blonde Redhead)
Prachtige track met een van de spannendste producers (uit de LA bass scene) en een van de spannendste stemmen uit de indierock. Nuff said. Mogen we heel snel meer horen van deze bijzonder geslaagde collaboratie?! Begin 2013 wacht in ieder geval de nieuwe Nosaj Thing.

Laurence Tanamal draait:

Flying Lotus - Until The Quiet Comes (Warp/V2)
Een terecht album van de week. Ik mocht er al wat over schrijven voor het 3voor12 Album van de Week, maar na de luistermarathon voor die recensie ben ik hem nog altijd niet zat. Een modern en vintage klinkende plaat tegelijk die er in slaagt je op emotioneel vlak geleidelijk uit balans te brengen. Vooral tijdens de melancholische nummers als Hunger. Dit is sampelen 2.0.
Loscil - Sketches from New Brighton (Kranky/Konkurrent)
Elk album van Loscil is naar mijn idee raak. Ook al is het soms moeilijk om precies de verschillen aan te wijzen tussen de albums (die er wel zijn, zoals strijkarrangementen) bewijst Scott Morgen iedere keer weer een van de grootste te zijn op het vlak van minimal techno. Vooral de ambient die door de productie heen vloeit neemt snel grip op je.
John Frusciante - PBX Funicular Intaglio Zone
Ik noem hem gewoon hoor. Een van de beste gitaristen ter wereld, met zijn emotievolle solo's. Hij zou zoveel mooi werk kunnen afleveren voor de Pepper/Frusciante-fans, maar hij brengt vervolgens een avant-gardistische breakcore/techno/chiptune plaat uit met zang die soms weer doet denken aan zijn Niandra Lades periode. Soms hoor je goed terug dat hij onder de naam Speed Dealer Moms met Venetian Snares heeft samengewerkt terwijl de meest onlogische breakcorebeats in je gezicht gespuugd worden. Een andere keer hoor je terug dat hij de avant-garde songwritingtechnieken van een Tim Buckley toepast. Een draak van een plaat, maar wel een die vuur spuwt.

Menno Visser draait:

Sandeman - De Grote 90's Flashback Mix (mix)
Ben niet zo'n fan van nostalgisch terugkijken, maar dit is zeker een positieve vrucht. Via de knappe Sandeman knip-en-plek-methode zijn de sappigste danceherinneringen aaneengeregen tot een mix vol inventiviteit en humoristische momenten. Mis het niet!
Muse - the 2nd Law (album, Warner)
Waar Green Day en The Killers de mist ingaan, zegeviert Muse. Bombastisch als altijd, maar spannend door de muzikale risico's die durven ze nemen en de vooruitgang die ze boeken. En natuurlijk zondermeer audiofiel het best klinkende album dat er dit jaar uitkomt.
Daily Bread - The River (single, Excelsior)
De wederopstanding van Daily Bread begint hier. Nederland heeft nu haar eigen elektropop band die zich kan meten met internationaal repertoire. Lykke Li versus New Order = Daily Bread.

Roosmarijn Reijmer draait:

Baauer - Live @ Offcentre Melkweg
Ik had niet gedacht dat ik dit jaar een leukere DJ Set zou meemaken dan die van TNGHT op South By South West 2012, maar het is toch gebeurd. Baauer, wiens tracks ook worden gebruikt door TNGHT (labelgenoten) was donderdagavond laat op OffCentre in de Melkweg en vanaf het eerste moment was het knallen. De complete zaal ging los zoals je helaas maar zelden meemaakt in ons armen-over-elkaar land. 4 oktober staat Baauer in Tivoli Utrecht. Gaan. Echt.
90s Request
Deze week was 90s Request week op 3FM, dus in 3voor12 Radio hebben we veel gebeld met oude 90s helden die destijds de Song Van Het Jaar lijsten domineerden: Caesar, Urban Dance Squad, Claw Boys Claw en Blue Guitars. Verhalen te vinden op de site, uiteraard. Voor de muzikale omlijsting deze spotifylijst met 90s pareltjes.
Daily Bread - The River
Deze track komt vrijdag om 17 uur online te staan, erg de moeite van het checken waard. Denk Ting Tings meets Joy Division. Zoiets. Volgende maand het hele album, als dat vol staat met zulke tracks als deze The River, ben ik verkocht.

Judith Laanen draait:

AlunaGeorge - Your Love, Your Drums (Friendly Fires Remix)
Omdat ik vaak helemaal stuk kan gaan op één goed liedje en dat dan graag op repeat zet, kom ik ook vaak bij remixes uit. Die doen dat namelijk voor me. Het is altijd gaaf om te zien hoe een originele track is verknutseld tot iets heel anders. Vandaag stuitte ik via het Londense Dazed Magazine op deze remix van Friendly Fires van de eveneens Londense RnB-act AlunaGeorge. Door de rare op hol hout klinkende klopjes krijgt het nummer ineens een totaal andere vibe. Heel gaaf.
Muse - The 2nd Law
Allemensenkinders. Wat heb ik gelachen bij die openingstrack van Muse, als zanger Matthew Bellamy ineens heel gek de hoogte in zwiert. Nu staat hij daar al om bekend maar zo'n idiote overgang had ik in mijn stoutste dromen nog niet van Muse verwacht. Blijkt maar weer dat ze niet blijven steken in dezelfde formule. Op deze nieuwe plaat gaan ze weer een totaal andere richting op, met als klapper het snufje dubstep dat erin is gestopt. Moest ik ook erg om lachen. Heel gek, maar toch heel vet.
Clock Opera - Ways To Forget
Uitstekend debuutalbum van deze Londense band, waarvan de zanger en frontman voordat hij een band bij elkaar had onder dezelfde naam al gave remixes maakte van o.a. Metronomy. Blijkt hij ook een enorme obsessie met het brein te hebben, waardoor een redelijk gelikte maar toch bijzondere plaat (want allemaal geklooi met spannende geluidjes) ineens een diepere lading krijgt.

Timo Pisart draait:

3voor12radio: met helden van weleer terugblikken op de 90s
Verontrustend, hoe sommige Nederlandse muzikanten met het verstrijken van de jaren alleen nog maar méér rock 'n roll worden. Of zoals Peter te Bos (Claw Boys Claw) het verwoordt: "Met een fles jack drink ik de jongens nog steeds onder de tafel." Afgelopen week was het 90s Request op 3FM, en Roosmarijn pakte de gelegenheid aan om met Nederlandse Song van het Jaar-coryfeeën te bellen. Dat leverde een paar hele mooie gesprekken op, met DJ DNA (Urban Dance Squad) die openhartig over de problemen binnen de band vertelt, Peter te Bos die gewoon werkt aan wéér een nieuwe plaat en Roald van Oosten (Caesar) die best positief staat tegenover een reünie.
Sessie Orlando op Popronde Nijmegen
Nog steeds kan ik er niet helemaal bij, hoe goed de sessie van Orlando op Popronde Nijmegen (opgenomen door Cortonville) is. Wellicht ken je zangeres Tessa Douwstra al als zangeres van Wooden Saints, haar eigen project Orlando (met blazers!) gaat eerder richting intieme Feist-esque, kleine en speelse liedjes. Weergaloos, intiem, betoverend: hoeveel clichématige krachttermen moet ik ertegenaan smijten voor je hem gaat luisteren? Zullen we maar gewoon afspreken dat je dat nu gaat doen? Nú!
Moestuin EP - Nouveau Vélo
Gisteren voor het eerst live gezien, en toen bevestigde dit trio (uit Helmond, of all places) mijn behoorlijk hooggespannen verwachtingen. Die verwachtingen had ik dankzij het prachtplaatje dat de Moestuin EP is: heerlijke noisy popliedjes voor liefhebbers van Lower Dens, Real Estate en - in iets mindere mate - Deerhunter en Moss. En kom op, wie grijnst er niet bij de openingszin "I wanna be like Marvin Gaye, sexual healing everyday".

Stephan van Peursem draait:

Loscil - Sketches from New Brighton (Kranky/Konkurrent)
Fraai album op het raakvlaak tussen ambient en minimaal techno.
Meeslepend, spannend, dromerig, prachtig!
Moon Duo - Circles (album, Souterrain Transmissions/Sacred Bones/Konkurrent)
Fuzzy grooves en psychedelische rock om lekker even mee uit de
werkelijkheid te stappen. Bedwelmend en hypnotiserend.
Rangda - Formerly Extinct (Drag City/Munich)
"Minder heftig dan het debuut False Flag, maar minstens zo spannend.
Het trio Sir Richard Bishop (Sun City Girls), Ben Chasny (Six Organs
of Admittance) en Chris Corsano (Flowers-Corsano Duo, Björk en meer)
brengen weer een album lang spannende noise, impro en rock op het
scherpst vamn de snede. Totaal in controle terwijl ze zo vaak mogelijk
uit de bocht vliegen." (Stephan van Peursem)