Gala van de Popmuziek nieuwe stijl in de ijskast Gala van de Popmuziek nieuwe stijl in de ijskast

Organisatoren mikken op Amerikaans model

, Atze de Vrieze

Gala van de Popmuziek nieuwe stijl in de ijskast

Organisatoren mikken op Amerikaans model

Atze de Vrieze ,

Muziekcentrum Nederland (MCN) is niet meer, maar het Gala van de Popmuziek heeft toekomst. Dat denkt althans MCN’er Arjen Davidse. Samen met vier andere initiatiefnemers heeft hij een evenement naar Amerikaans model voor ogen. Maar het idee moet nog zeker een halfjaar de ijskast in. De gestreefde datum 3 december verdwijnt van de kalender. “Het idee is dat bedrijven een tafel kunnen kopen. We hebben er 25 nodig, we zitten nu op 20. Dat is dus net niet genoeg, en we willen er niet persoonlijk failliet aan gaan.”

Het Gala van de Popmuziek werd de afgelopen jaren dus georganiseerd door het MCN, in samenwerking met de VNPF, de vereniging voor poppodia en festivals. Tijdens de luisterrijke avond werden de Duiveltjes uitgereikt, de prijs voor de beste muzikanten van Nederland. De beste podia en festivals werden bekroond met de IJzeren Podiumdieren. VNPF haakte in 2011 al af, omdat zijn leden liever een feestje voor zichzelf zouden hebben. De Duiveltjes krijgen nu ook een facelift, ingegeven door het nieuwe concept. “Het zou meer een soort industrieprijs moeten worden. Beste artiest blijft, maar ook beste label, beste publisher, beste productie. Met een 12-koppige jury hebben we inmiddels 45 genomineerden vastgesteld in 15 categorieën. Die blijven voorlopig nog even geheim. Het idee is dat de aanwezigen op de avond zelf met stemkastjes of een soort app de winnaars kiezen.”

Voorheen kon de drummer van pak hem beet Voicst er rustig met een Duiveltje vandoor gaan. Nu mikken de organisatoren op de meer ‘kapitaalkrachtige’ elementen in de popsector. Die blijken vooral in het livecircuit te vinden te zijn. “Zij hebben ook nog niet echt een eigen feestje”, zegt Davidse. “We zien ook interesse uit de nieuwere labels, met name uit de dancehoek.” Davidse hoopt niet op een suf industriefeestje met alleen maar industriemensen aan tafel. “We hopen dat bedrijven hun tafel zo spectaculair mogelijk proberen te vullen, zoals dat bij Amerikaanse evenementen ook gaat. Heeft de een Prince aan tafel, dan neemt de ander Mariah Carey mee. Het is een besloten feestje – net als het Boekenbal – maar ik zie best een rode loper moment vooraf voor me, met Anouk die ik galajurk, gearmd met Tim Knol of Afrojack het pand betreedt. En dat RTL Boulevard en Giel Beelen elkaar dan staan te verdringen voor het beste plaatje.”

Het is op het moment geen vetpot in popprijzenland. Het Harpengala van Buma gaat dit jaar niet door, en ook de Edisons zijn op zoek naar een andere vorm. Of zoals Davidse het zegt: “Op zoek naar de oude glans. We hebben nog geprobeerd de twee evenementen in elkaar te schuiven, maar dat is op dit moment niet gelukt.” Initiatiefnemers achter het nieuwe Gala van de Popmuziek zijn Marcel Albers (Ampco Flashlight),  Rense van Kessel (Friendly Fire), Peter Sikkes (Music Works), Arjen Davidse (Muziek Centrum Nederland) en Frank Janssen (Entertainment Business).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12