Alt-J wint Mercury Prize 2012 Alt-J wint Mercury Prize 2012

Debuutalbum An Awesome Wave beste Britse/Ierse album van dit jaar

, Laurence Tanamal

Alt-J wint Mercury Prize 2012

Debuutalbum An Awesome Wave beste Britse/Ierse album van dit jaar

Laurence Tanamal ,

Deze avond is bekend gemaakt dat Alt-J de Barclaycard Mercury Prize heeft gewonnen met debuutalbum An Awesome Wave. Een album dat in eerste instantie bij veel muzieksites onder de radar is gevlogen. De band, bestaande uit vier jonge literatuur- en kunststudenten hebben uit hun eigen interesses voor muziek en literatuur een geheel eigenzinnig album in elkaar weten te knutselen, waarvoor deze prijs de ultieme bekroning vormt.

Eerder dit jaar werd het album door 3voor12 opgepikt en benoemd tot Album van de Week. Redacteur Ingmar Griffioen over An Awesome Wave: “Wat is nu het geheim van dit album? De band speelt een vorm van folktronica die enerzijds vernuftig, maar ook meeslepend en poppy en toch onvoorspelbaar in elkaar steekt. Het eerder geroemde spel met stemmen, de sprookjesachtige, heldere toetsenpartijen en de weirde samples; alles valt op wonderlijke wijze samen tot één verbluffend caleidoscopisch geheel.”

Niet iedereen in de muziekwereld was positief. Zo was een kritiekpunt dat hun muziek nogal teveel van het goede, en daarom onluisterbaar was. Zo gaf de Amerikaanse site Pitchfork het album een 4.8. Afsluitend met: “But if this is what's getting tagged as an "innovative" success these days, then heaven help the weirdos.”

Eerder dit jaar nam 3voor12 een exclusieve sessie met de band op. Klik op onderstaande teaser om deze terug te kijken. 14 november staan zij in een uitverkochte Melkweg en 17 november staan zij in Paradiso als voorprogramma van Two Door Cinema Club. 11 juni speelden zij op dezelfde locatie en 3voor12 was hier bij om het optreden te filmen. Ook deze beelden zijn onderaan deze pagina terug te kijken.

De Mercury Prize is een jaarlijks terugkerende prijs voor het beste album van Britse en Ierse artiesten. Andere genomineerden dit jaar waren Ben Howard, The Maccabees, Jessie Ware, Field Music, Lianna La Havas, Michael Kiwanuka, Plan B, Richard Hawly, Roller Trio en Sam Lee. Vorig jaar mocht PJ Harvey de prijs in ontvangst nemen met haar plaat Let England Shake.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12