3voor12 draait (week 43): Allah-Las & Amsterdam Dance Event 2012 3voor12 draait (week 43): Allah-Las & Amsterdam Dance Event 2012

3voor12 Album van de Week is: The Coup - Sorry To Bother You

, Redactie 3voor12

3voor12 draait (week 43): Allah-Las & Amsterdam Dance Event 2012

3voor12 Album van de Week is: The Coup - Sorry To Bother You

Redactie 3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een toplijstje uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

Top 10:

1. Allah-Las - Allah-Las (album, V2)
"Sixtiespop met songkwaliteit voor alle tijden." (Menno Visser)
"Allah-Las uit California is zo'n zeldzame band die een heel eigen sound heeft én gewoonweg hele goede popliedjes schrijft." (Christiaan Walraven)
"In december spelen ze in ons land, onder meer op de nu al legendarische fuzzbox zondag tijdens Le Guess Who in Utrecht, met o.a. Ty Segall en DIIV." (Atze de Vrieze)
"Van jaren '60 rammelpop, of het nou uit dat tijdperk komt of gemaakt is door lui van nu, wil ik altijd mijn plateauzeaulen en minirokjes uit de kast halen."(Judith Laanen)
"En wat een High Fidelity situatie: de platenmagazijn jongens van Amoeba Records in Los Angeles besluiten 'het dan maar zelf te gaan doen'." (Roosmarijn Reijmer)
"Heerlijke sixties rock, met een lome Californische surf-feel." (Ingmar Griffioen)
"Lekker indie met sixties invloeden. Niet moeilijk doen als het makkelijk kan." (Niels de Haan)
2. Amsterdam Dance Event 2012
"Met drie fantastische avonden Club 3voor12 en vier geweldige nachten was ADE dit jaar meer dan geslaagd." (Christiaan Walraven)
"Ik heb met opzet de blockbuster route gekozen deze ADE.Die donkere techno-avond bij Dekmantel was voor mij het fraaie tegengeluid." (Atze de Vrieze)
3. Lukid - Lonely At The Top (Werk Disc/Ninja Tune/PIAS)
"Intelligente muziek die zeker niet gekunsteld voelt; integendeel. Warm en melancholisch juist." (Stephan van Peursem)
4. Kendrick Lamar – Good Kid, M.A.A.D. City (album, Interscope/Universal)
"Smooth sound, harde werkelijkheid. Met onder meer een twaalf minuten durend ghetto epos, maar ook met zwembaden vol sterke drank." (Atze de Vrieze)
5. Andy Stott - Numb (van album Luxury Problems)
"De man maakt een erg eigenzinnige vorm van minimale techno waarmee hij mikt op duistere en beklemmende sferen." (Laurence Tanamal)
6. Andy Burrows - Company (PIAS)
"Zijn eerste echte debuut als Andy Burrows is licht melancholisch en verdrietig, maar dat mag de pret van de rare jazzy-hooks in Maybe You niet drukken." (Judith Laanen)
7. Exitmusic - Passage (livebeelden)
"De band rondom zangeres Aleksa Palladino (actrice in Boardwalk Empire) maakt een zeer extatische vorm van dream pop."(Laurence Tanamal)
8. Staygold - Wallpaper
"Je kunt erop wachten dat dit aanstekelijke bass loopje binnen onafzienbare tijd onder vijftien reclame campagnes zit." (Roosmarijn Reijmer)
9. Ufomammut, live @EKKO, Utrecht, 19-10-12
"Loodzware mammoet-grooves en een alles overheersende gitzwarte repetitieve psychsludgefeel, waarop heel EKKO staat haar te slaan." (Ingmar Griffioen)
10. 3voor12 presenteert… Balthazar
"De band zong vaak vierstemmig. Hierdoor werden veel nummers erg melancholisch." (Niels de Haan)

Stephan van Peursem draait:

Godspeed You! Black Emperor - 'Alleujah! Don't Bend! Ascend! (Constellation/Konkurrent)
Godspeed is terug. En hoe! 'Alleujah! Don't Bend! Ascend! is donker, dreigend, opzwepend, melancholisch en euforisch. Geen lichte kost, maar dat hoeft ook niet als de blaadjes vallen. Heerlijke treurmuziek met zo nu en dan een lichtpuntje aan de horizon.
Lukid - Lonely At The Top (Werk Discs/Ninja Tune/PIAS)
Dwarse elektronische plaat van deze Britse producer. Flarden house worden in de mangel gegooid met tegendraadse beats en sfeervolle samples. Intelligente muziek die zeker niet gekunsteld voelt; integendeel. Warm en melancholisch juist.
Other Lives - Tamer Animals (Atoms For Peace Remix) (PIAS)
Remix van het jaar? Wie zal het zeggen... Zeker is dat Thom Yorke en co. deze Other Lives op zo'n manier hebben behandeld dat ik hem meerdere keren per dag wil draaien.

Menno Visser draait:

Roses Gabor - Stars (single, PIAS)
Futuristische arrenbie die klinkt als 2020, topproductie.
Allah-Las - Allah-Las (album, V2)
Sixtiespop met songkwaliteit voor alle tijden.
Sea + Air (live @ Paradiso bovenzaal, 24 oktober)
Duits/Grieks muzikaal echtpaar in tijden van de eurocrisis...daar begint het al. Humor, Dresden Dolls, een clavecimbel, you name it. Superleuke liveband die je echt moet zien in het voorprogramma van Case Mayfield.Tip voor de boeker van Motel Mozaique...

Laurence Tanamal draait:

Andy Stott - Numb (van album Luxury Problems, Modern Love)
Andy Stott is een artiest die ik al een tijdje volg. De man maakt een erg eigenzinnige vorm van minimale techno waarmee hij mikt op duistere en beklemmende sferen. De dub-bassen die hij door zijn muziek verweeft brengen een hypnotiserend effect teweeg. Hij komt nu met een nieuwe plaat, Luxury Problems genaamd, wat ik nu al een van zijn beste werken durf te noemen.
Tim Hecker & Daniel Lopatin - Instrumental Tourist (Software Records)

Wat krijg je als je een van de beste drone/noise-artiesten van het moment (Tim Hecker) samen laat werken met Daniel Lopatin Oneohtrix Point Never (Daniel Lopatin), een hedendaagse vernieuwer binnen dit genre? Een sonische brei aan langzaam voortslepende drones, modern-klassieke invloeden en op het moment zulke harde glitches dat het lijkt alsof je muziekspeler vastslaat. Enorm krachtige plaat.
Exitmusic - Passage (livebeelden)

Tijdens het samenstellen van de top tien tips voor London Calling begon ik de kriebels wel te voelen. Een van de leukste ontdekkingen waar ik naar uit zie is Exitmusic. De band rondom zangeres Aleksa Palladino (actrice in Boardwalk Empire) maakt een zeer extatische vorm van dream pop. Haar maniakaal vibrerende stem werkt pulserend en vormt soms een zware aanval op de emoties.

Christiaan Walraven draait

Amsterdam Dance Event 2012
Wat een lang weekend, maar wat vloog het weer snel voorbij. Met drie fantastische avonden Club 3voor12 en vier geweldige nachten was ADE dit jaar meer dan geslaagd. Hoogtepunten te over. Ik heb nu al weer zin in volgend jaar, al ben ik blij dat we nog 51 weken hebben om uit te rusten...
Balthazar - Rats (PIAS)
Geweldige tweede plaat van onze zuiderburen Balthazar. Helaas moest ik 3voor12 Presenteert Balthazar donderdag overslaan, maar ik kan mij niet anders voorstellen dan dat het geweldig was.
Allah-Las - Allah-Las (V2)
Allah-Las uit California is zo'n zeldzame band die een heel eigen sound heeft én gewoonweg hele goede popliedjes schrijft. Een gouden combinatie. Horen is geloven, staat hier op repeat!

Atze de Vrieze draait:

Kendrick Lamar – Good Kid, M.A.A.D. City (album, Interscope/Universal)
Rapper Kendrick Lamar komt met een 2012 update van de Compton sound (inclusief Dr Dre). Smooth sound, harde werkelijkheid. Met onder meer een twaalf minuten durend ghetto epos, maar ook met zwembaden vol sterke drank. Een heel eigen geluid, een bijzondere flow, en verhalen die je wilt horen. Meer heb je niet nodig op een hiphopalbum.
Amsterdam Dance Event 2012
Ik heb met opzet de blockbuster route gekozen deze ADE. Afrojack met zijn VIP-decks in Paradiso, Chuckie met de meest ambitieuze avond in zijn carrière en hardstyle held Headhunterz die hand in hand met Q-Dance een monsterlijke professionele productie neerzette. Heel indrukwekkend. Die donkere techno-avond bij Dekmantel was voor mij het fraaie tegengeluid.
Allah-Las – Allah-Las (album, V2)
Aangenaam retro sixtiespop bandje uit San Francisco. In december spelen ze in ons land, onder meer op de nu al legendarische fuzzbox zondag tijdens Le Guess Who in Utrecht, met o.a. Ty Segall en DIIV. Goed vertrektpunt is de uitstekende single Tell Me (What’s On Your Mind), een nugget in de traditie van The Seeds en The Kinks.

Judith Laanen draait:

Allah-Las - Allah-Las (V2)
Van jaren '60 rammelpop, of het nou uit dat tijdperk komt of gemaakt is door lui van nu, wil ik altijd mijn plateauzeaulen en minirokjes uit de kast halen. En ja, dat is een goed teken. Ohja: 'I think I've found a girl to replace you'. Sterke tekst, kan zo op een tegeltje.
Andy Burrows - Company (PIAS)

De voormalig drummer van Razorlight mag nou niet meer het label 'voormalig drummer van Razorlight' opgeplakt krijgen, zeker als je jezelf kunt bewijzen met Editors-frontman Tom Smith, waarmee hij onder de naam Smith & Burrows vorig jaar een prachtige kerstplaat maakte. Zijn eerste echte debuut als Andy Burrows is licht melancholisch en verdrietig, maar dat mag de pret van de rare jazzy-hooks in Maybe You niet drukken. If I Had A Heart en Because I Know That I Can zijn de sterkste nummers.
Cody Chesnutt - Landing On A Hundred (One Little Indian/Konkurrent)

Chesnutt is de man achter het nummer The Seed, dat in de bewerking van The Roots een gigantische hit werd. Zijn nieuwe album is een must voor het soulfähige oor. Niks meer aan doen.

Roosmarijn Reijmer draait:

Staygold - Wallpaper
Staygold is een Zweeds duo en bestaat uit Carl Löf en Måns Glaeser. Ze maken al een poosje muziek die loopt van dance tot hiphop tot funk en ver daarbuiten. Je kunt erop wachten dat dit aanstekelijke bass loopje binnen onafzienbare tijd onder vijftien reclame campagnes zit.
Allah-Las - Allah-Las (V2)
Leukste album op de luisterpaal van dit moment. En wat een High Fidelity situatie: de platenmagazijn jongens van Amoeba Records in Los Angeles besluiten 'het dan maar zelf te gaan doen'. Terug naar de 60 psychedelische pop van de summer of love!
Major Lazer - Jah No Partial
Gebouwd op een sample van Johnny Osbourne's 'Mr Marshall' is dit de vooruitgeschoven post van het Major Lazer album dat volgende maand uit komt. Het is een rammer in het verlengde van 'Original Don'. De ochtend na het Amsterdam Dance Event dat ik deze voor het eerst opzette, was de kater direct verdwenen.

Ingmar Griffioen draait:

Ufomammut, live @EKKO, Utrecht, 19-10-12
Ufomammut staat voor vrijwel instrumentale zware stoner, drones en psychmetal. Loodzware mammoet-grooves en een alles overheersende gitzwarte repetitieve psychsludgefeel, waarop heel EKKO staat haar te slaan. De Italianen behoren dan ook tot de Europese top en speelden Roadburn al meerdere keren plat. De verwante Malleus-crew zorgt daarbij voor artwork om van te smullen, zodat de merch-tafel bereiken nog de grootste uitdaging was.
Allah-Las - Allah-Las (album, V2 Records)
Heerlijke sixties rock, met een lome Californische surf-feel. Ergens tussen The Stones, The Animals, maar ook in de geest van de instrumentaal surfende Treble Spankers en de nonchalant rommelende Black Lips acteren de Allah-Las uit LA. Plaat plakt met elke draaibeurt vaster in de geest, vrij geniale bandnaam ook en 2 december in Nederland te zien op het fijne Utrechtse Le Guess Who? festival.
Moon Duo, live @EKKO, Utrecht, 21-10-12
Niet gek: tussen de ADE-gekte nog een stuk Popronde Utrecht en twee concerten in EKKO meegepikt. Volle bak daar zondag voor Moon Duo, een band die nadrukkelijk in het spoor van Wooden Shjips zit. Logisch ook aangezien Ripley Johnson ook in die Canadese psychrock-outfit zingt en gitaart. Moon Duo is elektronischer en mag er zeker ook zijn. Toffe trip met psychedelische visuals, al had de elektronica best wat stuwender gemogen en heeft Johnsons vriendin niet de ideale tweede stem.

Niels de Haan draait:

Club 3voor12 ADE
Vorig weekend organiseerde 3voor12 3 avonden op het Amsterdam Dance Event. De line-up bestond uit een aantal dj’s, maar ook uit live acts. Wat ik erg goed vond was Skip & Die op vrijdag. Zij maakte er een goed feestje van.
3voor12 presenteert…Balthazar
Op donderdag 25 oktober speelde Balthazar in Desmet Studio’s in Amsterdam. Het was echt een goede show. Ik had deze band nog nooit eerder gezien, daardoor was ik erg benieuwd. De band zong vaak vierstemmig. Hierdoor werden veel nummers erg melancholisch. Zeker voor herhaling vatbaar.
Allah-Las - Allah-Las (V2)
Afgelopen week is het nieuwe album van Allah-Las op de luisterpaal gekomen. Lekker indie met sixties invloeden. Niet moeilijk doen als het makkelijk kan. De nummers zijn lekker catchy met toffe gitaarrifjes.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12