Directievoorzitter Buma krijgt halve ton bonus, kosten sterk omhoog

Kees Verhoeven (D66): “Prestaties eerder reden voor verscherpt toezicht”

Atze de Vrieze ,

Directievoorzitter Hein van der Ree van Buma/Stemra kreeg over het jaar 2011 een salaris van 304.000 euro toegekend. Dat blijkt uit het jaarverslag, dat deze week aan de leden verstuurd is. Bovenop zijn salaris werd voor 53.000 euro aan pensioen opgebouwd en kreeg hij een bonus van 52.000 euro. Eerder was al bekend dat directeur juridische zaken Cees van Rij 700.000 euro meekreeg bij zijn vertrek, waarvan de reden nog altijd onduidelijk is. De uitkering aan leden is met 114,1 miljoen euro min of meer gelijk gebleven aan 2010.

Een jaar geleden ontstond grote ophef toen Buma/Stemra voor het eerst de salarissen van de directie bekend maakte. Die bleken ruim boven de Balkenendenorm te liggen. Onacceptabel, vonden onder meer diverse politici. D66 Kamerlid Kees Verhoeven reageert ook nu kritisch. “D66 vindt de prestaties van Buma/Stemra eerder reden voor verscherpt toezicht”, twittert hij. De partij heeft zich af vaker kritisch uitgelaten over het gebrek aan transparantie. Ook Erwin Angad-Gaur van artiestenbond Ntb is ontevreden. “Bonussen bij rechtenorganisaties zijn sowieso af te keuren, maar een halve ton voor een rampzalig jaar is bizar.”

Met ‘een rampzalig jaar’ doelt Angad-Gaur niet alleen op de negatieve publiciteit, onder meer rond songschrijver Rob Bolland en componist Melchior Schoenmakers. Uit het jaarverslag blijkt ook dat de kosten van de organisatie flink gestegen zijn, met maar liefst 19%. Dat is onder meer te wijten aan gestegen personeelskosten (inclusief de hoge afscheidspremie van Cees van Rij) en aan de vernieuwing van het huurcontract van het grote pand in Hoofddorp. Ondertussen werd juist geld bespaard door bepaalde back-office-activiteiten te verplaatsen van Praag naar lage-lonen-land India.

De inkomsten van Stemra (mechanisch recht) lopen intussen al jaren terug, dankzij de teruglopende verkoop van fysiek product. Buma/Stemra waarschuwt dat de inkomsten van auteurs onder druk komen te staan als de wet verscherpt toezicht auteursrecht aangenomen wordt. Die wet moet de vrijheid van auteursrechtenorganisaties om te beleggen beperken. “Duidelijk is dat ons prudente beleggingsbeleid de rechthebbenden bepaald geen windeieren heeft gelegd. Over de afgelopen twaalf jaar leverde dat cumulatief bijna 42 miljoen euro meer op dan wanneer niet belegd was.” De politiek besloot de beleggingsmogelijkheden te beperken toen Buma/Stemra tijdens de beurscrisis in 2008 vele miljoenen verlies leed.

16 mei wordt het jaarverslag besproken in de Algemene Ledenvergadering. Dan wordt ook het nieuwe bestuur gekozen. 3voor12 liet woensdag zien hoe zich een stoelendans ontspint rond de invulling van het nieuwe, sterk verkleinde bestuur.