3voor12 Draait (week 19): Fresku, Devin en Beach House 3voor12 Draait (week 19): Fresku, Devin en Beach House

De favorieten van de redactie

, Atze de Vrieze

3voor12 Draait (week 19): Fresku, Devin en Beach House

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

3voor12 draait

Luister 3voor12 draait op podcast en Spotify. 3voor12 is ook te vinden op Last.fm en Twitter.

3voor12 Single van de Week
AWOLNATION - Sail (EMI)

3voor12 Album van de Week
Fresku - Maskerade (TopNotch)

3FM Megahit
The Shins - No Way Down (Sony)

3FM Album van de Week
Of Monsters And Men - My Head Is An Animal (Universal)


De top 10:

1. Fresku - Maskerade (TopNotch)
"Hedde drugs op? van Fresku en Theo Maassen werd het anthem van deze week" (Willem van Zeeland)
"Zo knap, zo grappig en tegelijkertijd zo pijnlijk." (Erik Zwennes)
"Wat een persoonlijke, slimme verzameling tracks" (Silvy Broeren)
"Bijzonder, goed en voor ook zeer vermakelijk" (Stephan van Peursem)

2. Devin - You're Mine (single, No Evil/Rough Trade)
"Echo's van zowel de Arctic Monkeys, Libertines als de Buzzcocks en de Sex Pistols" (Roosmarijn Reijmer)
"Het liedje dat The Strokes op hun laatste album weigerden te maken" (Atze de Vrieze)
"Heerlijk uptempo garagepop en rock met een en flinke vetkuif uit het verleden" (Stephan van Peursem)

3. Beach House - Bloom (Bella Union/CoOp/V2)
"Een album vol melancholie en de mysterieuze, dromerige sfeer die Beach House groot heeft gemaakt" (Stephan van Peursem)
"Ben er nog niet helemaal uit, maar misschien vind ik dit album nog wel beter dan hun vorige." (Willem van Zeeland)

4. Passion Pit - Take A Walk (single, Columbia US)
"Wat een fantastische dancepop single!" (Menno Visser)
"Smaakt naar meer. Veel meer." (Roosmarijn Reijmer)

5. Animal Collective - Honeycomb (single, Domino)
"De nieuwe Animal Collective single is een ode aan het leven" (Atze de Vrieze)

6. Marley (film)
"Indrukwekkende film met onvergetelijke beelden van een van de beste popartiesten die de wereld ooit heeft gekend" (Willem van Zeeland)

7. Icona Pop - I Love It (single, Mercury SWE)
"Kiddy, maar wat een ontzettend leuke #hit voor de zomer. Luv it" (Menno Visser)

8. A$AP Rocky - Goldie / Spaceghostprrp - The Black God (videos)
"Productioneel, qua beeldtaal en postmoderne luxe gebeurt het gewoon in rapmuziek" (Erik Zwennes)

9. 3voor12 presenteert... Drive Like Maria (do 10 mei - Desmet, Amsterdam)
"Stevige show, mooie nieuwe songs en direct na het optreden zelf achter de merchandiser!" (Reinier Bruijne)

10. Fink Meets RCO, live @ Concertgebouw 29 april 2012
"Vol verwachting klopte mijn hart in het Concertgebouw" (Silvy Broeren)De lijstjes:

MENNO VISSER DRAAIT:

Passion Pit - Take A Walk (single, Columbia US)
Zowaar dan opeens vette concurrentie voor Foster The People...wat een fantastische dancepop single! Hiermede is het geloof in de popmuziek weer hersteld.

Icona Pop - I Love It (single, Mercury SWE)
Kiddy, maar wat een ontzettend leuke #hit voor de zomer. Luv it.

M83 - Reunion (single, Naive/PIAS)
Ey Ey Ey, ohoo, ohoo. Zomerfestivalsmeebruller.


ROOSMARIJN REIJMER DRAAIT:

Passion Pit - Take A Walk
Amerikaanse singer songwriter Michael Angelakos begint te klieren met electronica op zn laptop en blijkt daarin veel succesvoller dan met zn gitaar. Dat is in het kort het verhaal van Passion Pit. Tweede studio album komt deze zomer uit en Take A Walk is daarvan het voorproefje. Smaakt naar meer. Veel meer.

Libary Voices - Generation Handclap (live @ 3fm)
Bezoek in de studio van 3FM deze week: Library Voices. Tien blije Canadezen die voor hun lol hun album op hebben genomen op het koudste plekje van Canada: "Want we dachten: zonnige muziek op zo'n koude plek maken: dan moet het wel heel erg blij worden." Dat is gelukt.

Devin - You're Mine
Echo's van zowel de Arctic Monkeys, Libertines als de Buzzcocks en de Sex Pistols, gemaakt door 1 man uit Brooklyn New York die eruit ziet als een crooner. Staat 15 mei in de bovenzaal van Paradiso. I Predict A Riot.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Animal Collective - Honeycomb (single, Domino)
De nieuwe Animal Collective single is een ode aan het leven. Voor de dagen dat je met tegenzin uit bed stap en liever het bijltje erbij neergooit. Na die vage Record Store Day museumplaat is dit weer een briljant popliedje. Uiteraard zo ongrijpbaar en grillig als je van Animal Collective mag verwachten, maar dat zit hem veel meer in de productie dan in de structuur. En dan nu allemaal uit volle borst: LIFE!

Lazer Sword - Memory (album, Monkeytown/NEWS)
Ze zijn lekker bezig met hun label, die jongens van Modeselektor. Eerst brachten ze al Siriusmo, nu het nieuwe album van duo Lazer Sword. Een frivole, spannende plaat. Op het snijvlak van bass en techno, met steeds frisse invalshoeken.

Devin - You're Mine (single, No Evil/Rough Trade)
Qua uiterlijk zou ie zomaar in een remake van Grease kunnen spelen, maar zijn single klinkt als het liedje dat The Strokes op hun laatste album weigerden te maken. Lekker rechtdoor, met herkenbare akkoorden en net genoeg overstuurd. Verdient het een hit te worden.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Devin - Romancing (No Evil/Rough Trade)
Heerlijk uptempo garagepop en rock met een en flinke vetkuif uit het verleden. De Strokes meet Jerry Lee Lewis of zoiets, met veel energie. Staan gewoon een aantal hitje op, waaronder de door collega's Roosmarijn en Atze geprezen single "You're Mine". Binnenkort live in den lande. Gaat dat zien!

Fresku - Maskerade (Top Notch/Universal)
De afgelopen weken al meerdere keren hardop lachend in de trein gezeten met dit album op de koptelefoon. Frisse beats en een rapper die zich om beurten totaal niet serieus neemt, dan weer heel erg open op stelt, om weer de draak met zichzelf te steken, om daarna juist weer heel er serieus te zijn. Bijzonder, goed en voor ook zeer vermakelijk.

Beach House - Bloom (Bella Union/CoOp/V2)
Niks nieuws onder de zon op deze nieuwe Beach House plaat. Normaal gesproken vind ik dat saai en storen, maar gek genoeg voelt het nu meer als een warm bad. Een album vol melancholie en de mysterieuze, dromerige sfeer die Beach House groot heeft gemaakt. Of ze hiermee en volgende stap zetten: ik denk het niet. Volgens mij vinden ze dat zelf ook helemaal niet erg.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Marley (film)
Indrukwekkende film met onvergetelijke beelden van een van de beste popartiesten die de wereld ooit heeft gekend. Als hij nog had geleefd, was hij waarschijnlijk een figuur van Springsteen-achtige statuur. Marley draait nu in elf Nederlandse  bioscopen, een absolute must-see.

Fresku - Maskerade (album)
"Hedde druk sop?" van Fresku en Theo Maassen werd het anthem van deze week, een handje geholpen door de Eindhovense politie die invallen deed op zoek naar hard drugs, precies op de dag van de release van het album Maskerade van hun plaatsgenoot, de rapper Fresku. Fresku is een fenomeen en Maskerade is een grappige, eerlijke en steeds weer verrassende plaat geworden.

Beach House - Bloom (album)
Ben er nog niet helemaal uit, maar misschien vind ik dit album nog wel beter dan hun vorige. Jammer dat ze precies tegelijk met Pinkpop in Nederland spelen, want op basis van dit materiaal valt te hopen dat ze ook live flink gegroeid zijn.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Fresku - Maskerade (album, Top Notch/Universal)
Ik weet haast niet te beginnen met een ode aan dit album. Laat ik er ter illustratie eens 1 track uitpakken. In Sitcom is het de Eindhovenaar gelukt leedvermaak en platvermaak op een bitterzoete wijze aan elkaar te knopen. Zo knap, zo grappig en tegelijkertijd zo pijnlijk. Dit is hoge school rap.

R. Kelly - Its On ft. DJ Khaled & Ace Hood? (single/video)
Ja, jeutje. Hoe leg je iemand uit deze link aan te klikken en onbevooroordeeld ruim vier minuten onder te dompelen in deze heerlijkheid. Of onbevooroordeeld, eigenlijk zou de naam R. Kelly je helemaal wild moeten maken van enthousiasme. Maar mocht je een hater zijn: luister naar wat Kells met deze productie doet, hoe fucking goed het refrein in elkaar zit en hoe knap het gezongen is. Wat een track, hitje hoor. Na Diplo X Usher weer een track die zo'n honderd maal op repeat gaat alhier.

A$AP Rocky - Goldie / Spaceghostprrp - The Black God (video's)
Productioneel, qua beeldtaal en postmoderne luxe gebeurt het gewoon in rapmuziek. Beiden op eigen manier, aan elkaar gelieerd, hartstikke jong en inspirerend fris. Muzikaal is veel nieuwerwetse hiphop helemaal niet meer zo van de grote gebaren, maar gebeurt veel moois in de details en vele laagjes. Denk ook aan de instrumentale plaat van Clams Casino van vorig jaar. De ontwikkelingen gaan snel, maar wegwerpmuziek of verlies aan waarde? Absoluut niet. In korte tijd ontstaat er bij deze tieners en jonge twintigers juist enorm veel toegevoegde waarde. Tijd voor die Nederlandse liveshows, gelukkig staan die al op het program. Jammer dat ik dan in het buitenland zit.


REINIER BRUIJNE DRAAIT:

3voor12 presenteert... Drive Like Maria (do 10 mei - Desmet, Amsterdam)

Een (stoner)rockband zoals het hoort: stevige show, mooie nieuwe songs en direct na het optreden zelf achter de merchandise! Maandagavond op 3FM, dinsdagavond 2200u een uur lang op Cultura24.

Alabama Shakes (di 1 mei - Bitterzoet, Amsterdam)
Net als de cd, wordt ook dit intieme exclusieve optreden steeds beter als je 'm vaker ziet. Bijzondere sound, sterke songs en goed op elkaar ingespeelde muzikanten. Hopelijk snel toestemming voor publicatie.

Django Django (Motel Mozaique 2012)
Wat een verrassend nieuw geluid! Fris & opzwepend. Sessie op Motel Mozaique belooft veel goeds voor Into The Great Wide Open.


SILVY BROEREN DRAAIT:

Fresku - Maskerade (TopNotch)

Woorden schieten te kort, laat dat maar aan Fresku over, wat een persoonlijke, slimme verzameling tracks, dit album is een klassieker. Fresku is Classic met een grote C.

THEESatisfaction - awE naturalE (Sub Pop/Konkurrent)
Nu het dak van mijn auto er weer af mag, dan ook typische autotunes hier. Of nee, typisch dat zijn deze Stasia Irons en Catherine Harris-White uit Seattle niet, in hun stroom aan woorden en muziek. Ze schoppen tegen klassieke soul, funk, hiphop en r&b conventies aan. Ze brengen me in de war met gekke ritmes en toch heeft het oldskool feel. Probeer het!

Fink Meets RCO, live @ Concertgebouw 29 april 2012

Vol verwachting klopte mijn hart in het Concertgebouw. Vooral daar waar het concertgebouworkest donkere stuwende lage tonen toevoegde aan de verstilde slepende songs van Fink, greep het me bij de keel. Ik zat tussen de familie en vrienden van de band. Dat gaf een extra lading omdat ze zo vol enthousiasme en trots naar hun mannen joelden.
Zoals bij Yesterday Was Hard On All Of Us.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

Bonde Do Role - Kilo (Maddecent)
Het Braziliaanse Bonde Do Role gaat deze zomer komen met hun tweede album. Het eerste album dateert alweer van een aantal jaar geleden toen er een ware hype was rond Braziliaanse electro bands CSS en anderen. Het eerste nummer is nu los en het is niets nieuws onder de zon maar dat maakt natuurlijk niets uit als je hem hoort deze zomer op een kek festival! Nu de zon nog niet echt wil komen, bekijk vooral de clip met veel vrouwen, zomers fruit en een hoofdrol voor Diplo.

Coachella festival 2012
Het is alweer bijna een maand geleden maar ik draai nog dagelijks muziek van Coachella, wat een briljant festival was het! Met vooral de zaterdag de beste line up die ik denk ik ooit op een avond gezien heb in willekeurige volgorde St.Vincent, Feist, Flying Lotus, Bon Iver, The Shins, SBTRKT en Radiohead (en dan moest ik ASAP Rocky nog missen...) En een dag later natuurlijk Snoop Dogg & Dr. Dre met de hologram en Modeselektor waar plotseling Thom Yorke op het podium opdook. Bekijk even de video voor het uitzicht... Dan weet je zeker dat je daar volgend jaar ook wilt zijn!

London Calling 2012, Paradiso Amsterdam 18 & 19 mei
Volgende week is het weer tijd voor een London Calling editie. Voor mij een van de leukste festival van het jaar. Afgelopen week deden we een prijsvraag met de vraag hoeveel artiesten die in het verleden op London Calling hadden gestaan dit jaar geboekt zijn voor Pinkpop en Lowlands, dat waren er bij elkaar dus 9. Voor mij het bewijs dat de mensen achter London Calling altijd wel een neusje hebben voor the next big thing. Voor deze editie zet ik m'n geld op Oberhofer, Grimes en King Krule. Luister alvast in met de sampler op de luisterpaal zodat je volgende week voorbereid de Paradiso binnenwandelt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12