3FM en 3voor12 op SXSW 2012

Vijf dagen nieuwe muziek in Austin, Texas

Atze de Vrieze ,

3FM trekt dit jaar voor het eerst naar het immense Amerikaanse festival, om de contouren van het Nederlandse festival vast te zien ontstaan. DJ's Roosmarijn Reijmer (VPRO 3voor12), Tomas Delsing (VPRO Dansen Met Delsing) en Michiel Veenstra (NTR Met Michiel) zenden drie dagen lang uit vanuit de tijdelijke hoofdstad van de Amerikaanse muziekwereld. 3voor12 doet uitgebreid verslag online.

Zaterdag 19 maart 2011: Austin, Texas wordt overlopen door feestgangers. Het is ook 's avonds laat nog een graad of zeventien, en hoofdstraat 6th Street stroomt vol met studenten en ordinaire types, soms allebei. Ze komen nog eens bovenop de duizenden (internationale) bezoekers van het SXSW festival, dat aan zijn laatste dag begint. Er heerst een broeierige sfeer, niet alleen door het weer, maar zeker ook door de geruchten.

Kanye West - de grote rapper Kanye West - speelt vanavond in een oude elektriciteitscentrale. Gratis. Al vanaf een uur of zes staan er rijen voor de deur, terwijl de rapper pas op zijn vroegst om half twee het podium op zal komen. Lady Gaga zou gesignaleerd zijn op het feestje van de beroemde society blogger Perez Hilton. Feit is in elk geval dat punkduo Death From Above 1979 een verrassingsoptreden geeft onder een partytent in een achtertuintje. Het is er zo druk dat de politie te paard het optreden beëindigt. En in een klein café op 6th Street brengt rapper Snoop Dogg met al zijn beroemde vrienden een ode aan zijn overleden maat Nate Dogg.

Het is sterrendag op SXSW. En tussendoor proberen honderden onbekende talenten hun naam te vestigen. Want dat is waar SXSW eigenlijk om draait. Meer dan duizend bands spelen in vier dagen in de zalen en zaaltjes van Austin. Ze spelen in fraaie openluchttheaters, in het voorportaal van bbq-restaurants, in parken, in motorbars, aan de oever van de rivier, werkelijk overal. Carrières raken niet zelden in een stroomversnelling door een of meer goede optredens op SXSW. Vorig jaar waren het acts als Odd Future, The Naked and Famous, Fitz and the Tantrums en The Vaccines die zichzelf goed genoeg lieten zien om vervolgens overal in de wereld uitgenodigd te worden.

Wie zijn de helden van dit jaar? We gaan het zien. De keuze is groot, met onder meer Django Django, Alabama Shakes, Michael Kiwanuka, Of Monsters And Men, Adrian Younge, Miike Snow, Schoolboy Q, Bear In Heaven en Ava Luna. Daarnaast grote jongens als Jay-Z, Bruce Springsteen, The Shins en Santigold. Uit Nederland zijn DJ Chuckie, I am Oak, Nobody Beats The Drum, Dope D.O.D., Mason, Laidback Luke en Munchi aanwezig in Texas.

Wat, wanneer, hoe laat?

SXSW op 3FM met Roosmarijn Reijmer en Michiel Veenstra:
Woensdag 14 maart: 19:00-01:00
Donderdag 15 maart: 19:00-01:00
Zaterdag 17 maart: 20:00-22:00 en 02:00-06:00 (Dansen Met Delsing, met Tomas Delsing)
Live vanuit het Austin Convention Centre, met onder voorbehoud live muziek van o.a. Michael Kiwanuka, Alabama Shakes, HoneyHoney en Santigold en diverse gasten in de studio.

SXSW op 3voor12:
http://sxsw.vpro.nl/2012

SXSW op TV:
3 On Stage: 5 mei, exacte uitzendtijd nog niet bekend.