Risskant is makkelijk te snappen, maar moeilijk te begrijpen Risskant is makkelijk te snappen, maar moeilijk te begrijpen

Releaseparty nieuw album van Risskant en producer Benzie morgen, album nu op Luisterpaal

, Sjoerd Huismans

Risskant is makkelijk te snappen, maar moeilijk te begrijpen

Releaseparty nieuw album van Risskant en producer Benzie morgen, album nu op Luisterpaal

Sjoerd Huismans ,

Het nieuwe album van Risskant en Benzie, getiteld ‘Makkelijk, te snappen, Moeilijk, te begrijpen. #mtsmtb’ is nu te beluisteren op de Luisterpaal. ‘Ik ben altijd in een bitch en lul niet eens over sex’ rapt hij in titeltrack MTSMTB. Waarover wel? “Ik probeer hiphop te maken met een boodschap. Soms lijken de dingen makkelijk, maar om ze te begrijpen is meer moeite nodig.” Morgen brengt Risskant het album in eigen beheer uit met een release party in het Dolhuis te Dordrecht.

De Dordtse rapper Risskant, in het dagelijks leven bekendstaand als Riss Rissema, bracht eerder vier solo-albums uit. Met de laatste, Wat Gaat Het Worden, vond hij een groter publiek. Al zijn albums, inclusief de laatste bracht hij op zijn eigen label Docter Ritme uit. De Brabantse producer Benzie produceerde eerder al losse tracks voor Risskant, maar dit is de eerste keer dat hij de productie voor een compleet album van de rapper verzorgde. “Ik vind het tegenwoordig fijn om het hele album met één producer te maken”, zegt Rissema. “Dan hoef je niet het hele land af. Benzie ken ik al een hele tijd, ik vond het wel een keer tijd een heel album met beats van hem te maken.”

De muzikale beats van Benzie waarover Risskant zijn raps spit, vallen op aan het album. “Meestal kwam ik met het idee, en dan arrangeerde hij het af”, zegt Rissema. “Ik heb deze keer echt moeite gedaan om het zo muzikaal mogelijk te maken. Voor sommige tracks heb ik bijvoorbeeld een saxofonist, gitarist en zangeres erbij gehaald om mee te werken.” De rapper stelt dat hij hiphop met een boodschap wil maken. Geen bitches, doekoe of snelle auto’s voor Risskant qua thema’s. “Het zijn eigenlijk vooral gevoelens, of situaties die ik meemaak waarover ik het heb in mijn muziek”, zegt hij. “De tracks gaan over mijn bagage, de levenservaringen die ik over wil brengen op de mensen.”

Deze ambitie komt ook terug in de titel: Makkelijk, te snappen, Moeilijk, te begrijpen. #mtsmtb. “Het is ontstaan uit een woordspeling”, zegt Rissema. “Het gebeurde toen ik in gesprek was met een vriend, en dacht: dat is vet om als albumtitel te gebruiken.” De Dordtenaar vindt snappen iets anders dan begrijpen: “Mensen denken snel dat ze iets snappen, als het makkelijk lijkt. Maar echt begrijpen is iets anders, daarvoor moet je moeite doen. Dat kan voor van alles gelden, bijvoorbeeld mijn raps. Toch staat niet elke track op het nieuwe album vol met boodschappen. “Dat zou te veel van het goede worden voor de luisteraar”, denkt Rissema. “Ik moet ook aan live optredens en radio airplay denken, dat soort dingen. Dus staan er ook een paar feest-achtige tracks met een zomervibe op, zoals Gaat nu los met skit.” Deze diversiteit is volgens de rapper een van de sterke kanten aan het album: “Het is heel variabel, maar toch een geheel.”

Het album komt morgen uit. Middels een release party in Dolhuis, in Rissema’s thuisbasis Dordrecht, wordt dit gevierd. “Het wordt één groot feest”, aldus Rissema. “Mensen kunnen een heel toffe avond verwachten, met de dosis hiphop die daarbij hoort.” Veel rappers uit de regio treden op: zo maken Evi de Schurk, Jr, Stee en Izz, Kees Fluks, De deense dog, Kaascouse en Snipedelic & Mex hun opwachting. “Aan het eind van de avond doen we een dikke track met zijn allen, om het goed af te sluiten. Mensen kunnen een toffe party verwachten.” Rissema wil de komende tijd vooral zijn plaat veel promoten: “Ik moet mijn product aan de man brengen. Dus voorlopig richt ik me op optredens, daarnaast komen er video’s uit voor bepaalde tracks. Ik wil de plaat de shine geven die hij verdient.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12