Hollandse Nieuwe van de Maand: Dope D.O.D. Hollandse Nieuwe van de Maand: Dope D.O.D.

"Wenen was echt dope, mensen gingen kapot los"

, Ingmar Griffioen

Hollandse Nieuwe van de Maand: Dope D.O.D.

"Wenen was echt dope, mensen gingen kapot los"

Ingmar Griffioen ,

Iedere maand kiest 3voor12 de Hollandse Nieuwe van de maand. Welke artiest van eigen bodem maakt indruk, van welk album wordt het meest verwacht? De derde band die we dit jaar kiezen is Dope D.O.D. De Groningse groep maakt een soort hardcore horrorhiphop over dubstep en hiphop-beats. Het kwartet bestaat uit de vocale troefkaarten Skits Vicious, Dopey Rotten en Jay Reaper en dj/producer Dr. Diggles. Limp Bizkit-frontman Fred Durst is fan en nam de groep mee op zijn Europese tournee, waarna ze nog een US-tour met KoRn deden. Inmiddels zijn de Groningers meer in het buitenland te vinden en staan in maart showcasefestivals SXSW in Texas en de Canadian Music Week in Toronto op de agenda. 3voor12 belde ze uit bed in Wenen om het goede nieuws te vertellen.

Eurosonic, Noorderslag, SXSW en Canadian Music Week

Een jaar geleden stond het trio op de vijftiende Hollandse Nieuwe sampler en in die twaalf maanden hebben ze grote stappen weten te zetten. Begin 2011 brak Dope D.O.D. internationaal door met de ruim 5 miljoen keer bekeken clip van What Happened. In mei dat jaar smeedden ze het ijzer met de Evil EP en in november volgde debuutalbum Branded. In januari stond de groep zowel op Eurosonic als op Noorderslag, waar 3voor12 een 3 On Stage sessie met ze opnam. Noorderslag heeft ze geen windeieren gelegd, erkent Dopey Rotten. "Dat heeft wel wat extra deuren geopend. Over twee weken gaan we naar de Verenigde Staten om op SXSW te spelen. En als we er dan toch zijn, pakken we meteen ook New York en Canada mee. Daar spelen we in Toronto op de Canadian Music Week."

Dope D.O.D. op Noorderslag met links Dopey Rotten

Dope D.O.D. op Noorderslag met links Dopey Rotten

Dat ze inmiddels meer tijd buiten Nederland doorbrengen is een feit, maar zeker geen last. "We zijn ook bekender in het buitenland. Hoewel het de laatste tijd in Nederland ook wat harder gaat met de boekingen." Behoorlijk hard zelfs, maar dat de agenda tot half juni al ram- en ramvol zit vinden ze evenmin vervelend. "Dat is een fokking goede zaak, ik had het niet anders willen zien", reageert Dopey Rotten beslist. Weken lang onafgebroken touren kan soms zwaar zijn, geeft de Groningse rapper toe. "Maar dan heb je weer zo'n goede avond als gister in Wenen achter de rug. Dat was echt dope, we speelden van 3 tot 4 uur en de mensen gingen kapot los." De groep wordt volgens Rotten vaker voor dergelijke tijden geboekt op elektronische feesten. "Dan mogen wij later op de avond de boel kapot maken."

Tournee of geen tournee: ondertussen werkt Dope D.O.D. al wel hard aan het tweede album. "Dat moet ergens tussendoor of on the road. We schrijven allemaal afzonderlijk of gaan juist met z'n drieën zitten om één bepaald nummer te schrijven. Thuis nemen we het dan op." De groep heeft zichzelf wel een deadline gesteld voor de opvolger van Branded. "Het zou begin ergens begin volgend jaar uit moeten komen." De liefhebbers hoeven volgens Dopey Rotten geen koerswijziging te vrezen, Dope D.O.D. is niet van plan de mainstream op te zoeken. "Het zal toch wel een echte Dope D.O.D. plaat worden. Je hoeft niet te verwachten dat we muzikaal gezien 360 graden draaien."

Heeft Dope D.O.D. zich nog doelen gesteld voor dit jaar? Dopey Rotten: "We willen gewoon lekker door knallen, er komt nu van alle kanten wel iets om de hoek. Druk ja, maar erg tof." Zondag vertrekken de Groningers weer naar Nederland, waar ze komende week in de Victorie in Alkmaar en Hedon, Zwolle te zien zijn. Komende dinsdag maken ze hun opwachting bij 3voor12radio.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12