Zijlstra wil geen nieuw advies cultuursubsidies van Raad voor Cultuur Zijlstra wil geen nieuw advies cultuursubsidies van Raad voor Cultuur

Opnieuw advies vragen zou 'onzorgvuldig' zijn

, Ingmar Griffioen

Zijlstra wil geen nieuw advies cultuursubsidies van Raad voor Cultuur

Opnieuw advies vragen zou 'onzorgvuldig' zijn

Ingmar Griffioen ,

Demissionair Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra voelt niets voor een nieuw advies van de Raad voor Cultuur over subsidies voor de kunst- en cultuursector. Volgens Zijlstra zou het 'onzorgvuldig' zijn om opnieuw om advies te verzoeken, zo tekende het ANP vandaag uit zijn mond op tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Onder meer PvdA, SP en GroenLinks vinden het scheef dat Zijlstra op Prinsjesdag een besluit neemt over de subsidies, terwijl er dan net verkiezingen zijn geweest en volgens GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters "willen Sommige partijen meer gaan investeren in cultuur". Tanja Jadnanansing (PvdA): "Het is harteloos om van alles van de sector te verlangen als op 12 september alles weer anders wordt." Volgens de kamerleden zou een nieuw advies van de Raad voor Cultuur wat pijnpunten kunnen wegnemen.

Zijlstra is het daar niet mee eens. De bewindsman oordeelt dat de met de Kamer afgesproken procedure moet worden gevolgd en dat "je niet gedurende de rit de spelregels kunt veranderen". Ook voor instellingen die wel een positief advies ontvingen ontstaat er dan onduidelijkheid. Kijkend naar de concept-verkiezingsprogramma's voorziet Zijlstra bovendien geen fundamentele omslag na 12 september: "Als de nieuwe regering additioneel budget heeft, dan kun je met een regeling besluiten hoe dat verdeeld moet worden. Maar dat is nu niet aan de orde."

De Raad voor Cultuur kwam eind mei met haar advies. Daarin beloonde ze van de 118 aanvragen van kunst- en cultuurinstellingen voor subsidie er 73 met een positief advies. Zijlstra verklaarde het advies grotendeels over te nemen. Wel is er tegen 62 adviezen bezwaar gemaakt, waar de raad voor medio juli nog op moet reageren. Daarna komt de VVD-staatssecretaris op Prinsjesdag met zijn besluiten en mag de kamer daar in november weer verder over debatteren.

Het ANP becijfert dat er voor de periode 2013-2016 tegen de 310 miljoen aan rijkssubsidie voor cultuur te verdelen is.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12